حسین امیرعبداللهیان که در یک نشست خبری سخن میگفت، همچنین اضافه کرد که «تا ساعت ۱۲ امشب پیشنهادهای نهاییمان را بهصورت مکتوب میفرستیم». پیشتر در برخی گزارشها اعلام شده بود که اتحادیه اروپا تا ۱۵ اوت (۲۴ مرداد) به جمهوری اسلامی فرصت داده تا جواب نهایی خود را به متن پیشنهادی ارائه کند.
این اظهارنظر وزیر خارجه ایران ساعتی پس از آن منتشر شد که سخنگوی وزارت خارجه نیز از «پیشرفت نسبی» مذاکرات خبر داد و در عین حال تأکید کردکه «این پیشرفتها بهصورت کامل تأمینکننده مطالبات قانونی ایران نیست». این اظهارنظرها در حالی صورت میگیرد که طرفهای مقابل ایران در مذاکرات احیای برجام منتظر پاسخ مقامات تهران به متن پیشنهادی اتحادیه اروپا هستند؛ متنی که بهنوشته نشریه پولیتیکو بر اساس آن فشار بر سپاه پاسداران کاسته خواهد شد و در عین حال راه را برای تهران در زمینه جلوگیری از بررسی بیشتر سایتهای اتمی مشکوک خود هموار میکند. وزیر خارجه با بیان اینکه موضوعات اقتصادی را «معطل مذاکرات» نکردهاند، تأکید کرد که «بهطور مشخص در مورد سه موضوع در حال تبادل با آمریکاییها هستیم و تا چند روز آینده نظرات خود را ارائه میدهیم». وزیر خارجه و همچنین سخنگوی وزارت خارجه هیچ توضیحی درباره جزئیات این موضوعات اعلام نکردند. محمد جمشیدی، معاون سیاسی رئیسجمهور در پیامی توئیتری ادعا کرد که «آمریکا از هدف استراتژیک خود در خروج از توافق ۲۰۱۵ و اعمال سیاست فشار حداکثری عقبنشینی کرد. آمریکا بهدنبال -۱ برجام ابدی و-۲ مذاکرات منطقهای و موشکی بود که نهایتاً از جاهطلبیهای خود عقب رانده شد.» علاوه بر آنچه نشریه پولیتیکو در زمینه کاسته شدن فشار بر سپاه و جلوگیری از بررسی بیشتر سایتهای اتمی ایران در متن پیشنهادی اتحادیه اروپا اعلام کرده است، وال استریت جورنال نیز در گزارشی این ادعا را مطرح کرده که اتحادیه اروپا برای احیای برجام «امتیاز چشمگیر» تازهای به ایران داده است.
با این حال رابرت مالی، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا و مذاکرهکننده ارشد این کشور، این گزارشها را رد کرده و فقط اعلام کرده است که «ما در هیچ مذاکرهای به تغییر بررسیها، احراز هویت مشتریان یا دیگر استانداردهای منطبق با تحریمهای آمریکا، آنهایی که در صورت بازگشت متقابل به اجرای کامل برجام باقی خواهند بود، متعهد نشدهایم». متن پیشنهادی اتحادیه اروپا برای احیای برجام در آخرین دور از مذاکرات وین به هیاتهای مذاکرهکننده ارائه شده بود و این هیاتها روز ۱۷ مرداد به پایتختهای خود بازگشتند تا درباره این متن توافق احتمالی با رهبران کشورهای خود مشورت کنند. مقامهای اتحادیه اروپا قبلاً گفته بودند که متن تدوینشده در مذاکرات وین «متن نهايی» است و طرفهای حاضر میبایست درباره آن تصمیم بگیرند.
روز یکشنبه ۲۳ مرداد، نماینده روسیه در این مذاکرات اعلام کرد که آمریکا با متن پیشنهادی توافق موافقت کرده اما ایران هنوز در این زمینه پاسخی نداده است. میخائیل اولیانوف همچنین پیشبینی کرد اگر همهچیز به خوبی پیش برود، توافق نهایی بر سر احیای برجام و برنامه هستهای ایران طی چند روز آینده به دست خواهد آمد. مقامهای غربی تأکید کردهاند که متن تهیهشده آخرین پیشنهاد کشورهای درگیر در مذاکرات است و ایران باید، با اتخاذ تصمیم سیاسی، نظر نهایی خود را اعلام کند. یك کارشناس مسائل بینالملل، با اشاره به اینکه اساسا پایان یک منازعه میتواند با مصالحه به اتمام برسد، اظهار داشت: توافقی که در سال ۲۰۱۵ بین ایران و ۵ کشور قدرتمند جهان به علاوه آمریکا به عنوان ابر قدرت باقیمانده از فضای جنگ سرد به امضا رسید، بیشتر یک امر سیاسی بود، تا یک امر حقوقی، در حالی که آمریکا و ایران هر کدام به ترتیب دیدگاهی موسع و مضیق نسبت به توافقی که در سال ۲۰۱۵ امضا شد، داشتند.مهدی مطهرنیا افزود: بر این اساس آمریکا از این توافقنامه دیدگاهی موسع و گسترده داشت که بر اساس دکترین قدرت هوشمند آمریکایی، باید ایران انقلابی، در قالب پرونده هستهای در دوران اوباما، تحت کدگذاری نرمش قهرمانانه از سوی ایران، کشورمان به یک عنصر خنثی در قالب دکترین آمریکا در میآمد، اما ایران به برجام نگاهی مضیق و محدود داشت که در قالب برنامه جامع اقدام مشترک تنها پرونده هستهای مورد مذاکره قرار میگرفت و دیگر پروندهای از سوی تهران در گفتگوهای ۲۰۱۵ مطرح نمیشد.
یك کارشناس دیگر مسائل بینالملل، با اشاره به اینکه از شواهد و قرائن اینطور بر میآید که دو طرف به توافق نزدیک شدهاند، اظهار داشت: به نوعی میتوان گفت، توافق از هر زمان دیگری در دسترستر است و دو طرف میتوانند با توجه به شرایطی که وجود دارد، به یک زبان مشترک برسند، اما آن چیزی که الان ابهامزا است، تاکید طرفین بر روی استراتژی توافق بر روی همه چیز است، گویی اگر بر سر یک موضوع توافق صورت نگیرد، نتیجه هیچ خواهد بود.
حسن بهشتیپور افزود: طی این چند روز گذشته و با توجه به پیشنویس اتحادیه اروپا دو طرف علیرغم میل باطنی خود حداقلهایی را نسبت به حداکثرهایی که مطرح کردهاند به دست آوردهاند، که این موضوع نشان میدهد، ایران و آمریکا تقریبا به یک متن مشترک دست یافتهاند که این نکات اشتراکی بیشتر از گذشته بوده، از سویی باید به این نکته اشاره کرد که اگر برجام حتی برای یکی، دو سال نیز احیا شود، این موضوع برای ایران بسیار مهم خواهد بود، زیرا ما میتوانیم یک فرصت تنفس داشته باشیم و وضعیت اقتصادی خود را سروسامان دهیم، حتی اگر دولت بعدی آمریکا نیز دوباره زیر برجام بزند، بنابراین ما نباید خود را از این فرصت به وجود آمده محروم کنیم.وی اضافه کرد:، اما در این رابطه اگر بخواهیم به سخنان اولیانوف نماینده روسیه استناد کنیم، او اذعان داشته توافق کامل شده و تنها بر سر چند کلمه اختلاف وجود دارد و میزان اختلافات از گزاره و جمله به کلمه رسیده است.