امسال با افزایش نرخ تورم در بخش مواد غذایی، بسیاری از خوراکیها از سبد خانوارهای متوسط و ضعیف جامعه خارج شده است.
یک کارشناس اقتصادی با اشاره به سیاست حذف ارز ترجیحی در ماههای ابتدایی سال گفت: با وجود تخصیص ماهیانه ۲۴هزار میلیارد تومان سهم فروش شرکتهای مرتبط با کالاهای اساسی کاهش قابلتوجهی داشته است.
ناصر پاشاپور با اشاره به چالش افزایش قیمت کالاهای اساسی در ماههای ابتدایی سال افزود: تحقیقات بازار در خصوص کالاهای اساسی نشان میدهد، نان به نسبت روغن افزایش کمتری را تجربه کرده است، این درحالی است که نه فعالیت تبلیغاتی خاصی در این حوزه ایجاد شده و نه مصرف تغییر چشمگیری داشته است، از طرف دیگر مردم ترجیح دادهاند به جای خرید از خردهفروشیها نیاز خود را در خصوص نان به صورت مستقیم از نانواییها تامین کنند.
وی با اشاره به مصرف لبنیات در ۴ ماهه ابتدایی سال گفت: قیمت پنیر سفید بیش از سایر پنیرها با رشد ۱۳۶ درصدی افزایش یافته است.این درحالی است که در فصل بهار تبلیغات پنیر۵۰۰ درصد افزایش یافته است. این موضوع نشان دهنده سرمایهگذاری شرکتها درخصوص نگرانیها در مورد از دست دادن سهم بازار است.این کارشناس ارشد حوزه اقتصاد گفت: بعد از چالشهای مطرح شده در حوزه تهیه آرد ماکارونی، شاهد افزایش شدید ۱۵۰درصدی قیمت در کنار افزایش هزینههای تبلیغاتی شرکتها بودیم.
پاشاپور در خاتمه با اشاره به سیاست جدید افتصادی دولت و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و تزریق ماهیانه ۲۴ هزار میلیارد تومان یارانه نقدی، گفت: طی دو الی سه ماه اخیر به صورت مشخص سایز بازار محصولات اساسی کوچکتر و حاشیه سود شرکتها کاهش قابل توجهی داشته است، این درحالی است که افزایش هزینهها از جمله هزینههای جاری مربوط به حقوق و دستمزد و مواد اولیه رشد چشم گیری داشته است.با وجود تزریق ۲۴ هزار میلیارد تومان یارانه نقدی سایز بازار محصولات اساسی از حمله روغن، لبنیات و...کوچک شده و تولید کننده از حاشیه سود جدید ناراضی است چراکه با حجم فروش بسیار کمتری رو به رو شده است.
در همین رابطه، نماینده بابل در مجلس گفت: در موضوع ارز ۴۲۰۰ تومانی به شخصه معتقدم که ما یک مقدار عجله کردیم. میشد از بخشهای دیگری شروع کنیم که به مردم کمتر فشار بیاید.
مهدی سعادتی در رابطه با عملکرد یکساله دولت افزود: در حوزه همین ارز ۴۲۰۰تومانی حرفهای ناگفته بسیاری وجود دارد و انحرافاتی که مافیاها، سلطانها و دلالانی که ۸۰ درصد ارز را به سمت بنگاههای خودشان بردند و ۲۰ درصد به سمت سفره مردم آوردند. یا در حوزه بودجه عمرانی انحرافاتی وجود داشت که برای مثال شما ببینید ۵۳۵ هزار میلیارد تومان اوراق بدون پشتوانه بانک مرکزی منتشر شد. خب با اینها واقعا فشاری روی این دولت به وجود آمد یا میزان بدهی و کسری بودجههایی که وجود داشت و موارد متعدد، طبیعتا باید یک فرصتی برای ساماندهی اوضاع اقتصادی قائل شویم. همچنین جا دارد که در اینجا ما به عنوان خادم مردم در مجلس از مردم عزیز عذرخواهی کنیم که وضعیت اقتصاد و معیشت مردم خوب نیست. بالاخره هر جراحی و تحولی یک سختیهایی دارد انشاءالله در آینده نزدیک با وحدت و انسجام بیشتر بین مجلس و دولت شرایط بهتر خواهد شد.
کاهش حدود ۵۰ درصدی خرید ساندویچ
تورم مواد غذایی باعث کاهش تقاضای مردم برای خرید و خوردن اغذیه و ساندویچ شده است.ساندویج و اغذیه یکی از غذاهای پُر طرف دار بین خانوارهای اقشار متوسط و کم در آمد جامعه بوده، اما در سال جاری کاهش خرید از سوی این خانوادهها وضعیت واحدهای صنفی اغذیه و ساندیچ فروشان سطح را به رکود اجباری کشانده است.در همین رابطه اسدالله احمدی شهریور رئیس اتحادیه اغذیهفروشان تهران گفت: صنف اغذیه فروشان این روزها به دلیل افزایش قیمت مواد خوراکی به شدت در رکود است.همواره اغذیه و ساندویچ غذای قشر کمدرآمد جامعه بوده است، اما در سال جاری به دلیل افزایش تورم همین قشر کمدرآمد هم توان خرید یک ساندویچ را ندارد. گرانی مواد خوراکی باعث افزایش نرخ غذا شده تا جایی که بیشتر مردم توان خرید اغذیه و ساندویچ را ندارند.
به گفته احمدی شهریور؛ امروز یک ساندویچ فلافل که کمترین نرخ را درلیست قیمت ساندویچهای مختلف دارد، به ۴۰ هزار تومان رسیده است، این گرانی تقاضای خرید را بسیار کاهش داده است. احمدی شهریور گفت: مواد غذایی مانند روغن، مرغ و گوشت و به اندازه کافی در بازار وجود دارد، اما بسیار گران! این افزایش قیمت به ویژه در سال جاری دلیل مهمی برای کاهش تقاضای مردم برای خرید اغذیه و ساندویچ شده است.وی گفت: گرانی بیش از ۱۰۰ درصدی مواد اولیه مورد نیاز در این صنف باعث رکود شدید در اغذیه و ساندویچ فروشیها شده است.
وی با تأکید بر اینکه اوضاع و احوال صنف اغذیه و ساندویچ فروشان خوب نیست، گفت: اُفت توان خرید مردم دلیل کاهش حدود ۵۰ درصدی تقاضا در بازار اغذیه و ساندویچفروشیها شده است.وی تصریح داشت: کم توانی مالی مردم دلیلی شده که برخی از ساندویچ فروشیها با سفارش نانهای کوچک اقدام به تهیه و فروش ساندویچهای کوچک با قیمت مناسبتر کرده اند.به گفته احمدی شهریور؛ ۳ هزار واحد صنفی در سطح شهر تهران فعال میباشند که با توجه به مشکلات متعدد اقتصادی مجبور به تحمل ضرر و زیانهای ناشی از افزایش قیمت مواد اولیه، مالیات، دستمزدکارگران، بیمه وسایرهزینههای جاری شدهاند.