یک استاد دانشگاه گفت: به طور قطع برجام حلال تمام مشکلات نیست و در دهه ۱۴۰۰ کشورمان با ابرچالشهای پیچیده و در هم تنیده از جمله تنش آبی، خروج سرمایه، استهلاک زیرساختها، پیری جمعیت، کاهش نرخ جمعیت، ریزگردها و... مواجه است.
وحید شقاقیشهری در گفتوگو با ایلنا درباره اثرگذاری توافق در مذاکرات و احیای برجام در اقتصاد ایران اظهار داشت: معتقدم هیچ راهی جز دیپلماسی چه آشکار و چه پنهان و تعامل وجود ندارد و عملا هیچ یک از طرفین به دنبال برهم زدن مذاکرات نیستند. خواسته هر طیف ادامه این است که مذاکرات را ادامه دهند و از پای میز مذاکره بیرون نروند. از این رو برآورد من این است که مذاکرات به نتیجه خواهد رسید.وی با بیان اینکه معتقدم مذاکرات به برجام حداقلی یا برجام حداکثری به نتیجه میرسد، گفت: هر چند از محتویات برجام اطلاعی نداریم و شاید احیای برجام به دورهای بعدی مذاکرات موکول شود و یا در همین دور از مذاکرات برجام احیا شود اما معتقدم به یک برجام حداکثری یا حداقلی خواهیم رسید.وی با تاکید بر اینکه چالشها و ابرچالشهای ایران عمیقتر شده است، ادامه داد: نسبت به سه دهه گذشته چالشها و ابر چالشهای ایران زیادتر و عمیقتر شده است و با گذشت زمان و عدم اصلاحات ساختاری، عدم اصلاحات نهادی و عدم انجام جراحیهای سطحی و عمقی، ابرچالشهای اقتصادی کشورمان عمیقتر شده و افزایش یافته است؛ اما آیا برجام میتواند مشکلات اقتصادی ایران را برطرف کند؟ پاسخ این پرسش با قطعیت «خیر» است.با برجام مشکلات سخت و پیچیده اقتصاد حل نمیشود اما باید توجه داشته باشیم که عدم احیای برجام خودش یکی از این چالشهای اقتصادی کشورمان محسوب میشود و با توافق برای احیای برجام یکی از چالشهای کشور برطرف خواهد شد. با برجام، پولهای بلوکه کشور آزاد میشود و درآمدهای حاصل از صادرات و فروش نفت افزایش مییابد و هزینههای واردات و صادرات برای فعالان اقتصادی کشورمان کاهش پیدا میکند و این علایمی هستند که به سرعت پس از احیای برجام دیده خواهند شد. به سرعت میتوانیم کاهش هزینههای مبادلاتی در تجارت را ببینیم چراکه واسطهها حذف میشوند.
وی با بیان اینکه با برجام به یک آرامش نسبی در داخل کشور میرسیم، اظهار داشت: با توافق در مذاکرات انتظارات تورمی کاهش پیـــدا میکند و علایم اولیه احیای برجام، خروج از بیثباتی شرایط است. معتقدم میتوانستیم از فرصت برجام سریعتر استفاده کنیم و امکان استفاده از امتیازات فی مابین برجام حداقلی یا حداکثری پیش از این وجود داشت. فهم من این است که میتوانستیم پیش از این و در روند مذاکرات صادرات نفت را بدون تحریمها آغاز کنیم و مذاکرات را هم ادامه دهیم.وی با اشاره به بحران خروج سرمایه از کشور ادامه داد: در حالی که برای سرمایهگذاری بر روی حوزههای آبی، انرژی و زیرساختها به ۴۰۰ میلیارد دلار نیاز داریم اما خروج سرمایه از کشور رو به افزایش بوده و این شرایط سختی را برای کشور ایجاد کرده است. وی در پاسخ به این سئوال که افزایش فروش نفت از اثرات روند مذاکرات نبوده، گفت: نمیتوان افزایش فروش نفت و افزایش درآمدهای نفتی را سیگنال مثبتی از روند مذاکرات دانست چراکه شرایط جهانی، بینالمللی و منطقهای ایجاب میکرد که طرف مقابل در برابر تحریمهای نفتی ایران کوتاه بیاید.