مایک پومپئو افزود: درخواست ما از رهبران ایران برای داشتن یک رفتار عادی و تبدیل شدن به یک کشور مسئولیت پذیر، امید واهی نیست. درخواست ما ساده است. پومپئو در توییتر خود نوشت: توافق هستهای جاهطلبیهای هستهای ایران را متوقف نکرد و حتی مانع از خواستههای ایران برای تبدیل شدن به هژمون در منطقه هم نشد. مسئولان ایران از توافق هستهای به عنوان سلاحی برای طوفان افکندن در منطقه استفاده کردند. سخنگوی وزیر خارجه آمریکا هم گفت: این ۱۲ اصلی که پمپئو به آن اشاره کرد قبلا هم به تایید آمریکا و هم متحدان اروپایی ما رسیده است. ما میخواهیم با اجرای این ۱۲ اصل، آمریکا و جهانی امنتر داشته باشیم. هدر نائورت افزود: ما نباید با چالشهای پیش رو از پای بیاستیم. چه کسی میتواند علیه این اهداف استدلالی بیاورد؟ آمریکا وظیفه خود و جهان میداند که مایوس نشود. این در حالی است که اظهارات وزیر خارجه آمریکا در مورد ایران، با استقبال دولتهای اسرائیل، شماری از کشورهای پیرامون خلیج فارس و انتقادهایی از سوی برخی دیگر متحدان آمریکا روبهرو شد.
مایک پمپئو، در نخستین سخنرانی سیاست خارجی خود در مقام وزیر خارجه آمریکا، گفت: دولتش شدیدترین تحریمهای تاریخ را علیه ایران وضع خواهد کرد و اگر حکومت ایران رفتار خود را عوض نکند فشار تحریمها افزایش خواهد یافت. نخستوزیر اسرائیل، با استقبال از این سخنان گفت: توقف غنیسازی، تحریمهای شدید و خروج ایران از سوریه؛ ما عقیده داریم این سیاست، تنها سیاستیست که در نهایت ثبات و صلح را در منطقه خاورمیانه تضمین خواهد کرد. بنیامین نتانیاهو گفت: ما از همه کشورها میخواهیم تا سیاستهای آمریکا در قبال ایران را همراهی کنند. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز با تاکید بر این موضوع که توافق اتمی ایران، برجام، هیچ جایگزینی ندارد گفت: پومپئو در سخنرانی خود مشخص نکرد چطور خروج از برجام منطقه را در خصوص اشاعه تسلیحات هستهای امنتر کرده یا خواهد کرد و ما را چگونه برای تاثیرگذاری بر اقدامات ایران خارج از چارچوب برجام در موقعیت بهتری قرار خواهد داد. فدریکا موگرینی با تاکید بر اینکه آژانس بارها پایبندی ایران به تعهداتش ذیل برجام را تایید کرده است گفت: اتحادیه اروپا متعهد به اجرای کامل و موثر توافق هستهای است و خواهد بود. وی پس از اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا در بیانیهای نوشت: مابه سخنرانی مایک پمپئو، به دقت گوش دادیم که نه تنها در ایران مورد توجه بود بلکه از سوی تمام کسانی که از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) حمایت میکنند شنیده شد. وی ادامه داد: آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون ۱۰ بار تایید کرده است که ایران به طور کامل به اجرای تمامی تعهدات مرتبط هستهای اش پایبند بوده و همچنان به آن عمل میکند. آژانس علاوه بر این تاکید کرده است که تمامی دسترسیهای مورد درخواستش برای انجام این ماموریت در ایران فراهم بوده است. همچنین امارات متحده عربی از گفتههای پومپئو استقبال کردهاست.انور قرقاش وزیر مشاور در امور خارجی آن کشور، میگوید تلاشهای یکپارچه تنها راهیست که به ایران نشان میدهد از توسعهطلبی و تاخت و تازش دست بردارد. وزیر خارجه بحرین گفت: راهبرد ارائهشده از سوی وزیر خارجه آمریکا نشاندهنده عزم برای مقابله با خطرات ناشی از سیاستهای ایران، که امنیت و ثبات منطقه را بهخطر انداخته، است، و کمک میکند تا کاستیهای توافق اتمی رفع شوند. بحرین تاکید کردهاست با سیاستهای ایالات متحده در قبال ایران همراهی خواهد کرد.
D طرح جدید آمریکا علیه ایران کارساز نیست
وزیرامورخارجه انگلیس اظهارات همتای آمریکاییاش علیه کشورمان را محکوم کرد و گفت: برنامه جدید آمریکا برای مقابله با ایران کارساز نخواهد بود. بوریس جانسون ادامه داد: تشدید اختلاف بر سر یک مسئله حساس سیاست خارجی به روابط ویژه میان انگلیس و آمریکا را پس از آنکه رئیسجمهور دونالدترامپ خروج خود از توافق چندجانبه هستهای با ایران را اعلام کرد، آسیب میزند. وزیرامورخارجه انگلیس افزود: از نظر من طرح وزیر پمپئو برای یک مذاکره همه جانبه با ایران شکست خورده است. من فکر میکنم که آمریکا در نهایت برای حصول یک نسخه گستردهتر از توافق هستهای کنونی به مذاکرات باز خواهد گشت اما این مسئله زمان میبرد.
حسن روحانی رئیسجمهور ایران نیز در واکنش به سخنان پمپئو گفت: اینکه آقایی که سالها در یک مرکز جاسوسی مشغول فعالیت بوده، حالا بخواهد از جایگاه وزیر خارجه آمریکا برای ایران و دیگر کشورها تعیین تکلیف کند به هیچ وجه پذیرفتنی نیست. شما چه کارهاید که میخواهید برای ایران و جهان تصمیم بگیرید و بگویید ایران در زمینه فناوری هستهای چه بکند و چه نکند.
D قدرتی نداریم که آمریکا را مهار کند
یک کارشناس مسائل بینالملل با تاکید بر این که شیوه اسرائیل سرکوب است نه مذاکره، گفت: قدرت اصلی شورای امنیت یعنی آمریکا پشت اسرائیل قرار دارد. مهدی ذاکریان با اشاره به مساله انتقال سفارت آمریکا به قدس اظهار کرد: در حال حاضر شرایط بینالمللی به گونهای است که قدرت اصلی شورای امنیت یعنی آمریکا پشت اسرائیل قرار دارد. حتی در قطعنامهای که کویت به شورای امنیت ارائه کرده به نظر میرسد آمریکاییها اجازه نمیدهند که به نتیجه خوبی برسد. این استاد دانشگاه همچنین بیان کرد: آمریکایی کهترامپ در رأس قدرت است و به راحتی حقوق بینالملل و قطعنامههای شورای امنیت را نقض میکند، بعید است که در مساله انتقال سفارت منصرف شود، لذا ما متاسفانه با یک قدرت مهارکننده روبرو نیستیم. وی یادآور شد: در دوره جنگ سرد رقابت شوروی و آمریکا سبب شد که یکی از قدرتها، قدرت دیگر را مهار کند، ما اکنون قدرتی نداریم که در پی مهار آمریکا باشد، دنیای ما دنیای تک چند قطبی است. ذاکریان ادامه داد: بهعنوان مثال در حوزه اقتصادی و سیاست چند قدرت وجود دارد، در حوزه اقتصاد چین یکی از قدرتهای بزرگ است و در این مسائل خود را با آمریکا درگیر نمیکند به این خاطر که منافعش در صادرات به آمریکا است.