خبرگزاری دولتی کرهشمالی اول اردیبهشتماه، اعلام کرده بود که این کشور تمامی آزمایشهای اتمی و موشکی خود را تعلیق کرده و یک محل و تاسیسات مربوط به آزمایش اتمی در شمال این کشور را خواهد بست. خبرگزاری رسمی کرهشمالی در همان زمان به نقل از بیانیه کیم جونگ اون، رهبر کرهشمالی، اعلام کرد که پیونگیانگ دیگر نیازی به آزمایش هستهای و موشک بالستیک ندارد،چرا که کشور به توانایی تولید سلاح اتمی دست یافته است. دونالدترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در واکنش به اعلام این خبر از آن استقبال کرد. گروهی متشکل از حدود ۲۰ خبرنگار و گزارشگر از شبکههایی چون آسوشیتدپرس، سیانان، سیبیاس، راشاتودی و تعدادی خبرگزاری چینی، حامی اصلی کرهشمالی، وارد شهر وونسان در شمال کرهشمالی شدهاند. این در حالی است که علاوه بر خبرگزاری رویترز، حکومت کرهشمالی به رسانههای کرهجنوبی نیز اجازه گزارش کردن این خبر را نداده است. دولت کرهجنوبی در همین زمینه در بیانیهای از این اقدام حکومت کرهشمالی ابراز تاسف کرده، اما گفت که متوجه است که پیونگیانگ به تعهد خودبرای بستن این سایت اتمی پایبند است.
این در حالی است که از سوی دیگر رابطه نوپای کرهشمالی و ایالات متحده در چند روز اخیر به دنبال موضعگیری دونالدترامپ و واکنش رهبر کرهشمالی به آن، قدری تیره و تار شده و حتی برنامه دیدار این دو در ماه آینده میلادی زیر سئوال رفته است. پس از آن کهترامپ خبر داد قرار است روز ۱۲ ژوئن، کمتر از سه هفته دیگر، با رهبر کرهشمالی دیدار کند، مسئله خلع سلاح اتمی کاملاين کشور توسط مقامات آمریکا از جمله رئیسجمهور ایالات متحده پیش آمد. این مسئله چندان به مذاق مقامات پیونگیانگ خوش نیامد: در همین زمینه هفته گذشته معاون وزیر خارجه کرهشمالی تهدید کرد که در صورت ادامه فشارها بر کشورش برای این که یک طرفه دست از جنگافزار هستهای خود بردارد، پیونگیانگ در مورد مذاکرات پیشرو با ایالات متحده تجدید نظر خواهد کرد. این مقام همچنین از سخنان جان بولتون، مشاور امنیت ملی رئیسجمهوری آمریکا و دیگر مقامهای ایالات متحده، در مورد لزوم پیگیری گزینه لیبی در مورد زرادخانه هستهای کرهشمالی و تن دادن به خلع سلاح اتمی کامل و برگشتناپذیر پیونگیانگ انتقاد کرد.
معمر قذافی رهبر پیشین لیبی در سال ۲۰۰۳ به حذف برنامه هستهای این کشور و نابودی سلاحهای شیمیایی آن تن داد تا در ازای آن تحریمها علیه لیبی لغو شود. مایک پنس، معاون رئیسجمهور آمریکا هم، به کیم جونگ اون، رهبر کرهشمالی، در خصوص نشست سران دو کشور در ماه آینده هشدار داد. قرار است در جریان مراسمی که بین روزهای چهارشنبه تا جمعه برگزار میشود، سایت هستهای پيونگیری که پیش از این شش آزمایش هستهای در آن انجام شده، نابود شود.
پیامترامپ به چین در باره کرهشمالی
در آستانه نشست برنامهریزی شده میان رهبران آمریکا و کرهشمالی با هدف خلع تسلیحات اتمی شبه جزیره کره، رئیسجمهور آمریکا با تحت فشار گذاشتن چین، از این کشور خواست تا امنیت مرزش با کرهشمالی را حفظ کند. دونالدترامپ، در توئیتی نوشت: چین باید تا زمان تحقق توافق اتمی، استحکام و امنیت مرزش با کرهشمالی را حفظ کند. حرف من این است که اخیرا مرز میان چین و کرهشمالی بسیار نفوذپذیر شده است. من میخواهم این اتفاق بیفتد و کرهشمالی در پی این مساله بسیار موفق خواهد بود اما تنها پس از امضای توافق. ترامپ در این پیام به اهمیت موضوع مرز کرهشمالی – چین در هر توافقی که ممکن است درخصوص خلع تسلیحات اتمی کرهشمالی تحقق یابد، اشارهای نکرد.
پیونگ یانگ هفته گذشته تهدید کرده بود که اگر واشنگتن به فشارهای خود برای خلع تسلیحات اتمی یک جانبه ادامه دهد، نشست را لغو خواهد کرد. در واکنش به این اظهاراتترامپ گفت: تا آنجایی که من اطلاع دارم قرار است این نشست برگزار شود و رهبر کرهشمالی مطمئن باشد که منافعش در هر توافقی حفظ خواهد شد.
ادبیات کرهشمالی تندتر شد
رسانههای کرهشمالی حملات لفظی خود را به کرهجنوبی و تمرینات نظامی مشترک با آمریکا افزایش و هشدار دادهاند که ممکن است که روند مصالحه در معرض خطر قرار دارد. در همین راستا رسانههای کرهشمالی از مانور نظامی واشنگتن و سئول انتقاد شدید کرده و از سئول میخواهند با کسانی که مطالب ضد کرهشمالی به سراسر مرز ارسال میکنند، برخورد کند. از زمانی که کرهشمالی رویکرد دیپلماتیک در قبال همسایگان خود اتخاذ کرد و اجلاس رهبران دو کره بر پا شد رسانههای کرهشمالی تا همین اواخر ادبیات و لحن رامتر و ملایمتری اتخاذ کردند. اما برای اولین بار چند روز گذشته با برگزاری مانورهای نظامی ادبیات رسانههای کرهشمالی تغییر یافت. آنها ارتباط در سطوح عالی با سئول را قطع کرده و تهدید به بررسی مجدد درمورد دیدار باترامپ کردهاند. هم چنین مینجو جوسون یکی از چهار روزنامه مهم کرهشمالی به تازگی در یادداشتی اعلام کرد که تهدید به جنگ و دیالوگ نمیتواند به طور همزمان اعمال شود.
به نوشته این روزنامه، برخی مباحث مبنی بر اینکه پیشرفت شرایط در شبه جزیره کره نتیجه دیپلماسی سرسختانه آمریکا و فشار مداوم بر کرهشمالی است، به طور جدی فضای موجود بر دیالوگ آمریکا – کرهشمالی را دچار آسیب کرده و هیچ کمکی به توسعه وضعیت نمیکند. همچنین یک مقالهای دیگر با انتقاد شدید از مقامات کرهجنوبی به دلیل اجازه دادن به افراد و رسانهها برای ارسال پیامهای ضد کرهشمالی در مرزها اعلام کرد: اگر بار دیگر روابط دو کره دچار مشکل شود اینبار مقصر آن به طور کامل مقامات کرهجنوبی است. آنها باید بدانند که چه بهایی را برای آنچه که انجام میدهند، پرداخت خواهند کرد.