از محاسن بیکاری اگر بخواهم بگویم، شب بیداریهاست، تا لنگ ظهر خوابیدنها و همواره وقت فراوان داشتن برای هر برنامه و کاری. از مسافرت تا میهمانی. آنان که بیکارند احتمالا در دسترس ترینها هم هستند. و از معایب آن اگر بخواهم بگویم، این است که یا پولی در جیب نیست و یا اگر اندک پس اندازی هست باید دایما مراقب به اتمام نرسیدن آن اندک موجودی بود. بدتر از آن، اطرافیان و دوستان و نزدیکانی هستند که با هر قدم رو به جلو و پیشرفت منجر به سرخوردگی و افسوس خواهند شد. بیکاری در واقع عدم وجود هیچ آینده روشن و یا دستیابی به علایق و خواستههاست. به عبارت بهتر، فرد بیکار هیچ امیدی به ازدواج و تشکیل خانواده هم نخواهد داشت.
■ قطعا جوهره هر مرد کار است. کسب رزق حلال و پاک بدون تردید الهام بخش زندگی بوده و مسیر را برای هر شخص در هر شغلی نمایان میسازد.
■ استان خوزستان سرشار است از منابع و ثروت که به نوعی نگاه کشور به وجود این منابع نیز بوده و هست. از نفت و گاز و پتروشیمی، تا دریا و بنادر و کشاورزی. صنایع و معادن و وجود مرزهای آبی و خاکی را نیز به این منابع اگر اضافه کنیم، عملا درخواهیم یافت که خوزستان دارای منابعی است که هر کدام میتوانند کشور را به تنهایی مدیریت کنند.
■ نرخ بیکاری در استان خوزستان از ۱۴ درصد عبور کرده و منجر به کسب رتبه دوم بیکاری در سطح کشور شده است. صدر جدول تقریبا. آماری که برای خوزستان و جوانان خوزستان ناراحت کننده شده و ناراحت کنندهتر از این آمار، حضور چشمگیر و پرشمار نیروهای غیربومیدر صنایع و شرکتهای مهم و بزرگ خوزستان است.
■ با وجود این حجم از صنایع و معادن، ثروت و منابع، ظرفیت و دارایی، تصور این حجم از بیکاری در خوزستان صرفا سوء مدیریت، عدم دلسوزی و تعهد و البته عدم وجود برنامه کارشناسی و اثرگذار است. نبود برنامههایی خارج از شعار و هیجان و گذار.
■ سهم جوانان بومیخوزستان تقریبا در قیاس با این حجم از ثروت و منابع هیچ است. نیروهای غیربومیدر شغل و درآمد در استان خوزستان موفق تر بوده و هستند. این نیز به وضوح نشان میدهد، سوء مدیریت از یک سو و تلاش استانهای دیگر برای ورود به خوزستان و اشتغال، بیشتر و البته موثرتر بوده است.
■ خوزستان قلب و سپس قطب اقتصادی کشور است، شکی نیست. نگاهها ملی است، این هم قبول. ولیکن نه آنکه در به کارگیری جوانان و جویندگان کار تبعیض شود. جوانان خوزستان به اندازه بزرگی و اهمیت استان باید در اشتغال و تاثیر گذاری در آب و خاک خود سهم داشته باشند.
■ پنجشنبه و جمعه در استان خوزستان تعطیل است. این دو روز معمولا به خانه و خانواده اختصاص پیدا میکند. سالهاست چنین است و این رویه روتین و همیشگی ست. روزهای تعطیل معمولا برای بسیاری افراد که با کار و مشغله عجین شده اند، حوصله سر بر است. در واقع برای یک روز یا دو روز بیکاری چنین میشوند. تصور کنید آنان را که ماهها و سالهاست بیکارند. برای آنان که بیکارند؛ بیکار و البته در جستجوی کار به هر سو سر میزنند ناامید میشوند. سرخورده و بی بهره از اندک مبلغی برای گذران مایحتاج خود. اینگونه است که با سن بالا هنوز مجبورند چشم به جیب والدین داشته باشند. بی شک غرورش خدشه دار خواهد شد.
■ بیکار است و در خانه نمیماند. در جمع کسانی حاضر است که قطعا مشابه خودش هستند. هر اتفاق و کار و برنامه ای به احتمال چیده و انجام میدهند. اعتیاد و بزهکاری از اصلی ترین پیامدهای فقر و بیکاری است.
■ یکی از مهمترین مشکلات خوزستان کیف قاپی و سرقتهایی است که در خیابانها و معابر صورت میگیرد. اعتیاد، فقر و بیکاری. بدون تردید از این ۳ حالت خارج نیست و وجود این نقیصه در خوزستانِ ثروتمند و غنی نشات گرفته از تبعیضهای صورت گرفته در عدم به کارگیری و کسب درآمد جوانان است.
■ گزیده ای از شرح حال استان را اینگونه میتوان نوشت: آثار جنگ و خرابی زیرساختها و عدم توسعه استان خوزستان از یک سو و اثرات روحی و روانی و البته جسمیجنگ نیز از سوی دیگر. انتقال آب و نحیف شدن رودخانه کارون، جادههای بین شهری و تصادفات، عدم اجرای طرح ۵۵۰ هزار هکتاری رهبری، آلایندگیهای فولاد و نفت و مازوت سوزی، گرد و غبار و تنگی نفس، آسیب ماندگار احداث سد گتوند به مزارع و زمینهای کشاورزی، مترویی که این چنین است و طرح جامع فاضلابی که مردم کلانشهر اهواز را مستاصل ساخته و دردهای دیگر. به علاوه رتبه دوم بیکاری خوزستان در سطح کشور.