رشیدی یکی از دامداران و فروشندگان دام در شهرستان ایذه است که میگوید: خشکسالی امسال باعث شد امروز قیمت فروش گوسفند زنده به حداقلترین قیمت خود در طول چند سال اخیر برسد. وی با بیان اینکه کمبود علوفه و گران خوراک دام باعث وارد شدن فشار جدی به دامداران شده است افزود: تا اوایل زمستان که کمیعلوفه در مراتع برای چرای دامها وجود داشت نیز هزینهها با قیمت فروش دامها برابری میکرد و یک گوسفند با توجه به زحمتی که دامدار برای نگهداری آن متحمل میشد تا مبلغ ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به فروش میرسید. این دامدار ادامه داد: در این ایام که خشکسالی، کمبود علوفه و گرانی خوراک دامها به افراد مشغول به این شغل فشار وارد میکند، هزینهکرد و نگهداری دامها به هیچ وجه هم خوانی نداشته و دامدار باید چند ماه هزینههای دام خود را در این شرایط تأمین کرده ولی به دلیل لاغری و عدم تغذیه مناسب دام، آن را با نصف قیمت گذشته به فروش برساند که کاری به جز دردسر و معطلی برای وی ندارد.
زارعی هم از دامداران همان منطقه است و میگوید: امسال به دلیل خشکسالی و نداشتن منابع مالی قوی برای تأمین مدام علوفه خود مجبور به فروش تمام دامها شدم و این در حالی است که با وجود تلاشها و زحمات زیادی که برای نگهداری آنها کشیدم مجبور به فروش زیر قیمت شدم. وی افزود: با توجه به مشکلات خشکسالی و عدم حمایت کافی از دامداران، آینده این شغل در شهرستان ایذه با مشکل جدی و سرنوشت نامعلومیگره خورده است و میطلبد مسئولان شهرستان به طور جدی پای کار بیایند. این شهروند ادامه داد: در شهری مانند ایذه که از داشتن صنعت و کارخانههای تولیدکننده بزرگ محروم و شغل بسیاری از مردم به ویژه در مناطق روستایی کشاورزی و دامداری است، توجه به حل این مشکل افراد مشغول به کار در این حوزه ضروری است. بندری یکی دیگر از دامدارانی است که در رابطه با مشکلات حوزه کاری خود میگوید: تا پیش از خشکسالی هم دامداری ما که یک دامداری سنتی بود به دلیل مخارج بالا به صرفه نبود و اینک با توجه به شرایط گرانی و اقتصادی موجود، قیمت هر کیلوگرم نهاده برای استفاده دامها به میانگین ۱۲ تا ۱۴ هزار تومان و هر کیلو نهاده دامیبه ۱۵ هزار تومان رسیده است که این شغل را تحت تأثیر خود قرار میدهد.
مقصودی یکی دیگر از دامدارانی است که با گلایه از وضعیت گران شدن کاه و علوفه میگوید: تا پیش از این قیمت هر بار کاه بین ۱۰۰ تا ۲۵۰ هزار تومان بود ولی با توجه به خشکسالی و کمبود علوفه و از همه مهمتر، ورود دلالان به بازار خوراک دام، قیمتها تا هر بار یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان بالاتر برده شد. وی ادامه داد: با توجه به گرانی کاه و کلش از سوی خریداران استانهای همجوار و صادر کردن این محصولات به آن استانها و همچنین خساراتی که خشکسالی بر کشاورزان تحمیل کرده است، چند برابر شدن قیمت این محصولات برای کشاورز جهت جبران خسارت نیز به صرفه است و عدم توانایی خرید دامدار ایذهای و خوزستانی نیز مشکلی برای وی ایجاد نکرده و دلال با قیمت دلخواه کشاورز دست به کار میشود.
این در حالی است که چندی پیش عبدالامیر نیرومند، معاون بهبود تولیدات دامیسازمان جهاد کشاورزی خوزستان در یک گفت و گوی تلویزیونی در رابطه با مشکلات دامداران ایذهای اظهار کرد: از ۲۱ اردیبهشت با هدفمندی یارانهها نرخ نهادههای دامیتغییر پیدا کرد و این محصولات با نرخ جدید ارائه میشود. وی افزود: متناسب با دامهای استان سهمیهای برای خوراک دامها به استان خوزستان تخصیص داده شد و در اختیار تعاونیها قرار گفت و در شهرستانها در حال توزیع است و هیچ کمبودی در سطح استان نداریم. معاون بهبود تولیدات دامیسازمان جهاد کشاورزی خوزستان ادامه داد: برای حمایت از دامداران تسهیلات کم بهرهای تحت عنوان دامدار کارت برای دامداران در نظر گرفته شده است و دامداران میتوانند از آن بهرهمند شوند.
با همه اینها سعیدی یکی از دامداران ایذهای در رابطه با نبود تعاونی دامداری در شهرستان میگوید: سالهاست در این شغل هستیم ولی هنوز تدابیری برای ایجاد یک تعاونی و انجمناندیشیده نشده است تا از این طریق مشکلات ما مطرح و حل شود امیدواریم این اقدام در شهرستان پیگیری و حل شود و راه آن به دامداران نشان داده شود.