اکثر روزنامههای اسرائیل، امارات و بحرین در صفحات نخست خود در روز سهشنبه با عناوین بزرگی در تشویق صلح، بر آغاز دورانی جدید برای کشورهای خود و منطقه تأکید داشتند. اسرائیل در ۷۱ سال موجودیت خود تنها با دو کشور عربی مصر و اردن پیمان کامل صلح داشته که هنوز معتبر هستند. بعد از پیمان صلح مصر و اسرائیل که ۴۲ سال پیش در سال ۱۹۷۸ امضا شد، ۲۶ سال دیگر طول کشیده بود تا اردن در سال ۱۹۹۴ پیمان صلح با اسرائیل را امضا کند. پیمان صلح مصر و اردن با اسرائیل در زمان دولتهای دموکرات در آمریکا (ریاستجمهوری جیمی کارتر و بیل کلینتون) بهدست آمدند. این نخستین بار است که یک دولت جمهوریخواه آمریکا موفق شده است دو پیمان صلح را میان اسرائیل با دو کشور عربی یکجا ایجاد کند. نمایندگانی در مجالس سوئد و نروژ خواستهاند که کمیته نوبل صلح، معتبرترین جایزه صلح جهانی، را به دونالد ترامپ اعطا کند. بنیامین نتانیاهو نیز اخیراً به طور تلویحی از جایزه نوبل صلح که به او هم داده شود، سخن گفت. رهبران وقت مصر و اردن، به عنوان کشورهایی که دشمن اسرائیل بوده و در همه جنگها علیه اسرائیل از آغاز تشکیل این کشور مشارکت داشتند، همراه با رهبران وقت اسرائیل جایزه نوبل صلح گرفتهاند. امارات و بحرین که دههها بعد از برپایی اسرائیل، به عنوان کشور مستقل موجودیت یافتند، با اسرائیل در جنگ نبودهاند. مجموعهای از گزارشها و سخنان مقامات اسرائیلی حاکی است که روابط پنهان میان کشورشان و برخی امیرنشینهای حوزه خلیج فارس از دهه نود میلادی قرن بیستم در جریان بوده که از حدود سه سال گذشته کمابیش علنی شد. شماری از شیعیان و سایر مردم بحرین که مخالف به رسمیت شناختن اسرائیل و صلح با آن هستند، در چهار شبی که از تصمیم منامه به عادیسازی رابطه با اسرائیل سپری شده است، تظاهرات کردهاند. تمامی جناحهای فلسطینی و همچنین ترکیه دولتهای ابوظبی و منامه را شدیداً نکوهش کرده و حاکمان آن را به نادیده گرفتن آرمان و حقوق فلسطینیان متهم کردهاند. ایران که ارتباطات نزدیکی با شیعیان بحرین دارد، به منامه هشدار داده که سزای این «خیانت» را خواهد پرداخت. سپاه پاسداران نیز به «حاکم جلاد» در بحرین اخطار داده که «منتظر انتقام سخت مجاهدان قدس» باشد. در مراسم مذکور، پس از سخنرانیهای دونالد ترامپ، بنیامین نتانیاهو، عبدالله بنزاید و عبداللطیف الزیانی، هر چهار تن در پشت میزی در برابر مهمانان توافقها را امضا کردند. با وجود اهمیت این رویداد، رئیسجمهوری آمریکا و مهمانان عالیرتبه او به دلیل شیوع ویروس کرونا از دست دادن خودداری کردند. کاخ سفید صدها تن از دیپلماتها و مقامات ارشد آمریکایی و خارجی را به این مراسم دعوت کرده بود.
دونالد ترامپ در آغاز مراسم و پیش از امضای توافقها در برابر مهمانان کاخ سفید گفت: «ما امروز اینجا گردآمدهایم تا روند تاریخ را تغییر داده و پس از دههها جدایی و نزاع در طلیعه روز نوینی برای خاورمیانه ایستادهایم تا آیندهای جدید را برای مردم آن، شامل همه ادیان، رقم بزنیم. توافق ابراهیم، درهای اماکن تاریخی اسرائیل را به روی مسلمانان سراسر جهان خواهد گشود و آنها میتوانند در مسجدالاقصی، سومین مکان مقدس مسلمانان، نماز بخوانند». او تصریح کرد که «این توافقها پایه توافقهای جامع در تمامی منطقه خواهد بود که کسی تصور آن را بهویژه در دوره کنونی نمیکرد». به گفته ترامپ، «ساکنین خاورمیانه در طول نسلها در نزاعها و دروغها درگیر بودند؛ دروغهایی که یهودیان و اعراب را دشمن یکدیگر معرفی میکرد و یا این دروغ که مسجدالاقصی زیر آماج حملات است. این دروغها از نسلی به نسل دیگر منتقل میشد و دایره خشونت در منطقه و جهان را برمیافروخت. این توافق نشان داد که این رهبران بر این شیوههای شکست خورده پیشین فائق آمدهاند و روند جدیدی را آغاز میکنند و کشورهای بیشتری به این رهبران عالی خواهند پیوست. امروز جهان میبیند که آنها همکاری را بر نزاع ترجیح میدهند؛ شکوفایی را به جای فقر انتخاب میکنند و امید را جایگزین نومیدی میکنند». بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، نیز در آغاز این مراسم اظهار داشت: «توافق ابراهیم، امیدی برای همه پیروان ادیان ابراهیمی است». وی افزود: «امروز یک روز تاریخی و یک نقطه عطف تاریخی است» که «ملت یهودی در چند نسل خود و دولت یهود (اسرائیل) برای ورود به این مقطع دههها تلاش و نیایش کرده است». نتانیاهو با قدردانی عمیق از دونالد ترامپ گفت در سایه رهبری و تلاش صادقانه شما این تحول تاریخی و مهم جامه عمل پوشیده است. نخستوزیر اسرائیل با قدردانی از وزیران خارجه امارات و بحرین، و ضمن نام بردن از رهبران امارات متحده عربی و بحرین که توافق با اسرائیل را پذیرفتهاند، از سایر کشورهای عربی خواست که به صلح با اسرائیل روی آورند؛ «السلام علیکم». بنیامین نتانیاهو گفت: مردم اسرائیل قدرشناس صلح هستند و خود من زخمی جنگ بودهام و برادرم، یوناتان نتانیاهو، به دست تروریستها در عملیات «انتبه» کشته شد؛ والدین من عزادار مرگ برادرم بودند. برای کسانی که زخمی جنگها بودهاند، صلح با برکت و یک ارمغان ارزشمند است. وی ابراز امیدواری کرد که با گسترش توافقهای صلح، نزاع دیرینه در خاورمیانه برای همیشه خاتمه یابد. وی گفت: «اسرائیلیها، اماراتیها و بحرینیها از هماکنون با آغوش باز به سوی صلح میروند و توافقهای اولیه را از جمله برای غلبه بر کرونا امضا کردهاند». نتانیاهو گفت: «بگذارید نبض صلح را در این لحظه احساس کنیم و من به عنوان کسی که برای کشورم تلاش کردهام و آن را به ثبات و قدرت رساندهام، سخنان دونالد ترامپ را تکرار میکنم که این قدرت صلح به ارمغان آورده است».
عبدالله بنزاید، وزیر خارجه امارات، در برابر مهمانان مراسم کاخ سفید در حالی که به زبان عربی سخن میگفت، تأکید کرد که فرا رسیدن این «روز صلح» «بدون تلاشهای صادقانه آمریکا امکانپذیر نبود». او از تلاشهای جرد کوشنر قدردانی کرد و از بنیامین نتانیاهو نیز به عنوان کسی نام برد که «صلح را انتخاب کرده» و «الحاق اراضی فلسطینی را متوقف کرده است». عبدالله بنزاید این را نیز گفت که با این «دستاورد تاریخی»، منطقه از فواید آن بهره خواهد برد تا سرعتدهنده به شکوفایی اقتصادی و برطرف کننده فقر و رنج باشد. وزیر خارجه امارات گفت کشورش مفتخر است که پیشگام دستاوردهای فناوری و رفاه برای ملت خود باشد و این توافق دستاوردها را بیشتر ارتقاء خواهد داد. او افزود که کشورش «در کنار فلسطینیان میایستد» و از آنها حمایت خواهد کرد. عبدالله بنزاید گفت در این دوران سخت کرونا، کشورش کمکهای گستردهای به همه مردم منطقه و جهان انجام داده است. وزیر خارجه امارات در بخش پایانی سخنرانیاش گفت صلح نیازمند شجاعت است و کشورش این شجاعت را داشته است. عبداللطیف الزیانی، وزیر خارجه بحرین که چهارمین و آخرین سخنران آیین امضای توافقها در کاخ سفید بود، امروز را «روزی کاملاً تاریخی» نامید که در سایه صلحطلبی پادشاهی بحرین بهدست آمده است. وزیر خارجه بحرین از ولیعهد امارات نیز که شجاعت ورود به مسیر صلح را داشته است، با گرمی بسیار قدردانی کرد. الزیانی پس از قدردانی از بنیامین نتانیاهو گفت تحقق این دستاورد بزرگ حاصل تلاشهای دونالد ترامپ است که با تیمی از افراد سختکوش در مسیر کوشش برای رسیدن به صلح عادلانه و جامع کماکان کوشش میکنند. وزیر خارجه بحرین گفت: «فرصت طلایی صلح شکوفایی اقتصادی و ثبات و آرامش و رفاه را نصیب ملتها خواهد کرد.»
فیلمهای جدید سینماها با چهرهها و رنج بیمخاطبی
اکران سه فیلم جدید سینمایی در حالی از امروز در سینماها آغاز میشود که دو فیلم «بیحسی موضعی» و «دریا موج کاکا» پس از یک هفته نمایش، کمتر از یکصد میلیون فروش داشتند.
به گزارش ایسنا، با شروع برنامه جدید اکران سینماها فیلمهایی با بازی محمدرضا فروتن، هدیه تهرانی و حسن معجونی از چهارشنبه، ۲۶ شهریور روی پرده رفتهاند.«آقای سانسور» به کارگردانی علی جبارزاده با بازی محمدرضا فروتن، بهرام افشاری و بهاره رهنما ترکیب جدیدی از همکاری این سه بازیگر را دارد.
«آبادان یازده ۶۰» مهرداد خوشبخت هم یکی از فیلمهای دفاع مقدسی جشنواره فجر سال قبل است که با بازی علیرضا کمالی، حسن معجونی و ویدا جوان به ماجرایی در زمان جنگ تحمیلی میپردازد که شهر آبادان در آستانه سقوط قرار گرفته بود.«روزهای نارنجی» نیز دیگر فیلمی است که در جشنوارههای خارجی متعددی حضور داشته و جوایزی هم کسب کرده است. هدیه تهرانی، علی مصفا و مهران احمدی بازیگران اصلی این فیلم به کارگردانی آرش لاهوتی هستند.
این فیلمها در حالی روانه اکران شدهاند که سازندگان بعضی از آنها در گفتوگوهایی تاکید کردهاند که یا از اکران در این شرایط ناراضی هستند یا اینکه برای سینما به نوعی از خودگذشتگی کردهاند چرا که میزان حضور مخاطب در سالنهای سینما آنقدر کم است که هم فیلمها و هم سینماها با ضررهای مالی هنگفتی روبرو شدهاند. مهمترین مسئلهای که در این باره مطرح میشود این است که علیرغم توصیهها مردم به راحتی به رستورانها میروند اما حاضر به سینما رفتن نیستند آن هم به این خاطر که خیلیها اصلا نمیدانند سینماها باز هستند.البته مدتی قبل انتقادی هم در فضای مجازی مطرح شد، مبنی براینکه در سینما فرهنگ تماشاگری که قصد تماشای فیلمی را داشته باید پول چند بلیت اضافی را هم میداده تا تعداد تماشاگر به حد نصاب برسد. این موضوع پیش از شیوع کرونا هم رویهای مرسوم در سینماها بود ولی تصور میشد در اوضاع فعلی ممانعتی برای حداقل تعداد تماشاگر نباشد اما پیگیری ایسنا از محمدرضا صابری - سخنگوی انجمن سینماداران - حاکی از این است که این رویه به دلیل به صرفه نبودن، همچنان برقرار است و معمولا فیلمها در هر سانس برای کمتر از پنج تماشاگر نمایش داده نمیشود.
با این حال با ثباتی که تا حدودی در روزهای اخیر در آمار مبتلایان کرونا وجود داشت انتظار میرفت آمار تماشاگران سینما که صاحبانش بر رعایت پروتکلها تاکید دارند افزایش یابد و این امید هست که با اکران فیلمهای جدید رونقی در سینماها ایجاد شود.