فعالان بازار ارز معتقدند این روزها تقاضا به کف رسیده است، کمتر کسی برای خرید و فروش اسکناس دلار به سبزه میدان و فردوسی مراجعه میکند و تقاضای پایین، مهار قیمت دلار را ممکن کرده است.
سال گذشته، همین روزها، بازار ارز با تب و تابی قابل توجه روبرو بود. سرمایه گذاران ارزی به دنبال تبدیل ریال به دلار، تقاضای ارز را با افزایش قابل توجه مواجه کرده بودند، حالا از پس یک سال، آنها که ارز خریدند، سود بالایی در جیبهای خود جای ندادهاند چرا که قیمت ارز افزایش چندانی را نسبت به مرداد ماه گذشته، در میانه تابستان شاهد نیست. عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در گفتوگو با خبرآنلاین، دلیل مهم مهار قیمت ارز را سیاستهای در دست اجرا از سوی سیاستگذار ارزی یعنی بانک مرکزی میداند و در توضیح این مطلب میگوید: نمیتوان تنها با توجه به یک بخش، دلیل کاهش را اعلام کرد. عباس آرگون ادامه داد: هر چند مدیریت تقاضا بر کاهش قیمتها در بازار تاثیرگذار است اما اتفاقات دیگری نیز در این تداوم ریزشها موثر بودهاند.
آرگون ادامه داد: مدیریت تقاضا تنها به کاهش قیمت یا مهار تقاضای واردات باز نمیگردد، بلکه با بهبود وضعیت اقتصادی و تخلیه فشار تورمی، خود به خود افرادی که به دنبال تبدیل سرمایهایشان به ارز بودند یا به عبارت دیگر در بازار ارز سرمایه گذاری میکردند، از بازار خارج شدهاند.
وی ادامه داد: خروج این افراد، وقتی رخ میدهد که نوسانات قیمتی مهار میشود و افراد به این نتیجه میرسند که دیگر سودی در این بازار برایشان متصور نخواهد بود.
وی به فروکش کردن هیجانات تورمی نیز اشاره کرد و گفت: واقعیت این است که تب ایجاد شده در اقتصاد ناشی ازترس از تبعات تحریمهای پیش رو بود اما در حال حاضر اقتصاد ایران زیر فشار حداکثری تحریمها قرار دارد و دیگر فشار جدیدی از بابت تحریم نمیتواند به این اقتصاد وارد شود.
وی گفت: وقتی فشار به حداکثر میرسد، تخلیه فشار نیز آغاز میشود چون به هر حال واقعیات اقتصادی خود را نشان میدهد و اقتصاد شروع به هماهنگ کردن خود با شرایط موجود مینماید. وی گفت: این اتفاق، به کمرنگ شدن نقش واسطهها در بازار ارز منجر شد، کسانی که با سفته بازی قیمت را بالا میبردند وقتی مشتری ندارند، طبیعتا نمیتوانند بر روند قیمتها اثر بگذارند.
یک نماینده: قیمت دلار تا۷۵۰۰ تومان تثبیت شود
پیچ تحریمها هر روز سفتتر میشود
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس معتقد است: اگرچه نرخ ارز در ماههای اخیر به ثبات نسبی رسیده اما باید به این نکته نیز توجه کرد که محاسبه نرخ دلار فرمولی دارد و براساس این فرمول، در بدبینانهترین محاسبات بالاترین نرخ ارز باید حدود ۷۵۰۰ تا ۸۵۰۰ تومان باشد.
غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی درباره تثبیت نرخ دلار، گفت: سیاستها، برنامهریزیها و تلاشهای بانک مرکزی و به ویژه آقای همتی نه تنها در ماههای اخیر باعث ثبات در بازار نرخ ارز شد بلکه قیمت دلار در سراشیبی کاهش نیز قرار گرفت. وی افزود: همانگونه که در دورهای که قیمت دلار افزایش افسار گسیخته داشت، انتقادهای بسیاری به عملکرد بانک مرکزی وارد شد در حال حاضر نیز که با برنامهریزی مناسب و کارآمد، بازار ارز به ثبات رسیده باید از زحمات و تلاشهای مسئولان تشکر کرد.
وی بیان کرد: علیرغم اینکه پیچ تحریمها توسطترامپ هر روز سفتتر میشود و انتظار میرود نرخ دلار افزایش یابد اما خوشبختانه قیمت ارز تحت کنترل بانک مرکزی است و حتی در برخی دورهها شاهد کاهش نرخ آن نیز هستیم. جعفرزاده اظهار کرد: کاهش نرخ دلار در ماههای اخیر نشان داد که قدرتی بالاتر از قدرت خزانهداری آمریکا بازار ارز ایران را کنترل میکند و این قدرت سیستم بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران است.
این نماینده ضمن تشکر از اقدامات کارشناسان بانک مرکزی برای ثبات در بازار ارز، اضافه کرد: اگرچه نرخ ارز در ماههای اخیر به ثبات نسبی رسیده اما باید به این نکته نیز توجه کرد که محاسبه نرخ دلار فرمولی دارد و براساس این فرمول، در بدبینانهترین محاسبات و معادلات بالاترین نرخ ارز باید حدود ۷ هزار و ۵۰۰ تا ۸ هزار و ۵۰۰ تومان باشد و حتی قیمت آن به ۹ هزار تومان نیز نمیرسد. وی با بیان اینکه قیمت ۱۲ هزار تومان یا ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان برای نرخ ارز نشان دهنده ۳۰ تا ۳۵ درصد حباب و قیمت کاذب است، تصریح کرد: در حال حاضر نرخ دلار باید بیشتر کاهش یابد و بازار ارز در رقمهای پایینتری به ثبات برسد.