دبیر شورای ارتقای آگاهیهای عمومی، اطلاع رسانی و افکارسنجی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه درباره سابقه این حضور گفته است: سال گذشته فیلم بدون تاریخ و بدون امضا را که جایزه هم گرفت، قبل از اکران در جشنواره به معاونت اجتماعی قوه قضاییه آوردند و نظرهای انتقادی و اصلاحی درباره این فیلم ارایه شد که سازندگانش هم اصلاحات را پذیرفتند و انجام دادند.
مهدی افتخاری درباره استمرار حضور در این دوره نیز گفته است: در جشنواره فیلم فجر به عنوان کارگروه فنی فیلمها را مورد بررسی قرار ميدادیم. البته امسال ورودمان جدیتر شده و حتی در انتخاب فیلم هایی که قرار است در جشنواره انتخاب بشود نقش داشتیم. با معاونت سینمایی ارشاد در مورد یک فیلم که نکات پیشگیرانه زیادی داشت صحبت کردیم که این فیلم در جشنواره باشد.افتخاری که در نشست خبری سومین جشنواره ایدهها و فرصتها سخن میگفت، با اشاره به برگزاری جشنواره فیلم فجر اظهار کرد: امسال آثار این جشنواره را توسط هیأت داوران خودمان، از منظر پیشگیری داوری ميکنیم. هیأت داوران معاونت اجتماعی قوه قضاییه، آثار را در سه بخش فیلمنامه نویسی، کارگردانی و تهیه کنندگی داوری ميکنند.
* تکذیب مسئولان
پس از این موضع گیری مدیر بخش تجلی اراده ملی سی و ششمین جشنواره فیلم فجر گفت: ما از تصمیم قوه قضاییه برای حضور در بخش تجلی اراده ملی خرسندیم. البته هنوز قوه قضاییه فرمی بابت حضور این بخش پر نکرده، ولی هنوز فرصت باقی است و میتواند تا دهم دی ماه نسبت به ثبت نام برای این بخش اقدام کنند.
مهدی قربانپور در پاسخ به اینکه در بخشی از صحبتهای افتخاری آمده است، فیلمهایی را انتخاب کردهاند تا در جشنواره فیلم فجر حضور داشته باشند، ادعا کرد: به هیچ عنوان امکان انجام چنین اتفاقی وجود ندارد. چندی پیش، هیأت انتخاب جشنواره فیلم فجر توسط دبیر سیوششمین جشنواره فیلم فجر انتخاب شده است و در حال انتخاب آثار هستند. قوه قضاییه تنها میتواند از بین ۲۲ اثری که هیأت انتخاب جشنواره فیلم فجر آنها را برگزیدهاند، داوری کرده و به فیلمی که مورد توجهشان قرار گرفته است جایزه اهدا کنند. او در واقع نقش معاونت اجتماعی قوه قضاییه را در سطح سازمانهایی تقلیل داد که در بخش جنبی جشنواره، به فیلمهای مطلوبشان جوایزی اهدا میکنند.
* ممکن نیست
عضو هیئت انتخاب سی و ششمین جشنواره فیلم فجر هم درباره اظهارات مهدی افتخاری درباره نقش مستقیم آنان در گزینش فیلمهای جشنواره فجر تاکید کرد هیات قوه قضائیه در جریان انتخاب فیلمهای جشنواره فجر هیچ نقشی ندارد.
ساداتیان گفت: من فکر کنم اعضای این کارگروه میتوانند به عنوان یک شهروند مثل همه کسانی که به سینما میروند در ایام جشنواره به سینماهایی فیلمهای جشنواره را نمایش میدهند بروند و فیلمها را تماشا کنند. من بعید میدانم جایی قانونی در این حد داشته باشند که بتواند درباره فیلمها اظهارنظر کنند.احتمالا این کارگروه هم مثل بقیه سازمانها و ارگانها که در زمان جشنواره فیلمها را تماشا میکنند و در پایان دهه فجر به فیلمهایی که خوششان آمده جایزه میدهند. فکر میکنم این دوستان هم از این منظر این صحبت را مطرح کردهاند.
وی درباره دخالت این کارگروه در کار انتخاب فیلمها توضیح داد: تا به حال ما چنین مسئلهای مواجه نشدیم و کار انتخاب فیلمها هم رو به اتمام است. پیش از این هم قراری نبوده که کسی غیر از ما در انتخاب فیلمها دخالتی داشته باشد اظهارنظر کند و اگر هم چنین بود اصلا به چه دلیل از ما دعوت کردند.سی و ششمین جشنواره فیلم فجر در حالی از دوازدهم تا بیست و دومین بهمن ۱۳۹۶ به صورت پراکنده و بدون برخورداری از کاخ ـ مطابق با روال سالهای پیشین ـ با حضور ۲۲ تا ۲۴ فیلم سینمایی داستانی و مستند برگزار خواهد شد که با توجه به وضعیت سینما، برخی سینماگران ترجیح دادهاند فرم جشنواره را پر کنند و آثارشان را مستقیم در اکران عمومی به نمایش درآورند.