آمار طلاق و اعتیاد در خوزستان در ارتباط نزدیکی با آمار بیکاری است و تا زمانی که برای کاهش بیکاری در استان فکری نشود، نمیتواند جلوی بسیاری از معضلات جامعه امروز خوزستان را بگیرد. وضعیت بیکاری و نرخ بالای آن در خوزستان با وجود سهم بسیار بالای این استان در تولید ناخالص ملی، بسترساز بسیاری از مشکلات اجتماعی و فرهنگی شده است به گونه ای که با ادامه این روند شاهد افزایش بزهکاری های اجتماعی، اعتیاد و طلاق و بحران های خانوادگی خواهیم بود.
معاون برنامه ریزی سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان گفت : نرخ رشد دانش آموختگان با نرخ رشد فرصت های شغلی در استان هماهنگ نیست.ایمان وسطایی در شورای برنامه ریزی استان اظهار کرد: نرخ بیکاری این دانش آموختگان در استان نسبت به آمار بیکاری در گروه سنی بین ۱۵ تا ۲۹ سال کمتر است.وی ادامه داد: متوسط نرخ بیکاری کشور ۱۲.۴ و نرخ بیکاری در استان ۱۲.۷ است که خوزستان رتبه دهم کشور را دراین شاخص دارد و نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی در فاصله زمانی سال های ۱۳۷۵ تا ۱۳۹۵ در استان ۲۰ درصد افزایش یافته است.
وی نرخ بیکاری در مقطع کارشناسی ارشد در استان را ۹.۶ عنوان کرد و گفت: نرخ بیکاری در مقطع دکترا کم تر از سایر مقاطع است اما نرخ بیکاری در مقطع دکترا نیز رو به افزایش است.وسطایی بیان داشت: نرخ بیکاری فارغ التحصیلان مرد در استان از نرخ کشوری کمتر و نرخ بیکاری زنان دانش آموخته نسبت به متوسط کشوری بیشتر است. از سال ۱۳۹۲ نرخ بیکاری درجامعه دانش آموختگان دانشگاهی رو به کاهش است اما هنوز برای رسیدن به شرایط مطلوب فاصله زیادی وجود دارد.
وی اضافه کرد: ۶۶ درصد از جامعه فارغ التحصیل دانشگاهی استان فعال و ۳۴درصد غیر فعال است که بیشترین دانش آموختگان غیر فعال در بین جامعه زنان دانش آموخته هستند. بر اساس بررسیهای انجام گرفته رشتههای دانشگاهی مانند حفاظت محیط زیست، کامپیوتر، هنر، معماری و علوم زیستی بیشترین و بهداشت کمترین نرخ بیکاری را دارد، با توجه به اینکه استان با مسائل زیست محیطی زیادی درگیر است آمار بالای بیکاری در رشته محیط زیست مناسب نیست.
وسطایی عوامل تاثیر گذار بر نرخ بیکاری دانش آموختگان دانشگاهی را رشد جمعیت، افزایش فارغ التحصیلان، نداشتن برنامه ریزی در آموزش عالی، نداشتن مهارت در فارغ التحصیلان، نداشتن تناسب رشد اقتصادی عنوان کرد.وی گفت : نرخ رشد دانش آموختگان با نرخ رشد فرصت های شغلی در استان هماهنگ نیست.
زدودن بیکاری، سنجش عملکرد مدیران اجرایی است
استاندار خوزستان گفت: تلاش در راستای برطرف کردن مشکل بیکاری، مبنای سنجش عملکرد فرمانداران، بخشداران و مدیران دستگاههای اجرایی است. غلامرضا شریعتی هم اظهارکرد: نرخ بیکاری در خوزستان با توجه به ظرفیتهای استان، برازنده این منطقه نیست.
استاندار خوزستان با بیان اینکه در زمینه روند جذب سرمایه گذار در خوزستان باید تلاش بیشتری انجام شود، اظهار کرد: معضل بیکاری بر زندگی جوانان تاثیر گذاشته لذا همه مدیران و مسئولان باید موانع اشتغال را به حداقل برسانند. وی ادامه داد: تخصیص اعتبار به شهرستانها باید اولویتبندی شود و به شهرهایی که نرخ بیکاری بالایی دارند اهتمام ویژه شود. دولت به اشتغال خوزستان نگاه ویژه دارد و مجمع نمایندگان خوزستان هم برای این موضوع تلاش میکند.
وی با بیان اینکه از کلیه طرحهای ایذه برای رفع مشکل بیکاری حمایت میشود، از مدیران استانی خواست با جلوگیری از کاغذبازی اداری برای حمایت از سرمایهگذاران تلاش کنند. وی ادامه داد: با حمایت دولت و بانکملی پنج هزار میلیارد ریال برای مشاغل روستایی به خوزستان تعلق یافته که بهره آن برای مشاغل روستایی ۶درصد و روستاهای مرزی چهار درصد است. پرداخت این وام به کارآفرینان در چند روز آینده این طرح آغاز میشود.
وضعیت بیکاری موجود در شان نظام اسلامی نیست
عضو مجمع نمایندگان استان خوزستان گفت: وضعیت بیکاری در کشور چیزی نیست که در شان نظام اسلامی و مردم باشد ولی باید چارهای در این زمینه اندیشیده شود. علیعسکر ظاهریعبدهوند هم دراین جلسه گفت: با این شرایط نیز راهکاری باید پیدا کنیم که وضعیت بهتر شود. ظاهریعبدهوند با بیان اینکه هر سال سفره اعتبارات کشور کوچکتر میشود اظهار كرد: باید چارهاندیشی شود، اگر سرمایه داشته باشیم میتوانیم در بخشهایی مانند کشاورزی و صنعت در خوزستان بیشتر کار کنیم. وی با تاکید بر این نکته که باید سیاستهای ما به سمت منابع اعتباری سوق داده شود، افزود: باید در کنار معادلات ارزی و ریالی دولت یک منابع اعتباری نیز تعریف شود تا از این طریق کارها پیش برود. همه ما مسئول هستیم و وظیفه داریم در راه برطرف کردن این مشکلات گام برداریم.