شبکه سیبیاس گزارش داد: مقامهای ارشد آمریکایی مدعیاند که در حمله به تاسیسات نفتی مهم عربستان، ۲۰موشک کروز و پهپاد از درون خاک ایران، از جایی در شمال خلیجفارس، به سوی عربستان پرتاب شده است. سی بی اس در اینباره گزارش داد: در زمان وقوع این حمله، پدافند هوایی عربستان برای دفع حملات احتمالی حوثیهای یمن، متوجه جنوب این کشور بوده، در حالیکه موشکهای شلیکشده از شمال عربستان به تأسیسات برخورد کردند. این در حالی است كه رئیس جمهور آمریکا در دیدار با سلمان بن حمد آلخلیفه، ولیعهد بحرین گفت: قطعا آمریکا میکوشد از جنگ با ایران اجتناب کند. دونالد ترامپ گفت به نظر میرسد ایران پشت حملات به تأسیسات نفتی عربستان است اما آمریکا به مدارک قطعی نیاز دارد. ترامپ در جریان این دیدار گفت: آمریکا در واکنش نشان دادن به این حمله شتاب نمیکند و باید بداند چه کسی پشت حمله است.او در پاسخ سئوالی درباره احتمال جنگ گفت: من با هیچ کس جنگ نمیخواهم. من کسی نیستم که مایل به جنگ باشد. ترامپ نیز اعلام کرد آمریکا برای اقدام نظامی آمادگی کامل دارد، اما شتابی برای عمل کردن ندارد. ترامپ گفت که آخرین اطلاعات مربوط به حملات روز شنبه ۱۴ سپتامبر به تاسیسات نفتی عربستان را از طریق گفتوگو با رئیس پنتاگون کسب کرده است. وی تاکید کرده است که آمریکا از منظر نظامی آمادگی بیشتری از هر کشور دیگری در جهان دارد. ترامپ همچنین گفته است که در حال حاضر آمریکا سرگرم مشاوره سیاسی و نظامی با متحدان خود است.
رئيسجمهور آمریکا گفت: ایران مقصر حمله به تاسیسات نفتی عربستان است اما گزینه دیپلماسی با ایران هنوز پایان نیافته است، ما به دنبال جنگ نیستیم. وزیر خارجه ما به زودی به عربستان سفر میکند. ما بهترین تسلیحات جهان را داریم و از هر کشور دیگری در تاریخ قدرتمندتریم، اما قطعا میخواهیم (از درگیری) اجتناب کنیم. دیپلماسی با ایران هرگز منقضی نمیشود. کسی نمیداند چه میشود. آنها میخواهند توافق کنند، بالاخره این اتفاق میافتد. به عربستان قول ندادهایم که از آنها حفاظت کنیم. باید بنشینیم و با آنها (سعودیها) به راهحلی برسیم. وزیر دفاع آمریکا، هم با انتشار یک پست توییتری از آمادگی کامل آمریکا برای دفاع از نظم جهانی سخن گفته است. مارک اسپر، ایران را متهم به پایمال کردن نظم و قوانین بینالملل کرده است.همچنین وزارت خارجه عربستان اعلام کرده که برای تحقیق درباره حملات به تاسیسات نفتی آرامکو از کارشناسان سازمان ملل دعوت میکند تا مشخص شود چه کشوری پشت این حملات قرار داشته است. به گفته وزارت خارجه عربستان، تحقیقات اولیه نشان میدهد که سلاحهای ساخت ایران در این حمله مورد استفاده قرار گرفتهاند. در بیانیه وزارت خارجه عربستان آمده است که در اثر این حملات تولید نفت عربستان به نصف کاهش پیدا کرده و تاسیسات نفتی یکی بزرگترین تولیدکنندگان نفت خام جهان تخریب شده است.
وزارت خارجه عربستان گفته است: پادشاهی سعودی آماده است تا از کشور و مردمش دفاع کند و با قدرت به این حملات پاسخ دهد. بیانیه عربستان تصریح کرده که این حملات تولید نفت جهانی را مورد هدف قرار داده و آن را در ادامه اقدامات خصمانه قبلی علیه ایستگاههای پمپاژ نفت عربستان در ماه مه دانسته است.
عربستان توانایی مقابله با پیامدهای حمله را دارد
پادشاه عربستان در سخنانی تاکید کرد : حملات اخیر فقط تاسیسات حیاتی عربستان را هدف قرار نداده، بلکه امدادرسانیهای جهانی نفت را هدف گرفته است.سلمان بن عبدالعزیز، تاکید کرد: عربستان توانایی مقابله با پیامدهای حملات به دو پالایشگاه وابسته به آرامکو را دارد.همچنین كابینه عربستان اعلام كرد این كشوراز اراضی و تاسیسات حیاتی خود دفاع خواهد کرد و ریاض قادر است به این اقدامات از سوی هر طرفی که انجام شده است، پاسخ دهد.کابینه سعودی تاکید کرد: حمله به بزرگترین و مهمترین تاسیسات پالایش نفت خام در جهان دنباله تعدیهای تکراری است که علیه تاسیسات حیاتی صورت گرفته و دریانوردی بينالمللی را تهدید کرده است.
حمله به آرامکو ؛ کی، چطور و چرا؟
حوثیهای یمن میگویند: با دریافت اطلاعات از داخل عربستان با استفاده از ده پهپاد این عملیات را انجام دادهاند. آمریکا میگوید هیچ نشانهای وجود ندارد که این عملیات از خاک یمن انجام شده باشد و این حملات کار ایران است. ایران میگوید آمریکا دروغ میگوید. بجز اینکه تاسیسات نفتی عربستان هدف قرار گرفته و به تولید نفت این کشور لطمه خورده، بقیه ماجرا، عامل حمله، نحوه عملیات و انگیزه در ابهام است. از این رو، در نبود اظهارنظرهای روشن رسمی، گمانهزنیها و ارزیابیهای متفاوتی مطرح شدهاند.برخی رسانههای عراق خبر دادهاند که حملات از خاک عراق انجام شده. دولت کویت گفته درباره گزارشهای دیده شدن یک پهپاد بر فراز خط ساحلی شهر کویت تحقیق میکند و نیروهایش را به حال آمادهباش درآورده است. نخست وزیر عراق اما تکذیب کرد که حمله از خاک عراق انجام شده باشد. در همین حال، برخی رسانههای خاورمیانه خبر دادهاند که پهپادها را نیروهای حشدالشعبی از جنوب عراق به پرواز درآوردهاند. بجز ابهام درباره عامل این حملات، درباره نحوه حملات هم اختلاف نظر وجود دارد. حوثیها میگویند با پهپاد هدف را زدهاند و عربستان هم گفته تاسیساتش با پهپاد هدف قرار گرفتهاند. اما برخی کارشناسان با اشاره به تصاویر ماهوارهای و شواهد دیگر معتقدند که موشکهای کروز تاسیسات نفتی عربستان را منفجر کردهاند.تحلیلگرانی هم هستند که این حملات را ترکیبی از پهپاد و موشک میدانند؛ که پهپادهایی برای پارازیت و اختلال در سامانه موشکی پاتریوت وارد فضای هوای عربستان شده و به این ترتیب موشکهای کروز از رادارهای پاتریوت توانستهاند بگذرند.
این کارشناسان میگویند که گذر ده پهپاد از سامانه پاتریوت محتمل به نظر نمیرسد. نقطه اشتراک این تحلیلها این است که چه پهپاد و چه موشک آن را ساخت ایران میدانند.
در باره انگیزههای این عملیات نیز هر نوع گمانهزنی وجود دارد. برخی میگویند این پیام ایران به آمریکا و متحدانش بوده که اعمال حداکثر فشار محدود به ایران نخواهد ماند و کل منطقه بیثبات میشود.برخی دیگر این حملات را انتقام حملات پهپادی اسرائیل به مواضع شبهنظامیان حشد شعبی در عراق میدانند. حدود سه هفته پیش چند پهپاد اسرائیل یکی از مواضع تیپ ۴۵ حشد شعبی در ۱۵ کیلومتری مرز سوریه را هدف قرار دادند.حشد شعبی در آن زمان گفت از تمام ابزاری که در اختیار دارد برای مقابله استفاده خواهد کرد و بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل، در مورد حملات مشکوک به مراکز حشد شعبی در عراق گفته بود ایران در هیچ کجا مصون نیست. به همین قیاس برخی میگویند این تصور که ایران در قبال حملات اسرائیل به پایگاهش در سوریه خاموش و منفعل است اکنون میتواند محل تردید باشد.برخی دیگر نیز معتقدند تصمیم آرامکو، شرکت نفت عربستان و بزرگترین کمپانی دنیا برای فروش سهام در بازارهای بینالمللی سهام، مخالفان داخلی دارد و همانها به حوثیها اطلاعاتی دادهاند که بتوانند با این حملات جلوی این کار را بگیرند.برندگان سیاسی یا درازمدت این تحول هنوز مشخص نیستند. توانایی دفاعی عربستان با سلاحها و سیستمهای دفاعی مدرنش، اکنون زیر سئوال رفته و آسیبپذیری آن به زعم برخی تحلیلگران آشکار شده است.آیا محصول آن خریدن سلاح بیشتر خواهد بود؟ آیا این کشور فشار حملاتش را بر یمن افزایش خواهد داد یا بیش از قبل نگران هزینههایش خواهد شد؟ آیا این حملات بر برنامه تحول استراتژیک اقتصادی موسوم به چشمانداز ٢٠٣٠ اثر خواهند گذاشت؟ آیا آمریکا که این حملات را کار ایران میداند، تلافی میکند یا دونالد ترامپ ترجیح میدهد تا انتخابات رياست جمهوری که سال دیگر برگزار میشود به تحریم ایران بسنده کند؟ آیا این حملات باعث میشود دونالد ترامپ در اعمال حداکثر فشار نرمش به خرج دهد یا اینکه با نشان چهرهای مقتدر، به شدت عمل روی میآورد؟
گروه تروریستی طالبان ۳۰ افغان را کشت
وقوع دو انفجار پیاپی توسط گروه تروریستی طالبان، در ایالت پروان و شهر کابل دهها کشته و زخمی بر جای گذاشت.
وقوع انفجار ظهر سهشنبه در نزدیکی گردهمایی انتخاباتی حامیان تیم «دولتساز» در شهر «چاریکار» واقع در ولایت پروان ۲۴ کشته و دستکم ۳۲ زخمی بر جای گذاشت. این انفجار در ایست بازرسی ورودی محل سخنرانی اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان در میان هوادارانش رخ داد. به گفته وزارت داخله افغانستان عامل این حمله یک موتورسوار بوده و سخنگوی ولایت پروان نیز تایید کرده که این انفجار ناشی از یک مین مغناطیسی بوده است. در همین حال، نصرت رحیمی، سخنگوی وزارت داخله افغانستان اعلام کرده که انفجار رخ داده به اعضاء کارزا انتخاباتی تیم دولتساز آسیبی وارد نشده و گردهمایی آنها در حال برگزاری است. انفجار دوم نیز در شهر کابل رخ داد و حداقل ۶ کشته بر جای گذاشت. گروه تروریستی رسما مسئولیت این دو حمله را بر عهده گرفته است. پس از شکست مذاکرات صلح آمریکا با طالبان، این گروه حملات خود در افغانستان را افزایش داده و تهدید کرده که تمام تلاش خود را معطوف به جلوگیری از برگزاری انتخابات رياستجمهوری خواهد کرد. چهارمین دوره انتخابات ریاستجمهوری افغانستان روز ششم مهر ماه برگزار خواهد شد.