به گزارش فارس، فریال مستوفی در جلسه هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران گفت: قرار است فرانسه ۱۵ میلیارد دلار خط اعتباری با تضمین خرید نفت به ایران بدهد که در این رابطه بحث این است که اگر آمریکا این مجوز را برای فرانسه صادر نکند، کار متوقف میشود. رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه بیان داشت: در صورتی که فکر میکنم حتی اگر آمریکا موافقت نکند، فرانسه قادر خواهد بود این را به عنوان یک خط اعتباری میان بانک مرکزی دو کشور ایران و فرانسه برقرار کند. مستوفی اظهار داشت: البته زنگنه وزیر نفت کشورمان معتقد است که اگر ایران این خط اعتباری ۱۵ میلیارد دلاری را دریافت کند مقروض میشود.
وی همچنین با بیان اینکه از شرکتهای چینی شنیده است که ایران و چین یک قرارداد ۴۰۰ میلیارد دلاری امضا کردهاند که براساس قرارداد مذکور، شرکتهای چینی بدون ورود در مناقصات میتوانند کار را برعهده بگیرند، گفت: البته این موضوع را باور نداشتم، اما براساس مستنداتی در این رابطه ارائه شد که این اتفاق بزرگی است. عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران بیان داشت: بدینترتیب ایران نفت را بین رقم ۲۰ تا ۳۰ درصد ارزانتر به چین خواهد فروخت و بنابراین از اتاق بازرگانی تهران میخواهم که پیگیر این موضوع باشد.
منابع رسمی تکذیب میکنند
در همین حال، رئیس اتاق مشترک ایران و چین با اشاره به ادعای یک رسانه غربی درباره امضای قرارداد ۴۰۰ میلیارد دلاری بین ایران و چین گفت: این مطلب از سوی هیچ منبع رسمی و موثق ایرانی و چین اعلام نشده است.
مجیدرضا حریری در مورد امضا قرارداد ۴۰۰ میلیارد دلاری سرمایهگذاری بین ایران و چین گفت: این مطلب تاکنون از هیچ منبع رسمی اعلام نشده و برای اولین بار در این ارتباط یک رسانه غربی در مورد امضای قرارداد ۴۰۰ میلیارد دلاری بین ایران و چین ادعا کرد. وی با تاکید بر اینکه چنین اخباری باید از سوی منابع رسمی ایران و یا چین اعلام شود، گفت: این در حالی است که حتی هیچ منابع رسمی و موثقی این خبر را تایید نکرده است. وی با بیان اینکه انتشار چنین خبری به نظر میرسد شیطنت رسانهای باشد، گفت: متاسفانه در ۱۵ روز گذشته مرتب این خبر تکرار شده است. حریری با اشاره به اینکه از ابتدای انقلاب تاکنون جذب سرمایهگذاری خارجی رقمی حدود ۸۵ میلیارد دلار بوده است، گفت: بنابراین منطقی به نظر نمیرسد که به یکباره از سوی یک کشور پیشنهادی ۵ برابر چهل سال گذشته برای سرمایهگذاری مطرح شده باشد.
پیش از این رسانه انگلیسی پترولیوم اکونومیست مدعی شد که یک منبع آگاه نزدیک به وزارت نفت ایران از توافق تهران با پکن برای سرمایهگذاری ۴۰۰ میلیارد دلاری چینیها در صنعت نفت، گاز، پتروشیمی، صنعت و حوزه حمل نقل ایران خبر داده است.
پیش از این، سایت خبری انگلیسی پترولیوم اکونومیست خبر داده بود محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران اخیرا به چین سفر کرد و با وانگ لی همتای چینی خود دیدار کرد تا در واقع ساختار قرارداد شراکت جامع استراتژیک ایران و چین که توافق آن سال ۲۰۱۶ امضا شد وارد مرحله جدیدی شود. به روز رسانی این توافق نشان دهنده تقویت بسیاری از حوزههایی است که پیشتر در زمان قطعی شدن این توافق در قالب آن دیده شده بود. البته به گفته یک منبع آگاه از وزارت نفت ایران که خواسته نامش فاش نشود، بخشهای بسیاری از این توافق جدید قرار نیست به صورت عمومی اعلام شود و این در حالی است که اجرای قرارداد مذکور میتواند تغییراتی جدی را در تعادل بازار نفت و گاز جهانی ایجاد کند. محور اصلی توافق جدید ایران و چین سرمایهگذاری ۲۸۰ میلیارد دلاری چینیها در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی ایران است.
بنا به گفته یک منبع آگاه ایرانی انتظار میرود تعدادی از چینیها برای حفاظت از منافع این کشور در ایران وارد کشور شوند و از سوی دیگر نیروی کار و تجهیزات برای انتقال نفت، گاز و محصولات پتروشیمی از ایران به چین نیز منتقل خواهند شد که البته قرار است بخشی از این فرایند حمل و نقل از خلیجفارس انجام شود. به گفته این رسانه انگلیسی چین همچنین میتواند بخشی از تولیدات نفت، گاز و پتروشیمی ایران را با تخفیف بر مبنای قیمت متوسط ۶ ماهه محصول خریداری کند. بر اساس جزئیات توافق جدید انجام شده بین ایران و پکن چین میتواند پول محصول خریداری شده از ایران را حداکثر تا دو سال به این کشور پرداخت کند.
از سویی دو طرف توافق کردند که چین پول خریدهای خود را به یوآن و یا ارزهای دیگر به کشورمان پرداخت کند و این بدان معناست که قرار نیست در مبادلات تجاری ایران و چین از دلار استفاده شود. بنا بر ادعای این رسانه انگلیسی با توجه به آنکه قرار است پول خرید نفت، گاز و محصولات پتروشیمی از ایران به ارز دیگر کشورها پرداخت شود و ایران این امکان را دارد که با کمک بانکهای دوست خود در کشورهای غربی از جمله بانک هاندلز بنک ایران اروپا در آلمان، اوبربانک در اتریش و هالک بنک درترکیه آنها را به ارز مرجع تبدیل کند چین به دنبال تخفیف ۸ تا ۱۲ درصدی بر مبنای نرخ مبادله دلار است. یکی دیگر از این توافق برای چینیها این است که حضور نزدیک آنها در توسعه زیرساخت صنعت در ایران به طور کامل همگام با ابر پروژه یک جاده یک کمربند آنهاست.
چین میخواهد با استفاده از مزیت نیروی کار ارزان در ایران در کشور کارخانه ساخته و این کارخانهها زیرمجموعه شرکتهای بزرگ چینی خواهند بود و محصولاتی با مشخصات شبیه به تولیدات آنها در چین را تولید خواهند کرد. این سایت انگلیسی خبر داده است به گفته منبع آگاه با روسها توافق شده است که حداقل یک شرکت روس بتواند در توافق ایران و چین حضور پیدا کرده و از مزیت خرید محصولات نفتی و گازی ایران بهرهمند شوند.
حذف ۸۰۰ هزار نفری یارانهبگیران
با تاکید دولت مبنی بر شروع حذف یارانهبگیران از مهرماه، یارانهای که به حساب سرپرستان خانوار واریز شد میتواند آخرین یارانه بخشی از افرادی باشد که سالهاست هر ماه رقم ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی را دریافت میکنند. سرانجام بعد از سالها پرداخت یارانه همگانی و عدم اجرای تکلیف قانون بودجه برای حذف پردرآمدها، امسال دولت قرار است به الزام قانون مبنی بر حذف سه دهک بالای درآمدی اقدام کند. این در حالی است که در ماههای اخیر و با تصویب آییننامه مربوطه، مسئولان بارها اعلام کردند که از مهرماه غربالگری یارانهبگیران شروع میشود. ربیعی، سخنگوی دولت به تازگی اعلام کرد که حذف یارانهبگیران پردرآمد به طور حتم انجام خواهد شد و در مرحله اول در مهرماه چند صدک از دهکهای بالا حذف میشوند که ممکن است ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار نفر را در بر بگیرد. اگر دولت به حرف خود عمل کرده و غربالگری را از ماه آینده در دستور کار قرار دهد، یارانه شهریورماه پایان پرداخت به جمعی خواهد بود که باید از سالها قبل از لیست دریافتکنندگان یارانه حذف میشدند.