در شهرهای پلدختر و معمولان حضور گروههای جهادی اراده جمعی ملت ایران برای رفع مشکلات را به نمایش گذاشته است. خوزستان هم همچنان در شهرهای مختلف چون سوسنگرد و حمیدیه و دیگر شهرها و روستاهای اطراف درگیر معضل سیلاب است.
بروز بحران و تداوم آن موجب خستگی مردم شده و روحیه آنها را تخریب میکند. سیلاب خوزستان که در هفته گذشته شدت گرفته است موجب شده تا حدود ۴۰۰هزار نفر از هموطنان ساکن در شهرها و روستاهای این استان درگیر مشکلات بسیاری شوند. بسیاری از این هموطنان مجبور بهترک خانههای خود شدهاند تا در اردوگاهها و مراکزی که برای اسکان آنها در نظر گرفته شده ساکن شوند. این در حالی است که در بیشتر روستاها و اطراف شهرها نیز جوانان پای کار آمدهاند تا اقدام به ساخت سیلبند در اطراف خانهها، روستاها و شهرهای خود کنند. این در حالی است که بسیاری از مزارع کشاورزی و باغات نیز در سیلاب اخیر دچار خسارتهای فراوان شدهاند.
حدود سه هفته از آغاز بحران سیل در استان خوزستان میگذرد و هر روز خبرهای تازه و البته ناخوشایندی از زیر آب رفتن منازل مسکونی و زمینهای کشاورزی و همچنین تخلیه روستاهای جدید رسانهای میشود.
مشاهده نقشههای هوایی از شهرها و مناطق درگیر سیل در خوزستان، نشان میدهد که تقریباً تمامی شهرها و روستاهای نیمه جنوبی و غربی استان درگیر سیل هستند و مرکز آن یعنی کلانشهر اهواز نیز در محاصره سه رودخانه بزرگ کارون، دز و کرخه قرار دارد.
اما سیلاب از ابتدای هفته استانهای کرمان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی و خراسان شمالی را هم درگیر خود کرده است که نهادهای مختلف از بابت تجمع در حاشیه رودها و مسیلها هشدار دادهاند. این در حالی است که شهرهای بندرعباس و کرمان و برخی دیگر از شهرهای شرقی و جنوب شرق کشور نیز دچار آبگرفتگی شدهاند. حالا در چنین شرایطی باید ضمن تداوم امدادرسانی از بابت اقلام مورد نیاز، به فضای روانی موجود در جامعه نیز توجه کرد تا دامنه شایعات گسترش نیابد.
* عین دو؛ ایستاده در سیلاب و فاضلاب
تلاشها برای جلوگیری از ورود سیلاب به اهواز تاحدودی نتیجه داده است اما منطقه یکم عین دو که یکی از مناطق کمتر توسعه یافته و فقیر نشین این شهر است، چند روز پیش دچار آبگرفتگی شده است.
هم اکنون برخی از مناطق عین دو با شکسته شدن سیل بندها، دچار آبگرفتگیاند و مردم در منازل خود حبس شدهاند ارتفاع آب در برخی از نقاط این منطقه به بیش از نیم متر رسیده و آب وارد منازل مردم شده است. معضل اساسی اهواز که فاضلاب آن است نیز همانند دیگر نقاط این شهر، در عین دو نیز بالا زده وترکیب سیلاب با فاضلاب، صحنهی ناخوشایندی از وضعیت بد زندگی مردم این منطقه را نشان میدهد. طبیعی است با وجود چنین حالتی، فاضلاب و بیماریهای ناشی از آن نخستین موضوعی است که سلامت مردم را نشانه گرفته است و مشاهدات عینی از پخش بودن فضولات انسانی و حشرات موذی در خیابانها خبر میدهد.
مردم محروم این منطقه که سیل بند را در ۵۰۰ متری از منطقه عین دو ایجاد کرده بودند، اکنون با طغیان رودخانه، سیل بندها را در منازل خود ساختهاند تا از ورود آبترکیب شده با فاضلاب جلوگیری کنند. یکی از دغدغههای دیگر مردم عدم رسیدگی دستگاههای متولی امدادرسانی است که آنها را در این شرایط تنها گذاشته اند.
کودکان عین دو نا آگاه و البته مجبور از این وضعیت، روزها را با بازی در سیلابی که بیشتر آن را فاضلاب پر از بیماری تشکیل میدهد، سر میکنند تا اینگونه روزهای نوجوانی خود را حتی برای لحظاتی نیز، به شادی بگذرانند.
* ۱۰ هزار نفر در شادگان باید جابجا شوند
فرماندار شادگان با بیان اینکه مناطقی از این شهرستان در معرض تهدید سیلاب میباشند ، گفت: ۱۰ هزار نفر از اهالی منطقه باید به کمپهای اضطراری منتقل شوند.
سعید حاجیان با بیان اینکه شادگان متاثر از سیلاب خواهد بود ولی با همه توان در حال دفاع از شهرستان هستیم، افزود: سیلاب احتمالی حداقل ۱۰ هزار نفر از اهالی منطقه را تحت تاثیر قرار میدهد و باید آماده جابجایی این تعداد شهروند به کمپهای اضطراری باشیم.
* ۱۲ روستا در شوشتر در محاصره سیلاب
فرماندار شوشتر گفت: در اثر سیلاب ۴۲ روستا در شهرستان شوشتر در معرض خطر سیل بودند که آب به ۲۴ روستا وارد شد که اکنون فقط چهار روستا دچار آبگرفتگی هستند و ۱۲ روستا در محاصره سیلاب قرار گرفتند که همچنان نیز در محاصره هستند.
حسین پنبهدانهپور اظهار کرد: راه ارتباطی ۲۱ روستا باز شد و روند بازگشت مردم به برخی روستاها آغاز شده است اما شرایط هنوز عادی اعلام نشد.
فرماندار شوشتر با اشاره به آغاز ارزیابی خسارت واحدهای مسکونی از سوی بنیاد مسکن، عنوان کرد: حدود ۱۸ هزار هکتار از اراضی کشاورزی گندم، کلزا، سبزی و صیفی شهرستان شوشتر دچار خسارت شد که طبق برآوردها بیش از ۱۵۰ میلیارد تومان میزان خسارت وارد شده است و درمجموع ۷۲ رأس دام سبک و سنگین در سیلاب تلف شد. وی گفت: حدود ۲ میلیارد تومان تأسیسات و شبکههای گازرسانی شهرستان شوشتر دچار خسارت شد و ۳ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان آب روستایی خسارت دید.
امامجمعه موقت اهواز: پرداخت خسارتها به مردم خوزستان طولانی نشود
امامجمعه موقت اهواز گفت: پرداخت خسارتها به مردم طولانی نشود و به ماهها و یا سالها نکشد و فوراً دولت از محل کمکهای نقدی خسارتهای مردم را پرداخت کند، کمکهای مالی به مردم مرهم کوچکی بر زخمهای بزرگ آنها است.
حجتالاسلام سیدابوالحسن حسنزاده اظهار داشت: سیل بیسابقهای در استان خوزستان به وقوع پیوست، این سیل ابعاد گستردهای داشته و باید برنامهریزی شود تا از وقوع آسیبهای در جریان بروز سیل جلوگیری شود. وی افزود: مهمترین اقداماتی که باید از سوی مسئولان صورت میگرفت یا باید انجام شود لایروبی، باز گذاشتن مسیر رودخانه و جلوگیری از ساختوسازها در حریم رودخانهها که همه این موارد به سبب خشک سالی به فراموشی سپرده شد. کمک به مردم علاوه بر روستاها بلکه شهرها همانند حمیدیه، سوسنگرد، هویزه رفیع صورت گیرد جدیداً اعلام شده که باید تخلیه صورت گیرد و باید به وضعیت معیشتی و اسکان آنها رسیدگی شود. وی گفت: در هنگام تخلیه شهرها باید احشام ودامها نیز مورد توجه قرار گیرند. در شهرهای رفیع و سوسنگرد احشام مورد توجه جدی اهالی است که سرمایه زندگی آنها محسوب شده و برای مردم آن مناطق اهمیت زیادی دارند. حسن زاده عنوان کرد: خسارتهای که دولت به مردم، کشاورزان وعده داده بود پرداخت شود تا بعد از فروکش کردن سیلاب مردم عزیز ما بتوانند ابزارهایی که از دست دادند مجدد خریداری کرده تا به روال زندگی عادی خود برگردند.
وی افزود: زمینهای کشاورزی و دامها تنها سرمایه مردم عزیز ما در روستاها هستند که با کمک دولت بتوانند حداقل سرمایه از دست رفته را مجدد به چرخه زندگی خود بازگردانند، اگر این موارد جبران نشود واقعاً یک سختی جبران ناپذیری به مردم عزیز تحمیل خواهد شد.
کشف ۵ جسد از رود کارون پس از سیل
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی اهواز از کشف پنج جسد در رودخانه کارون در پی سیلاب و بالا آمدن آب سد خبر داد.
علی ترابپور در گفتوگو با ایسنا، درباره وضعیت شهر اهواز که در پی بالا آمدن سطح آب کارون نقاط مختلفی از آن دچار آبگرفتگی و اضطراب ناشی از سیل شده است گفت: از همان ابتدای شروع بحران در استان خوزستان و پیش از آنکه سیل به اهواز برسد آتش نشانی اهواز به حالت آماده باش در آمد و حتی از نیروهای امدادی در دیگر شهرهای استان خوزستان نیز پشتیبانی کردیم.وی با بیان اینکه به دنبال پیش بینی هواشناسی بیش از ۴۰۰ آتش نشان در شهر اهواز به حالت آماده باش در آمده و سه ایستگاه نجات غریق آتش نشانی در حاشیه رود کارون نیز فعال شد خاطرنشان کرد: اهواز بیش از ۶۰ کیلومتر خیابان ساحلی دارد که در تمام این خیابانها اقدام به نصب بنرهای هشدار در خصوص سیل صورت گرفت که در حال حاضر بخشی از این بنرها به زیر آب رفته است.وی با بیان اینکه سه پایگاه غواصین در مجاورت رود کارون به حالت آماده باش در آمد افزود: دو پایگاه ما پس از بالا آمدن رود کارون به زیر آب رفت اما تمامی غواصان ما در حالت آماده باش بودند به طوریکه طی همین مدت هفت نفر که در حاشیه کارون دچار غرق شدگی شده بودند را از مرگ حتمی نجات دادیم و متأسفانه تیمهای غواصی ما پنج جسد را نیز در رود کارون کشف کردند که این اجساد برای بررسی بیشتر به پزشکی قانونی منتقل شدند.وی درباره مناطقی که دچار آبگرفتگی شده بود اظهار کرد: محلات عین ۲، سلیم آباد، سیاهی، شهرک پیام، گل دشت، گلبهار و … دچار آبگرفتگی شدند.تراب پور درباره بالا آمدن سطح فاضلاب در برخی از نقاط اهواز نیز اظهار کرد: حدود ۵۰ نقطه در شهر اهواز وجود دارد که آب فاضلاب در آنها بالا آمده، سیستم فاضلاب در شهر اهواز طوری است که با بالا آمدن آب رودخانه فاضلاب نیز دچار مشکل میشود اما با اقدامات انجام شده بسیاری از این نقاط مشکلشان حل شد که البته همچنان در چند نقطه مشکلاتی وجود دارد که امیدواریم آب زودتر فروکش کند.