چطور است این سوال را از خود بپرسیم که از آفتاب و گرمای خوزستان چه استفادهای کردهایم؟ آیا نمیتوان از این منبع انرژی خدادادی برای تولید انرژی و خنک کردن خانهها استفاده کرد؟ تابش خورشید در استان خوزستان ظرفیت بسیار خوبی برای بهرهبرداری دارد و این در حالی است که هنوز آن گونه که باید از این انرژی خدادادی در خوزستان استفاده نشده است. البته به صورت جزئی مانند روشنایی معابر شاهد استفاده از انرژی خورشید در خوزستان هستیم، ولی با توجه به میزان تابش در این استان و همچنین نیاز فراوان به تولید برق برای استفاده در وسایل خنک کننده، بهتر است به فکر استفاده گستردهتر از انرژی خورشید باشیم. چرا كه انرژی خورشیدی از مهمترین منابع انرژی تجدیدپذیر است، ولی موضوع توان و کیفیت تولید انرژِی نیز از جمله مسایلی است که در استفاده از نیروگاههای خورشیدی برای مصارف خانگی و اداری مطرح است، زیرا اگر کیفیت انرژی تولید شده از سوی این نیروگاهها مناسب نباشد ممکن است به مصرفکنندههای متصل به آن آسیب وارد شود که البته این موضوع قابل پایش و کنترل است.
■ گروه دیار كارون؛ داریوش بهارلویی| نقشهها و الگویهای هواشناسی و پیش بینیهای اولیه، مجدد از فراهم شدن شرایط افزایش دما سخن میگویند. احتمالی که در هفته و روزهای پیش رو مجدد فشار سنگینی را برای تامین و جلوگیری از خاموشی به شبکه برق کشور وارد میکند. این شرایط بغرنج که توام با کم آبی و خشکسالی شده اجازه نمیدهد شبکه سدهای کشور به خصوص در خوزستان بتوانند آن چنان که در گذشته بوده به یاری تامین برق بروند. حدود ۹۶ درصد انرژی برقابی کشور در خوزستان تولید میشود که امسال به سبب کاهش حجم ذخایر سدها چنین امکانی فراهم نیست. هر چند بر اساس گفتههای متولیان آب و برق خوزستان با آینده نگری، تمهیدات مناسبی به کار رفته که موجب شده حداکثر توان و میزان تولید با توجه به شرایط موجود از نیروگاههای برقابی و سدهای بزرگ اخذ شود.
با این حال همه باید به کمک برق کشور و مقابله با خاموشیهای محتمل برویم . این امر یعنی تمرکز بر کاهش مصرف به هر طریق ممکن چه در ادارات و چه در خانه و هر جا که از برق برای کارهای مان سود میبریم.
به شکلی طبیعی ماههای تیر و مرداد گرم ترین ماههای سال در همه نقاط کشور هستند. در خوزستان از خرداد تا اواخر شهریور متوسط روزانه درجه حرارت کمتر از ۳۰ درجه سانتیگراد نخواهد شد. اوج گرما معمولا با تاخیر و بعد از ظهر شرعی از ساعت دو ظهر به بعد رقم میخورد. استان خوزستان دارای دو پیک و یا بیشینه مصرف برق است که به نظر میرسد به مرور به سبب افزایش و تداوم مصرف تقریبا این دو پیک به هم رسیده و یک بازه زمانی طولانی از افزایش مصرف را شامل میشود.
در اصل بین ساعات ۱۳ تا ۱۷ و ۲۰ تا ۲۴ دو بازه زمانی بسیار مهم است که باید بسیار به آن دقت داشت. تعصب و تشدید احتیاط و رعایت نکات مانند عدم استفاده از وسایل پر مصرف در ساعات پیک، خاموش کردن لامپهای اضافه، حتی وقتی برای مدتی از اتاق و محلی خارج میشویم و سایر نکاتی که عزیزان خواننده خود بهتر واقفند مانند حکم جهادی است که باید به آن عمل کرد. ما توانایی عبور از بحران آب و انرژی را خواهیم داشت اگر اندکی در فرهنگ استفاده خود از این منابع، تجدید نظر و تغییر ایجاد کنیم. یادمان باشد گاه برای جبران مافات کاهش برق در مناطق گرمتر، ساعات خاموشی طولانی به مناطق معتدل و خنک تر تحمیل میشود. هر چقدر ما کوشش کنیم در عین حال که خود در گرمای طاقت فرسا کمتر به مشکل برخواهیم خورد هموطنان ما نیز در استانهای شمالی تر کمتر دچار بی برقی خواهند شد که امری خداپسندانه و میهن دوستانه است.
جهاد کاهش مصرف انرژی را از امروز باید رقم بزنیم. امری که بیش از همیشه به آن نیازمندیم. کاش این فرصت فراهم بود تا با توجه به کنتورهای مجزای برق، سازمانها، برجهای مسکونی و یا تجاری به رقابت کاهش مصرف حتی در سطح محلات میپرداختند. مثلا با نصب تابلویی که هر روز مصرف واحدها را مشخص میکرد. ضمن به وجود آمدن نوعی رقابت مهیج و دوستانه برای کاهش و کسب رتبه نخست، امکان تشویق و پاداش به واحدهای کم مصرف فراهم میشد. انگیزشی مضاعف در یاری به برق کشور. هر چند هم اکنون بخش برق کشور امتیازاتی برای کم مصرفین در نظر گرفته است. ما میتوانیم با هم گرما و بی برقی را شکست دهیم و اگر خواهان آنیم که دچار خاموشی نشویم جز این راهی وجود ندارد. البته امیدواریم در آینده نزدیک متولیان امر تمهیدات لازم را در خصوص تامین انرژی کشور با توجه به پتانسیلهای خدادادی نظیر گاز، باد و آفتاب و ساعات طولانی روز برای بهره گیری از انرژی خورشیدی جدی تر مد نظر قرار دهند . شاید ورود شرکتهای دانش بنیان در سالی که رهبری آن را شاخص کرده اند هماکنون فرصتی طلایی برای ایجاد خلاقیتها و شکوفایی در زمینه تولید انرژی باشد...قدر فرصتها را بدانیم.