همین سخنان باعث شد که چهرهها و رسانههای نزدیک به طیفهای تندرو اصولگرا روحانی را به تحریف تاریخ متهم کنند. این در حالی است که سابقه این جریانات نشان داده دغدغه آنها تحریف تاریخ و روایت درست آن نیست چرا که خود ید طولانی در تحریف تاریخ اسلام و انقلاب دارند. همچنین، از دید بسیاری از صاحبنظران و ناظران سیاسی مسئله منافعی است که در شرایط تحریم و التهاب کشور نصیب برخی جریانات میشود. همین موضوع هم باعث شده با بهانههای واهی اما به نیت و قصد تامین منافع، با هر سخنی که بوی تنشزدایی با کشورهای مختلف بدهد مخالفت کنند. در همین خصوص یك عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه عملیه قم در پاسخ به این پرسش که چرا برخی جریانات با سخنان رئیسجمهور در مورد صلح و مذاکره مخالفت کردند و آیا این سخنان مغایر با مفاهیم دینی است، گفت: ما باید این اصل را بپذیریم که انبیا و پیامبران الهی برای صلح آمدند نه برای جنگ و برای اینکه بشر راحت زندگی کند و همه انسانها در کنار هم بتوانند زندگی کنند. برادری شعار انبیا است و جنگ یک مسئله فرعی است که در مقام دفاع از خود انجام میشود. محمدتقی فاضل میبدی افزود:ما باید اصل را بر این بگذاریم که به سمت صلح و صفا و صمیمیت حرکت کنیم. مسئله دوم اینکه ما نمیتوانیم در زمینه مسائل سیاسی کشور با استفاده ابزاری از دین و مذهب شعارهای تند و افراطی سر دهیم و همیشه خود را آماده جنگ نشان دهیم. به نظر من این با رویکرد قرآن و عقل هماهنگ نیست. نه تنها جنگ رویکرد قرآن نیست بلکه صلح و مذاکره راهبرد دینی و قرآنی ما است. بنابراین مسئولان و مطبوعات ما نباید تلاش کنند که تنش در روابط بینالمللی ما افزایش پیدا کند.
وی در مورد مخالفت برخی جریانات با مذاکره هم گفت: این رویکرد فقط در کشور ما نیست و در خیلی از کشورهای دنیا این مسئله وجود دارد. برای اینکه منافع عدهای در تنش، جنگ و تحریم است. در سایه تحریم منافع برخی جریانات در داخل کشور تامین میشود. این جریانات هم هیچ گاه مصلحت کشور، نظام و مردم را در نظر نمیگیرند و تنها تامین منافع شخصی و جریاناتی برای آنها مهم است. ما در طول سالهای گذشته این جریانات را تجربه کردیم و دیدیم کسانی که شعار جنگ و برخورد با کشورهای مختلف را دادند و خیلی از منابع کشور را هزینه شعارهای افراطی و بیحاصل کردند چه مصیبتهایی بر سر مردم آوردند.ببینید ممکن است این نگاه در کشورهای دموکراتیک هم وجود داشته باشد که برخی جریانات جنگطلب باشند. منتها در این کشورها چون قانون قدرت دارد و بر اساس قانون عمل میشود هر فردی و جریانی نمیتواند در تصمیمات کلان اعمال نفوذ کند و افراد و جریانات سیاسی و فکری مختلف هر موضعی بگیرند مواضع رسمی سیاست خارجی آن کشور تلقی نمیشود . ولی در کشور ما گاهی شعارها در سیاست خارجی ما هم نفوذ کرده و برای ما هزینه درست میکند. فاضل میبدی با بیان اینکه باید خواست مردم مبنای عملکرد مسئولان باشد بیان داشت: ببینید ما در حال حاضر در روزگاری زندگی میکنیم که اگر بخواهیم نشان دهیم که کشور اسلامی هستیم بایستی با همه دنیا و با همه ملتها و حکومتها همزیستی داشته باشیم و اگر کسی بخواهد زور بگوید با این زورگویی با منطق مقابله کنیم. دنیا، دنیای جنگیدن نیست دنیای همدلی است و ایجاد هماهنگی و همدلی بین یک ملت بزرگترین خدمت به مردم است. این فعال سیاسی افزود: در مسئله جنگ و صلح دقیقا باید به خواست مردم عمل شود و به منافع کشور هم توجه شود. یکی از آقایان اخیرا گفته که مردم گرانیها را تحمل میکنند خب این حرف حرف بیجایی بود. گرانیها به مردم فشار آورده و باعث نارضایتی آنها شده است. اما سخن این فرد نشان میدهد که اطلاعی از زندگی مردم ندارد. برای همین هم این جریانات با مذاکره مخالفت میکنند. زندگی اینها میچرخد و مشکلی ندارند برای همین به مردم میگویند مقاومت کنید. کاش خود هم به جرگه مقاومتکنندگان میپیوستند.
شکاف درباره نحوه برخورد با رئیسجمهور؛
طرح استیضاح روحانی منتفی شد
گروه سیاسی:
یك عضو هیات رئیسه مجلس یازدهم از منتفی شدن طرح استیضاح روحانی خبر داد.
احمد امیرآبادی فراهانی گفت: مجلس با مصلحت اندیشی به دولت کمک میکند تا به راحتی به خرداد ماه سال آینده یعنی پایان مهلت خود قانونی برسد. چراکه هدف مجلس کمک به دولت برای سهولت در ادامه کار خود است. اکنون شرایط به گونهای است که اگر مجلس یک یا دو وزیر دیگر از دولت را استیضاح کند دولت مستقر سقوط خواهد کرد و امکان این که وزرا و رئیسجمهور را به راحتی استیضاح کرد.وی گفت: حقیقت این است که اگر الان استیضاح رئیسجمهور را در مجلس شروع کنیم، روند آن در حدود ۲ ماه طول میکشد و به ماه دهم سال میرسیم، بعد از آن نیز معاون اول رئیسجمهور به مدت ۳ ماه رئیس دولت میشود و بعد از هم به تعطیلات عید میرسیم و اندکی بعد نیز مهلت کارِ دولت تمام میشود و اگر نتیجهای داشت انجام میشد؛ بنابراین ما در مجلس به این نتیجه رسیدهایم که استیضاح انجام نشود.
این در حالی است كه پس از چند روز هجمه بیسابقه به حسن روحانی و طرح بحث استیضاح او توسط برخی نمایندگان تندروی مجلس حالا طیف اکثریت اصولگرایان نشان میدهند که علاقهای به استیضاح رئیسجمهور ندارند و سعی میکنند نشان دهند راهشان از تندروها جدا است، اما همچنان منتقد عملکرد دولت روحانی هستند.
این موج در واکنش به سخنان روحانی مبنی بر اینکه امام حسن (ع) به خواست اکثریت صلح کرد به راه افتاد. اصولگرایان معتقدند که روحانی با تحریف تاریخ میخواهد به مقصود خود یعنی صلح و مذاکره با آمریکا برسد.در میانه انتقادات شدید از رئیسجمهور برخی نمایندگان مجلس و فعالان سیاسی به تندی به روحانی تاختند و حرف هایشان فراتر از انتقاد بود. علی اصغر عنابستانی نماینده سبزوار به روحانی گفت مردم در تأمین مایحتاج خویش درماندهاند و زیرخط فقر دستوپا میزنند. رئیسجمهور در بند حفظ خط ریش خویش است! اف بر تو باد که ملتی را شرمنده کردهای. مجتبی ذوالنوری نماینده قم و رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس هم در توئیتی نوشت: «امروز اکثریت قاطع ملت ایران به کمتر از عزل و مجازات شما راضی نمیشوند؛ با منطق شما، رهبر انقلاب باید دستور دهند هزار بار شما را اعدام کنند تا دل مردم عزیز راضی شود.» برخی دیگر از نمایندگان هم سخن از استیضاح رئیسجمهور کردند. استیضاح حرف بدنه تندرو اصولگرایان نیز است. حتی روحانی همچون علیرضا پناهیان به گونهای رئیسجمهور را خائن خوانده است.این ادبیات و موج در بین جریان اصولگرا شکاف ایجاد کرده است. اصولگرایان میانه روتر معتقدند اینگونه سخن گفتن توهین به روحانی است. این گروه که یکدست هم نیستند مخالف استیضاحاند و دلایل ویژه خود را برای مخالفت دارند.محمدرضا باهنر در واکنش به حملات به روحانی گفت: توسل شدن به ابزارهای توهین یا تهدید حتماً فضای نقد منصفانه و تبادل نظر و تعاطی افکار را مخدوش میکند و این شرایط آسیبی خواهد بود برای مردمسالاری دینی. علی مطهری نماینده پیشین مجلس و از چهرههای میانه رو اصولگرا هم در این باره معتقد است: «من مذاکره با آمریکا را در شرایط فعلی به صلاح کشور نمیدانم، اما معتقدم اظهارنظر هر ایرانی خصوصا رئیسجمهور در این مورد باید آزاد باشد و نباید موجب توهین و تهدید شود. این که مقام رهبری مخالف مذاکره هستند مانع اظهارنظر دیگران نیست.» همچنین مهدی نصیری سردبیر اسبق کیهان هم به اهانت ذوالنوری علیه روحانی پاسخ داد و گفت: «با تهدید به اعدام به کجا خواهیم رسید؟» نصیری در حساب کاربریاش در توییتر افزود: «گام اول انقلاب را با شعار آزادی همه گروهها و جناحها و احزاب آغاز کرده بودیم به اینجا رسیدیم. اکنون در طلیعه گام دوم با تهدید به اعدام به کجا خواهیم رسید؟» در این فضا حتی برخی علمای قم هم ازحملات بیمحابا به رئیسجمهور گلایه دارند. آیت الله مقتدایی نائب رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این که حرفهای اخیر مجتبی ذوالنور نماینده قم در مجلس مورد تأیید بزرگان قم نیست، گفت: «او هتک حرمت آقای روحانی رئیسجمهور را کرده که این زیبنده نیست.»او افزود: اعتراض به آقای روحانی وارد است، اما این جور صحبت کردن به هیچ وجه مورد تأیید نبوده و نیست. بسیاری از اصولگرایان معتقدند با توجه به اینکه رهبر انقلاب تاکید کردند که دولت باید تا پایان دوران کاریش به فعالیت ادامه دهد، تقاضای استیضاح در راستای ولایتمدارانه نیست و خلاف نظر رهبری است.
در همین رابطه روزنامه کیهان هم به صف منتقدان پیوسته است. این روزنامه که خود از تندترین تعابیر علیه رئیسجمهور استفاده میکند در گزارشی با تیتر جنجال و استقبال حامیان دولت بیکارنامه از بیدقتی در انتقاد نوشت: «بیان انتقادات تندوتیز مزبور، بهانهای دست داد تا جریان تحریف فعال شده و اصل ماجرا را به انحراف بکشاند.» این روزنامه معتقد است انتقادات اینچنینی باعث مظلومنمایی و وارونهنمایی جریان اصلاحات میشود. کیهان افزود: «بسیار روشن است که مدعیان اصلاحات، استاد ماهیگیری از آب گلآلود هستند و دنبال گزاره و یا محور رسانهای خاص هستند تا با عملیات روانی در فضای رسانهای کشور، اذهان عمومی را از اصل ماجرا منحرف کرده و اذهان را اسیر مسائل فرعی و حاشیهای کنند.»روزنامه فرهیختگان نیز به شدت از تندروهای اصولگرا انتقاد کرد و آنها را فرشتههای نجات اصلاح طلبان خواند. این روزنامه نوشت: «۸ ماه مانده به انتخابات ریاستجمهوری برخی از سیاسیون نابلد در دام عملیات روانی حامیان وضع موجود افتادند.»
همچنین اصولگرایان نسبت به درخواست استیضاح و محاکمه برای روحانی نگرانیهایی دارند که احتمالا بسیاری از آنها در بیان آن خودداری میکنند. اصولگرایان منتقد استیضاح روحانی میگویند طرح این مسئله بازی در زمین دشمن است. عباس سلیمینمین در این باره نوشت: «هرگونه آسیب به دولت شرایط مطلوب برای مانور بیگانگان را فراهم میکند. پذیرفتنی نیست فردی که مدعی فهم سیاسی و نماینده مجلس است در مسیری قرار بگیرد و شرایطی را فراهم کند که نتیجه آن تقویت سیاست بیگانه است.» از طرف دیگر آنها از این میترسند که چه استیضاح رای بیاورد و چه رای نیاورد، روحانی برنده از مجلس بیرون بیاید. سلیمینمین چهار سناریو برای استیضاح روحانی بیان کرده که دو مورد آن جالب توجه است. به نوشته او احتمال این که روحانی با تبلیغات هنرمندانهای که نمونههای آن در انتخابات گذشته دیده شد، دیگران را مقصر کمکاری دولت خودش معرفی و التهاب ایجاد کند وجود دارد. به گفته او این احتمال هم وجود دارد که رئیسجمهور یک دعوای کاذب در پاسخ به استیضاح به وجود بیاورد تا جامعه متشنج شود تا استیضاح رأی نیاورد. او میگوید استیضاح در هر حالتی برای جامعه تنشآفرین است. سلیمی نمین در این باره نوشت: حتی اگر شخص روحانی هم تمکین کند و موضوع را به درگیری کاذب نکشاند باز هم عدهای شیطان در داخل و خارج از این فضا بهره میجویند تا جامعه را به آشوب بکشانند. از این رو چرا باید با کاری نابخردانه سوژه به دست دشمنان داخلی و خارجی بدهیم تا با آن نظم جامعه را به هم بریزند؟
سران دو قوه مقننه و قضائیه هم به طرح بحثهای تند علیه رئیس جمهور واکنش منفی نشان دادند. محمد باقر قالیباف رئیس مجلس تاکنون به طور مستقیم واکنشی نشان نداده، اما اظهار نظر او را میتوان در این چهارچوب دانست. قالیباف گفت: بگومگوهای سیاسی برای مردم نان و آب نخواهد شد. روزنامه صبحنو نزدیک به قالیباف که به نوعی سخنگوی او هم به حساب میآید در گزارشی اصلی خود با تیتر چرا نباید روحانی عزل شود؟ به بررسی مسئله پرداخت و نوشت: از همه دلایل مهمتر برای استمرار دولت روحانی تا پایان دوره، تاکید رهبر انقلاب است. ایشان در دیدار مجازی با نمایندگان مجلس یازدهم اشاره کردند که مشی و شیوه مدیریتیشان ناتمام نماندن دولتها و ادامه کار تا پایان دوره است. این روزنامه همچنین تاکید کرده که کنار گذاشتن روحانی مخربتر از ادامه کار اوست.اما رییس قوه قضائیه هم اشارهای کوتاه به اختلافات سیاسی در کشور داشت و از آن انتقاد کرد. ابراهیم رئیسی گفت: مسئولان و سیاسیون از حاشیهسازی پرهیز کنند و به مسائل اصلی مردم بپردازند.