در سالگرد خروج آمریکا از برجام قرار داریم و نظام جمهوری اسلامی ایران در این روزها واکنش متقابلی به این پیمان شکنی نشان داده است.
ایران سال هاست تحت تحریم های ظالمانه ایالات متحده قرار دارد اما تحریم های یک سال اخیر را میتوان شدیدترین تحریم ها در طول تاریخ دانست که متاسفانه باعث مشکلات بزرگ اقتصادی در کشور شده است زیرا که با وجود تحریم های ظالمانه و سخت، کانال های مالی کشور برای ورود ارز قطع شده و در نتیجه قیمت ارز بالا رفته و تورم و گرانی افزایش پیدا کرده است. حال بیاییم در این وضعیت، اهداف سه دسته را بررسی کنیم. مهمترین اهداف و گزینه های ایالات متحده آمریکا همراه با متحدین عربی-عبری خود و جمهوری اسلامی ایران و بخش های تندروی داخل ایران در بحران پیش رو چیست؟ ایالات متحده آمریکا:
۱-تحریم کامل و شدید ایران و در نتیجه آن شورش و نهایتا جنگ داخلی بین گروه های قومیتی و مذهبی آنچنان که در سوریه یا لیبی یا یوگسلاوی سابق شاهد بودیم.
۲-تحریم کامل و شدید ایران و در نتیجه ونزوئلایی کردن ایران با تورم هزاران درصدی و سپس آشوب و شورش و در نتیجه آن سقوط دولت میانه رو و روی کار آمدن تندروها برای قصد بعدی!
۳-تحریم کامل و شدید ایران و در نتیجه آن کودتای تندروها علیه دولت میانه رو و سپس شورش یا جنگ داخلی ناشی از استبداد
۴-تحریم کامل تا در صورت عدم شورش مردم، اقتصاد ایران پاکستانیزه شده و توانی برای رقابتهای اقتصادی یا نظامی در منطقه و تسلطی بر تمامیت ارضی خود نداشته باشد.
۵-تحریم شدید و بهانه گیری از ایران برای حمله به زیرساخت های ایران و عقب انداختن ایران از برنامه های توسعه ای خود در بخش های اقتصادی، نظامی و اتمی.
۶-تحریم شدید یا حمله نظامی به ایران برای تسلیم صد در صدی ایران و وابسته کردن ایران به طور کامل به خود و...
تندروهای ایران: ۱- استفاده از تشدید تحریم ها و سوار شدن بر موج نارضایتی مردم برای اسقاط زودهنگام دولت مستقر و روی کار آمدن خود
۲-استفاده از تشدید تحریم ها یا حملات نظامی دشمنان ایران برای امنیتی کردن فضای سیاسی و اجتماعی ایران و بسط قدرت خود برای انتخابات ۹۸ و ۱۴۰۰ ۳-تحریک و هُل دادن کشور به داخل یک مهلکه نظامی طراحی شده توسط آمریکا و اسراییل و عربستان و امارات نظام جمهوری اسلامی ایران: ۱-مقاومت در برابر تحریم ها بدون بهانه دادن به آمریکا و طی کردن دو سال پیش رو به امید تغییر ترامپ (رویکرد انفعالی) ۲-مقاومت در برابر تحریمها همراه با استفاده از کارت های برجام، سوریه، یمن و همچنین ناتوانی در مبارزه با قاچاق به علت تحریم ها و در کنار آن استفاده کنترل شده از رویکرد نظامی در صورت عدم وجود عقلانیت در طرف مقابل (رویکرد مقابله ای منفی) ۳-استفاده همزمان از کارتهای خروج از برجام و مسائل منطقه ای و اتمی و موشکی و مذاکره مستقیم با ترامپ به قصد توافق یا وقت کشی (رویکرد مقابله ای مثبت)
در پایان میتوان گفت بخش بزرگی از توان کشور در یک دهه گذشته برای مقابله با تحریمهای سخت صرف شده و اینک نیز توان کشور به جای پیشبرد اهداف توسعه ای و پیشرفت کشور، برای مقابله با گرفتاری های ناشی از تحریم و درگیریهای خارجی صرف می شود.