حسن هانیزاده در پاسخ به این پرسش که با توجه به ادعای مهندسی شدن انتخابات در عراق آیا امکان ابطال انتخابات وجود دارد یا خیر، عنوان کرد: «انتخابات متاسفانه در عراق مهندسی شده است. به همین علت این انتخابات یک خروجی شگفتانگیز داشته و آن پیروزی جریان صدر است. جریان صدر یک جریانی است که غیر متعادل است و سیاستهای این روحانی جنجالی عراق هنوز شفاف نیست و ثبات فکری در پیکره این ائتلاف شیعی که در عین حال از یک پایگاه مردمی بالایی در عراق برخوردار است، مشخص نیست.» وی افزود: «با توجه به اینکه جریانهایی مثل الفتح به رهبری هادی العامری و دولت قانون به رهبری نوری المالکی از یک پایگاه مردمی بالایی برخوردار هستند، شکست این ائتلاف شیعی نشان میدهد که در اینده یک پارلمان غیر منسجم، جنجالی و چالشبرانگیز تشکیل خواهد شد. با اینکه هنوز یک جریان و ائتلافی اکثریت کامل را به دست نیاورده، ولی به نظر میآید پارلمان آینده یک پارلمانی در تقابل با مرجعیت عراق و در تلاش برای کاهش سطح روابط ایران و عراق حرکت خواهد کرد و این یک نقطه خطرناکی است.» این کارشناس منطقه درباره علت اینکه ائتلافهای بزرگی همچون الفتح و دولت قانون نتیجه این انتخابات را نخواهند پذیرفت، گفت: «همه نظرسنجیها در گذشته نشان میداد که جریان الفتح بیشترین کرسیهای پارلمانی را به دست میآورد در حالی که الان کمتر از ۲۰ کرسی را الفتح به دست آورده و این مهم حاکی از آن است که این انتخابات یک انتخابات کنترل و تحریک شده است و این جریانات هرگز آن را قبول نمیکنند. ولی به هر حال مسائل قانونی، توسل به قانون، طرح شکایت و اینکه شمارش ارا به صورت دستی انجام شود، بخشی از خواستههای جریانهایی مثل الفتح، قانون و الحکمه است که اگر توجه شود مسیر انتخابات به مسیر خوب و مثبت بازخواهد گشت. در حالیکه به نظر میرسد یک سری مقاومتهایی برای آنکه این جریانات شیعی نزدیک به مرجعیت از قدرت خارج شوند.»او اضافه کرد: «طبیعی است جریان الفتح و قانون، جریانهای شناخته شدهای هستند و از یک محبوبیت بالایی در میان شیعیان جنوب و فرات میانه برخوردارند و انتظار میرفت که اگر انتخابات درست انجام شود، بیشترین کرسیهای پارلمانی در اختیار این دو جریان مهم و تاثیرگذار قرار گیرد.»
هانیزاده درباره چالشهایی که عراق در صورت به پیروزی رسیدن مقتدی صدر ممکن است داشته باشد، گفت: «پیروزی جریان سائرون به رهبری صدر حتما یک چالشهایی در عراق به وجود خواهد آورد، زیرا طرز تفکر و رفتار پر تناقض مقتدی صدر قطعا چالشهای جدی در عرصه سیاسی و داخلی عراق ایجاد میکند. به همین دلیل به نظر میرسد که انتخابات باید دوباره باز تعریف و از سر گرفته و باطل شود و یک انتخاباتی با نظارت داخلی و به دور از اعمال قدرت، قدرتهای خارجی و منطقهای برگزار شود در غیر اینصورت این انتخابات یک انتخابات باطل است. زیرا آمریکاییها تلاششان بر این است که پارلمان آینده عراق مصوبه پارلمان گذشته را ناظر بر اخراج نیروهای اآمریکایی از عراق را لغو کند و اگر این اتفاق بیفتد، این یک خطر بزرگی برای ملت عراق، مرجعیت و نیروهای تاثیر گذار عراق خواهد بود.»
چه جریانی در عراق قدرت
را به دست میگیرد؟
مقتدی صدر بر اساس نتایج اولیه انتخابات عراق توانسته قدرت خود را بیش از گذشته تقویت کند و در مقابل نیروهای مورد حمایت ایران از جمله شبهنظامیان حشد شعبی با کاهش شدید آرا مواجه شدهاند.اما با توجه به نتایجی که به دست آمده قدرت در عراق به دست کدام جریان سیاسی خواهد افتاد و دولت جدید در این کشور چه سمت و سویی خواهد داشت؟
خبرگزاری فرانسه در گزارشی ضمن بررسی این موضوع ادامه میدهد که تاکنون هیچ بلوک قدرت در عراق نتوانسته ائتلاف یکپارچهای تشکیل دهد و در نتیجه فرآیند تشکیل دولت آینده در این کشور احتمالا طولانی مدت و دشوار خواهد بود.حارث حسن، از اعضای ارشد مرکز کارنگی خاورمیانه میگوید به صورت کلی دو سناریو بالقوه محتمل به نظر میرسد: نخستین مورد احیای اتحاد شیعیان با یکدیگر است. به این معنا که مقتدی صدر که همواره از نفوذ ایران در عراق انتقاد میکند با جریان شبه نظامی حشد شعبی که از حمایت ایران برخوردار است، ائتلاف تشکیل دهد.
نتایج اولیه نشان میدهد که جریان صدر توانسته به بیش از ۷۰ کرسی از مجموع ۳۲۹ صندلی پارلمان عراق دست یابد. حسن میگوید این ائتلاف میتواند باعث شود که صدر «یک توافق جدید برای تقسیم قدرت» را بپذیرد و در آن در فرآیند انتخاب نخستوزیر نقش پررنگی داشته باشد.این کارشناس مسائل خاورمیانه همچنین ادامه میدهد چنین نامزدی برای نخستوزیری باید از حمایت ضمنی و همزمان تهران و واشنگتن نیز برخوردار باشد در غیر این صورت کار برای او دشوار خواهد بود.بر اساس نتایج اولیه جریان فتح که بازوی سیاسی حشد شعبی به شمار میرود تنها ۱۵ کرسی کسب کرده است. این در حالی است که این جریان سیاسی مورد حمایت ایران در آخرین انتخابات توانسته بود ۴۸ نماینده داشته باشد و دومین بلوک قدرت در مجلس عراق به شمار میرفت.
یک منبع آگاه در جریان فتح گفت که برخی از رهبران این جریان سیاسی به مقتدی صدر پیشنهاد دادهاند که ائتلافی میان این دو گروه و همچنین دیگر جریانات شیعه تشکیل شود تا دولت جدید عراق متشکل از مجموعهای از جریانهای شیعه باشد.اما سناریوی دوم برای آینده عراق از نظر این کارشناس این است که مقتدی صدر با مسعود بارزانی از حزب دموکرات کردستان ائتلاف کند و دولت جدید در این کشور را تشکیل دهد. مسعود بارزانی کنترل منطقه خودمختار کردستان عراق را در دست دارد. محمد الحلبوسی، رئيس پیشین پارلمان عراق هم میتواند بخشی از این ائتلاف باشد. او که در حوزه انتخابیه خود در رمادی نمادی از سازندگی و فعال بودن است میتواند بخش دیگری از این ائتلاف باشد تا دولت آینده عراق مجموعهای کاملتر به خود بگیرد.حسن میگوید این سناریو تنها در صورتی امکانپذیر است که صدر تسلیم فشارهای حشد شعبی نشود. چرا که از نظر این کارشناس مسائل عراق، نیروهای حشد شعبی با برخورداری از نیروهای مسلح خود این امکان را دارند که در آینده کشور را به هرج و مرج و درگیری مسلحانه بکشانند. ایران سه منفعت اصلی در عراق دارد که به دنبال آنهاست. نخست پایان دادن به حضور نظامی آمریکا در عراق و خروج نیروهای این کشور از نزدیکی مرزهای ایران، دوم حمایت از حشد شعبی و سوم باز نگه داشتن بازار عراق به روی محصولات اقتصاد فلج ایران.حارث حسن میگوید ایران مقتدی صدر را دشمن خود نمیبیند اما تهران به خطر مسلط شدن مقتدی بر جریان شیعه توجه ویژهای دارد.
بودجه ۱/۵ میلیارد دلاری اسرائیل برای مقابله با ایران
کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل اعلام كرد: دولت این کشور ۱/۵ میلیارد دلار به تقویت قابلیت حمله به تاسیسات هستهای ایران اختصاص داده است. بنا به این گزارش، یک میلیارد دلار در بودجه امسال درنظر گرفته شده است و نیم میلیارد دلار در بودجه سال آینده.این بودجه صرف بهبود هواپیماها، گردآوری اطلاعات از جمله با ماهواره و تسلیحات خاص میشود.
خبرگزاری فرانسه دو روز پیش از قول یک مقام امنیتی اسرائیل که نامش را ذکر نکرد خبر داد که ایران به تولید مواد لازم برای سلاح هستهای از هر زمان نزدیکتر است اما هنور دو سال تا یک بمب اتمی فاصله دارد: ما خود را آماده تمام گزینهها و سناریوها میکنیم از جمله عملیات نظامی. ین گزارش چند روز پس از آن منتشر میشود که نیروی هوایی ایالات متحده از آزمایش موفقیتآمیز یک بمب پیشرفته ۲.۵ تُنی به نام جیبییو ۷۲ خبر داد که میتواند در حمله به مراکز هستهای ایران مورد استفاده قرار گیرد.بر اساس این گزارش، جیبییو ۷۲ به صورتی طراحی شده که حمل آن توسط جنگنده یا بمبافکن سنگین صورت میگیرد. نکته مهم این است که اسرائیل در حال حاضر بمبافکنهایی ندارد که بتوانند چنین بمبهای سنگینی را حمل کند.این گزارش میافزاید با این حال بمب جیبییو ۲۸ که کوچکتر از بمب آزمایششده اخیر است، در سال ۲۰۰۹ به طور مخفیانه به اسرائیل فروخته شد، اگر چه به نظر نمیرسد توانایی نفوذ به تاسیسات فردو را که در عمق یک کوه بنا شده داشته باشد.کانال ۱۲ گزارش کرده که آزمایش بمب ساخت آمریکا بر اساس تجربه اسرائیل در بمباران شبکه تونل زیرزمینی حماس در غزه در جنگ ماه مه گذشته انجام شده است. ایران همواره تاکید کرده قصد ساخت بمب اتمی ندارد و برنامه هستهایش صلحآمیز و برای تولید انرژی و تحقیقات است.کاظم غریبآبادی نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی چند روز پیش بشدت از این نهاد انتقاد کرد که تمام تمرکزش را به برنامه هستهای ایران معطوف کرده اما برنامه هستهای اسرائیل را نادیده میگیرد.رافائل گروسی دبیرکل آژانس بینالمللی انرژِی اتمی اخیرا در پاسخ به پرسشی مشابه گفته بود اسرائیل پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای را امضا نکرده است.اسرائیل یکی از سرسختترین مخالفان توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی (برجام) بود و با احیای برجام هم مخالف است اما میگوید اگر توافقی جدید حاصل شود که اطمینان ایجاد کند ایران هیچگاه به سلاح هستهای نخواهد رسید، با آن کنار خواهد آمد.آمریکا و متحدان غربیاش در تلاش برای بازگرداندن ایران به مذاکره هستند هر چند در روزهای گذشته دولت جو بایدن اشارههایی کرده که اگر دیپلماسی به جایی نرسد ممکن است توسل به زور را در پیش بگیرد، چیزی که موضع دولت آمریکا را بیش از همیشه به هشدار اسرائیل درباره حمله به تاسیسات هستهای ایران نزدیک میکند. همزمان با خبر تخصیص بودجه برای مقابله با برنامه هستهای ایران، یک مقام ارشد نظامی که نامش برده نشد به خبرگزاری فرانسه گفت ارتش اسرائیل آماده مقابله با روزی ۲۰۰۰ موشک حزبالله میشود.