شاید زور این سیگنالها به یکدیگر نرسد و خبری از تغییر کانال دلار نباشد اما بالا و پایین شدنهای ۳۰۰، ۴۰۰ تومانی قیمت این اسکناس در یک روز، برای معاملهگران بازار ارز غنیمتی محسوب میشود و آنها برخلاف من و شما روی همین نوسانهای محدود حساب باز میکنند.
قیمت دلار روز شنبه با جوسازی برخی دلالها پیرامون تحریم جدید آمریکا علیه ایران ممکن است گران شود. روز جمعه وزارت خزانهداری آمریکا طبق معمول چند شخصیت ایرانی را به فهرست تحریمها اضافه کرد. در بیانیه روز جمعه آمریکاییها نام شش، هفت ایرانی وجود داشت و همین خبر خیلی زود در کانالهای اطلاعرسانی معاملهگران دست به دست شد. اگر جوسازی این دوستان بابت تحریم چند ایرانی جواب بدهد، دلار میتواند از محدوده فعلیاش یعنی نیمه کانال ۲۷ هزار تومان عبور کند و گران شود.
قیمت دلار در معاملات پشتخطی روز جمعه روند افزایشی داشت. معاملات پشت خطی، معاملات عمدهای است که بین معاملهگران بازار ارز در جریان است و معمولا از رفتار روز آینده دلار تا حدود زیادی پردهبرداری میکند. قیمت دلار در معاملات پشت خطی جمعه تقریبا ۲۰۰ تومان از آخرین نرخ هفته قبل در بازار آزاد (۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان) بالاتر رفت. ممکن است در همان خرید و فروشهای ابتدایی روز شنبه، اسکناس آمریکایی افزایش قیمت داشته باشد؛ وگرنه دوستانی که جمعه شب دلار فردایی را ۲۷ هزار و ۷۰۰ تومان معامله کردند، متحمل ضرر خواهند شد.
قیمت دلار اختلاف زیادی با بیشترین سطح خود در سال جاری ندارد. دقیقا سه هفته پیش، روز ششم شهریور دلار موفق شد رقم ۲۸ هزار و ۲۵۰ تومان را تجربه کند. قبل از شروع معاملات، فاصله قیمت دلار با این رقم حدود ۷۰۰ تومان بود. با این وجود بسیاری از معاملهگران بازار روزهای گذشته دست به عصا شدهاند و ریسک نمیکنند. دلیل این کار پالسهای نصف و نیمه و مثبت برجامی است و این موضوع باعث شده تا امیدواریها به احیای برجام بیشتر شود. اخیرا سخنگوی کاخ سفید اعلام کرده جو بایدن اعتقاد دارد مسیر دیپلماسی با ایران بهترین گزینه موجود است و جمعه شب وزارت خارجه آمریکا، بازگشت به برجام را در راستای منافع ملی این کشور ارزیابی کرده است. همین خبرها، در اولین روز هفته مثل یک دستانداز در راه گران شدن دلار ظاهر شدهاند و مقابل سیگنالهای منفی قرار گرفتهاند.
افزایش مجدد قیمت کره؛ حذف برخی اقلام از سبد غذایی خانوار
آیا پایانی بر گرانی محصولات لبنی هست؟
گروه اقتصادی:
قیمت لبنیات بیمحابا بالا میرود و فشار را روز به روز بر طبقات متوسط به پایین جامعه بیشتر میکند، آیا بازدید دیروز معاون اول رئیسجمهور از کارخانه لبنی می تواند پایانی بر گرانی محصولات لبنی در بازار باشد؟
طی هفتههای اخیرکه از طرفی بازار طلا و ارز روزهای پر نوسانی را طی کرده است و هویج با افزایش قیمت عجیب همه توجهها را معطوف خود کرده است بازار لبنیات هم از فرصت استفاده کرده و با افزایش قیمت ۲۰ تا ۴۰ درصدی یک تکانی به خود داده، هر چند که این افزایش قیمتها در لبنیات مسئلهای غریب نیست و هر چند مدت یکبار شاهد آن هستیم.لبنیانی که درهر مرحله با افزایش قیمت هر چند کم، خود را بالا برده و از سفرههای برخی از شهروندان دور ودورتر میکند چراکه خرج و مخارج این روزها دیگر جایی برای لبنیات گران شده در خانهها باقی نمیگذارد.مشاهدات بازار حاکی از آن است که قیمت هرقالب کره ۵۰ گرمی از ۵۰۰۰ تومان در ماههای قبل به ۷۰۰۰ تومان و قیمت هر قالب کره ۱۰۰ گرمی نیز از حدود ۱۰هزارتومان به حدود ۱۴هزارتومان رسیده است.
سالهای قبل ارز ۴۲۰۰ تومانی به کره وارداتی تعلق میگرفت که عرضه کره وارداتی شهریور سال ۱۳۹۹ پایان یافت و ارز ترجیحی برای واردات آن هم مجدداً تخصیص نیافت. همچنین کره از گروه یک کالایی به گروه دو کالایی نیز تغییر وضعیت داد و واردکنندگان مجاز به واردات کره با ارز نیمایی شدند. وارداتی که بنابر نظر بسیاری از فعالان این صنعت توجیه اقتصادی نداشت و در نهایت شرکتهای لبنی دست به تولید انبوه کره زدند و کرههایی که در حال حاضر در کشور تولید و بسته بندی میشوند، از خامههای استحصال داخلی بوده و قیمت آن براساس قیمت چربی محاسبه میشود.
براساس گزارشهای سال ۱۳۹۹، قیمت هر قالب کره ۱۰۰ گرمی قبل از حذف ارز ترجیحی حدود ۴۰۰۰تومان بود که در شهریور ماه سال گذشته به ۸۰۰۰ تومان رسید. البته این ۸۰۰۰ تومان هم ثابت نماند و در پایان سال ١٣٩٩ و ابتدای سال ۱۴۰۰ قیمت این محصول لبنی به کیلویی حدود ۱۰۰ هزارتومان هم رسید؛ به طوری که قیمت هرقالب کره ۵۰ گرمی ۵۰۰۰ تومان و هر قالب ۱۰۰ گرمی برای مصرف کننده حدود ۱۰ هزارتومان شد که این رقم تا ۱۲ هزارتومان هم در برخی برندها پیشروی کرد.
در حال حاضر نیز براساس مشاهدات میدانی قیمت هرقالب کره ۱۰۰ گرمی در خرده فروشیهای سطح شهر تهران به حدود ۱۴ هزارتومان و هرقالب کره ۵۰ گرمی نیز به ۷۰۰۰ تومان هم رسیده است. یعنی هرکیلو کره تولید داخل حدود۱۴۰ هزارتومان!
افزایش ۱۰ هزارتومانی قیمت کره از سال گذشته تاکنون این محصول لبنی را از سبد غذایی بسیاری از خانوادهها حذف کرده است. افزایشی که انجمن صنایع فرآوردههای لبنی علت آن را بالا رفتن قیمت شیرخام و به تبع آن بالارفتن قیمت چربی از ۶۰ تومان در آذرماه سال گذشته به ۸۰ تومان در حال حاضر و افزایش هزینههای تولید در سالجاری میداند و معتقد است شرکتهای لبنی برای ادامه کار و جلوگیری از ضرر و زیان ناچار به افزایش قیمتها هستند و اگر برخی از محصولات لبنی از سبد غذایی مردم حذف شده است دولت باید به دنبال راهکاری برای حل آن باشد و قطعا راه کار آن زدن از جیب تولیدکننده به نفع مصرف کننده نیست و اگر تولیدکننده ضرر کند دیگر رغبت تولید نخواهد داشت.
البته در این میان فقط کره نیست که گران شده است. شیر، ماست، پنیر، خامه و سایر محصولات لبنی نیز در این شش ماهه ابتدایی سال در کنار اقلام دیگری چون مرغ، گوشت، میوه، برنج، روغن و نان و... با افزایش قیمت همراه بودهاند و عدم برنامهریزی درست، عدم نظارت به موقع بر بازار و سومدیریتها باعث شده که سبد خانوار روز به روز کوچکتر شود و مصرف کننده در ازای پرداخت بهای بیشتر کالای کمتر و با کیفیت پایین تری دریافت کند.موضوعی که به نظر میرسد دولت جدید باید بیش از پیش به آن توجه کند و حال باید دید وزارتخانههای جهاد کشاورزی و صمت و سایر نهادهای مربوطه با حضور مدیران جدید چه برنامههای برای ساماندهی بازار مواد غذایی و کاهش فشار از دوش مردم دارند.
قیمت شیرخام و فراوردههای لبنی در ماههای اخیر تقریبا هفتگی افزایش داشته و کارخانههای لبنی، فروشندگان محصولات سنتی و حتی خود دامداران از هیچ الگوی قیمتی تبعیت نمیکنند و تمام این فشارها روی دوش مصرف کنندگان میافتد.در واپسین لحظات دولت دوازدهم شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی به ریاست وزیر جهاد کشاورزی وقت، قیمت هر کیلو شیرخام را ۶۴۰۰ تومان تعیین کرد و این بهانهای شد که قیمتها در بازار به شدت افزایش یابد، این افزایشها در اکثر موارد بیضابطه و دل به خواهی بود زیرا قانونی در باره منع افزایش قیمت محصولات لبنی وجود ندارد.
دولت تعیین ۱۷ قلم محصول لبنی را بر اساس قیمت تمام شده به عهده خود کارخانهها گذاشته و ناگفته پیداست که آنها چگونه تعیین خواهند کرد؟فروشندگان محصولات سنتی لبنی هم که در سالهای گذشته به دلیل سودآوری خوب قارچ وار رشد کرده اند، بیمحابا قیمتها را مرتب بالا میبرند.هر کیلو شیرخام در این فروشگاهها از کیلویی ۷۷۵۰ تا ۹۰۰۰ تومان به فروش میرسد، در حالی که دولت نرخ ۶۴۰۰ تومان را تعیین کرده است. قیمت هر کیلو پنیر از ۷۵ هزار تومان تا ۹۵ هزار تومان است.قیمت محصولات لبنی کارخانهای هم از شیر گرفته تا پنیر و ماست و خامه رشد ۵۰ درصدی داشته و کارخانهها با ترفندهای مختلف نظیر افزودنیهای مجاز، ویتامین دی، کلسیم و غیره قیمتها را هر روز بالاتر میبرند.
مردم چه میگویند؟
معصومه احمدی با ابراز ناراحتی در این باره گفت: بنده به عنوان یک معلم بازنشسته با حقوق کم و هزینههای سر سام آور این روزها آنگونه که باید توان خرید بسیاری از مایحتاج زندگی را نداریم و به همین دلیل باید از بسیاری از مصارف غیر ضروری خودداری کنیم یعنی اگر قدرت خرید گوشت و مرغ را نداشتیم حداقل دلمان به خریدن لبنیات و مصرف آن به عنوان مواد مصرفی جایگزین گرم بود اما این روزها با گران شدن لبنیات باید از خرید آن هم خودداری کنیم.
وی میگوید: تا قبل از این هر کیلو شیر ۵ هزار تومان بود که طی روزهای گذشته بین ۷۵۰۰ تا ۸۵۰۰ تومان عرضه میشود.این شهروند افزود: با یک حساب سرانگشتی میتوان گفت که ماهانه هزینه خرید شیر بدون فاکتور گرفتن از مابقی فراوردههای لبنی برای هر خانواری با جمعیت ۶ نفر حداقل ماهی ۶۰۰هزار تومان خواهد بود این امر را هم باید در نظر بگیریم که هر دو ماه قیمت شیر پر میکشد؛ حال باید پرسید یک کارمند بازنشسته و یا یک کارگر چگونه میتواند از فرآوردههای لبنی استفاده کند؟
در پایان باید هشدار داد در صورتی که شیر خام به عنوان یک کالای اساسی سفره مردم تبدیل به یک کالای لوکس شود بدون شک بخش وسیعی از جامعه از مصرف لبنیات محروم خواهند شد و در آینده، سلامتی جامعه مورد تهدید جدی قرار خواهد گرفت. همچنین از سوی دیگر کارخانههای لبنی نیز با مشکلات فروش و کاهش تولید مواجه خواهند شد، بنابراین لازم است دولت ضمن حمایت از دامداران در شرایط سخت خشکسالی کنونی جلوی هر گونه افزایش قیمت کالاهای اساسی را بگیرد.
اولین واکنش بازار به آزادسازی واردات خودرو
هرچند برخی از مدلهای خودروهای خارجی در اولین واکنش نسبت به آزادسازی واردات خودرو کمی ارزان شدند اما در خودروهای داخلی فعلا مقاومت قابل مشاهده است و قیمت پراید همان ۱۵۳ میلیون تومان باقی مانده است.سایپا ۱۱۱ ،۱۵۳ میلیون، سایپا ۱۳۱ ، ۱۳۷ و سایپا ۱۳۲ ، ۱۳۲ میلیون تومان قیمت خورد.همچنین قیمت ساینا را ۱۵۶ میلیون، تیبا حداکثر ۱۶۰ میلیون و کویئک ۱۷۳ میلیون تومان گزارش داده شد.قیمت حداکثری سمند ۲۳۷ میلیون، پژو ۴۰۵ معادل ۲۲۷ میلیون، پژو پارس ۲۷۰ میلیون، پژو ۲۰۶ نهایتا ۳۱۲ میلیون، پژو ۲۰۷ نهایتا ۴۲۵ میلیون و دنا ۳۲۵ میلیون تومان گزارش شده است.
کاهش ۲ تا ۷ میلیون تومانی نرخ خودرو با مصوبه مجلس
رئیس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو کرج اظهار داشت: متقاضیان خرید خود را به تعویق انداختهاند تا مشخص شود که چه تاثیری روی بازار به وجود خواهد آمد خودرو در دو تا سه روز گذشته بین ۲ تا ۷ میلیون تومان ارزان شده اما همچنان کاهش قیمت محسوس نبوده است.حمید کریمی اظهار کرد: با اینکه هنوز جزئیات مربوط به واردات خودرو مشخص نیست اما به هر حال تاثیر خود را روی بازار خودرو میگذارد. باید توجه داشت این خودرو تنها زمانی به واقع ارزان میشود که نرخ دلار کاهش داشته و این طور نیست که خودرو ارزان شود و قیمت زمین یا طلا همچنان بالا بماند. یک چنین حالتی ممکن نیست امیدوارم اتفاقات خوبی رخ دهد و بازار به یک تعادل و ثبات برسد این افزایش و کاهش قیمتها به نفع فروشنده و خریدار نیست.وی افزود: خریدارها دست نگه داشتهاند تا ببیند چه اتفاقی میافتد بنابراین رکود در بازار بیشتر شده و روی قیمتها هم تاثیر میگذارد. در نهایت تاثیر واقعی واردات خودرو زمانی مشخص میشود که واقعاً خودرویی وارد شود. البته در چند روز اخیر تاثیرات آن مشاهده شده اما به نظر میرسد تاثیرات روانی آن طی هفته آتی بیشتر مشخص میشود. متقاضیان خرید خود را به تعویق انداختهاند تا مشخص شود که چه تاثیری روی بازار به وجود خواهد آمد.
جهش قیمت خودروهای کرهای موجود در بازار در یک ماه گذشته
بررسی روند قیمتها در بین خودروهای کرهای بازار حاکی از افزایش قیمت ۱۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومانی این خودروها در یک ماه اخیر است.
بحث آزادسازی واردات خودرو در حالی در این روزها داغ است که خودروهای وارداتی به خصوص خودروهای کرهای روز به روز در حال گران شدن هستند؛ رصد بازار خودرو از افزایش قیمت خیره کننده خودروهای گروه هیوندای در یک ماه اخیر حکایت دارد.بررسیها حاکی از آن است که هیوندای آزرا ۲۰۱۸ از تاریخ ۲۶ مرداد ماه تا امروز ۳۵۰ میلیون تومان گران شده است و در حال حاضر ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان قیمت خورده است و مدل ۲۰۱۹ این خودرو نیز در این مدت ۳۵۰ میلیون تومان گران شده است و در حال حاضر ۲ میلیارد و ۹۵۰ میلیون تومان قیمت خورده است.هیوندای النترا مدل ۲۰۱۸ نیز از یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون تومان در ۲۶ مرداد ماه به یک میلیارد و ۴۸۰ میلیون تومان رسیده است و هیوندای سانتافه مدل ۲۰۱۷ نیز در حالی ۲ میلیارد و ۳۵۰ میلیون تومان قیمت خورده است که این خودرو در تاریخ ۲۶ مرداد ماه به قیمت ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان در بازار خرید و فروش میشده است.
خودروهای گروه خودروسازی کیا نیز در یک ماه اخیر افزایش قیمت خیره کنندهای را تجربه کردند به طوری که کیا سراتو مدل ۲۰۱۸ از یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان در ۲۶ مرداد ماه به یک میلیارد و ۵۸۰ میلیون تومان رسیده است و خودرو کیا اپتیما مدل ۲۰۱۷ نیز در یک ماه اخیر ۲۰ میلیون تومان گران شده است و در حال حاضر یک میلیارد و ۷۲۰ میلیون تومان قیمت خورده است.خودروهای سانگ یانگ نیز در یک ماه اخیر افزایش قیمتها را تجربه کردند؛ خودرو نیو کوراندو، پرمیوم پلاس این کمپانی در یک ماه اخیر ۵۰ میلیون تومان گران شده است و در حال حاضر یک میلیارد و ۴۵۰ میلیون تومان قیمت خورده است و خودرو رکستون G۴ این کمپانی نیز در یک ماه اخیر ۲۱۰ میلیون تومان گران شده است و در حال حاضر ۲ میلیارد و ۸۹۰ میلیون تومان قیمت خورده است.