با وجود اینکه بر اساس اصل ۲۳ فصل سوم قانون اساسی کشور، تشکیل اجتماعات و راه پیماییها، بدون حمل سلاح، به شرط آنکه مخل به مبانی اسلام نباشد، آزاد است اما علی مطهری از عدم اجرای فصل سوم قانون اساسی گله دارد و میگوید: باید تکلیف اعتراضها را روش کنیم، کسانی که اعتراض صنفی و سیاسی دارند باید به راحتی بتوانند حرفشان را مطرح کرده و تجمع کنند. مطهری با انتقاد از عدم اجرای مفاد حقوق ملت گفت: در اجرای حقوق شهروندی موفق نبودیم و فصل سوم قانون اساسی که در خصوص حقوق ملت است، به درستی اجرا نشده است. ریشه حوادث اخیر هم این است که حق اعتراض را برای مردم به رسمیت نمیشناسیم؛ به ظاهر میگوییم هر کس اعتراض دارد میتواند مسالمتآمیز بیان کند و ما فقط با تخریب مخالف هستیم، ولی در عمل این گفته خودمان را رعایت نمیکنیم. او ادامه داد: هر کسی به طور مسالمت آمیز تجمع میکند را بازداشت میکنیم؛ بنابراین هرگونه تجمعات، بلافاصله به درگیری کشیده میشود؛ باید تکلیف اعتراضها را روش کنیم. کسانی که اعتراض صنفی و سیاسی دارند باید به راحتی بتوانند حرفشان را بزنند و تجمع کنند؛ قانون اساسی هم این اجازه را داده است اما مانع شدن ما، همواره باعث بروز این مشکلات در کشور شده است.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی خاظرنشان کرد: دولت باید تصمیمات را به طور شفاف برای مردم بیان کند. به طور مثال، تصمیمات در خصوص اصلاح قیمت بنزین باید به طور شفاف برای مردم روشن میشد که با چه مشکلاتی رو به رو هستیم. مطهری اظهار کرد: بخشی از موانع تحقق حقوق شهروندی، چه بسا نهادهای امنیتی و اطلاعاتی هستند که اجازه نمیدهند این امر تحقق یابد. آنها میترسند و فکر میکنند اگر با اعتراضات مقابله کنند، کشور بهتر اداره میشود. مطهری ناآرامیهای اخیر را دلیل طرح استیضاح وزیر کشور دانست و عنوان کرد: طرح استیضاح وزیر کشور درحال حاضر ۳۴ امضا دارد و انشاءاله اینبار اجرا شود و هدف از استیضاح وزیر کشور، فقط اعتراضات اخیر است و هدف دیگری ندارم. نماینده تهران در مجلس در خصوص راهکار اجرای درست حقوق شهروندی گفت: دولت و وزارت کشور باید شجاعت داشته باشند. طرح مشخص کردن مکانهای مناسب برای تجمعات باید عملیاتی شود چراکه اعتراضات در دنیا هم همینگونه به گوش مسئولان میرسد. مطهری در پایان خاطرنشان کرد: اگر قانون درست اجرا میشد ما با این حد مشکلات مواجه نمیشدیم. الان فقط کسانی حق راهپیمای دارند که شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی اعلام میکند.
پروانه سلحشوری: خندههای روحانی به دل مردم یک زخم کاری زد
یک نماینده مجلس معتقد است: سالهاست تصمیمگیران با مردم حرف نزدند که این خود میتواند منجر به اتفاقاتی شود که شاید نتوان آسیبهایش را جبران کرد.پروانه سلحشوری درباره تشکیل کمیته حقیقتیاب از سوی نمایندگان مجلس، گفت: از همان روزهای ابتدایی که اعتراضات و اتفاقات رخ داد، نمایندگان به این فکر افتادند تا یک راهکاری پیدا کنند و به حقایق موجود پی ببرند.وی خاطرنشان کرد: اخبار جسته و گریخته از جاهای متفاوت به دست ما میرسد که تفاوت آماری فاحشی دارد.
وی ادامه داد: مشاهده میکنیم بین جان باختگان نوجوانان هستند که بسیار تاسفآور است. با توجه به همین شرایط و اتفاقات بود که ما خواستار تشکیل یک کمیته حقیقتیاب شدیم.
سلحشوری ادامه داد: از آقای پارسایی پیگیر شدم که گفتند که در کمیسیون اصل نود باتوجه به آئین نامه یک کمیسیون ویژه تشکیل خواهد که میتواند به طور قانونی این موضوعات را پیگیری کند که باید گفت این کمیسیون تخصصیتر از کمیته است. این عضو فراکسیون امید افزود: معتقدم نمایندگان این طرح را امضا خواهند کرد، زیرا حساسیت در اغلب شهرها وجود دارد و آنها هم دلشان میخواهد به مردمشان بگویند که چه اتفاقی رخ داده است.
وی تاکید کرد: کمیسیون ویژه باید با قید سه فوریت به مجلس بیاید و سریع شروع به کار کند. باید در اسرع وقت اعضایش مشخص شود تا ما بتوانیم در چندماه باقی مانده در مجلس دهم نتایجی را به دست بیاوریم و گزارش دهیم.
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس یادآور شد: کشور در شرایط خوبی به سر نمیبرد ما باید برای مردم احترام قائل شویم به همین خاطر مجلس باید هوشیارانه عمل کند. وی درباره این که آمارهای افراد بازداشت شده و یا جان باخته بسیار با یکدیگر اختلاف دارد، گفت: قصوری که در این زمینه رخ میدهد عدم اطلاعرسانی دقیق است، من به شخصه تلویزیون نگاه نمیکنم اما گفته میشود اخبار به شدت یک سویه است که همین امر مردم را به سمت منابع دیگری سوق میدهد، آن هم منابعی که مشخص نیست صحت اخباری که بیان میکنند در چه حدی است.سلحشوری ادامه داد: مردم عصبانی و سرخورده هستند، در این چند روز تحقیر شدهاند. فشار اقتصادی از یک سو سرخوردگی از سوی دیگری باعث شده است امروز فکر کنند انسان بودنشان کتمان شده است. وی تاکید کرد: نادیده گرفتن مردم بسیار خطرناک است، تصمیمگیران باید بدانند این کار چه عواقبی دارد، شاید تا یک مدتی مردم خاموش شوند اما دلها پر از کینه است که باید فکری کرد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید با مردم حرف بزنیم، گفت: سالهاست تصمیم گیران با مردم در ارتباط نیستند، وظیفه حکم میکند به مردم احترام بگذاریم، زخمی که خندههای آقای روحانی به دل مردم زد یک زخم کاری است. وی درباره اینکه بعضی از نمایندگان اعلام میکنند قصد حضور در مجلس یازدهم را ندارند زیرا اختیاری از خود ندارند، بیان کرد: نمایندگان در مجلس هفتم، هشتم و نهم هم اختیاری از خود نداشتند اما هیچ کسی نمیفهمید زیرا با هم همنوا بودند و همنوایی داشتند و از دستوری که داده میشد اطاعت میکردند.این عضو فراکسیون امید ادامه داد: در این مجلس اختلافات دیده میشود چون همنوایی نیست و نگرش یکسانی وجود ندارد.
نماینده شیراز: در اولین جلسه هفته آینده مجلس؛ با تصویب تکنرخی شدن قیمت بنزین،
اعتبار مجلس در دفاع از حقوق مردم را جبران میکنیم
گروه سياسي: یک عضو کمیسیون اصل نود با بیان اینكه اظهارات دیروز علی لاریجانی مجلس را ضعیف کرد، از تشکیل «کمیسیون ویژه» برای پیگیری حوادث اخیر خبر داد و اعلام نمود: رسیدگی طرح دو فوریتی تک نرخی شدن قیمت بنزین را در مجلس اعلام وصول خواهیم کرد و امید داریم در هفته آینده با تصویب این طرح بخشى از اعتبار از دست رفته خود در دفاع از حقوق مردم را جبران کنیم.
به گزارش ایلنا، بهرام پارسایی درباره تشکیل یک کمیته حقیقت یاب درخصوص حوادث اخیر کشور گفت: طبق آئیننامه «کمیسیون ویژه» برای مسائل مهم و خاص باید به پیشنهاد ١۵ نماینده به صحن بیاید، بر همین اساس من و همکارانم روند قانونی را طی و این طرح را با دوفوریت تقدیم هیأت رئیسه خواهیم کرد. وی درباره اینکه آمار دقیقی از افراد مجروح و یا کشته شده اتفاقات اخیر در دست نیست، آیا خانوادههایی که فردی را در حوادث اخیر از دست دادهاند میتوانند به «کمیسیون ویژه» مراجعه کنند، گفت: اگر این کمیسیون ویژه که در آئیننامه هم وجود دارد به تصویب برسد یکی از منابعی که ما به سراغ آن خواهیم رفت خانوادههای آسیبدیدگان و کشتهشدگان هستند. نماینده مردم شیراز افزود: روز یکشنبه اگر در صحن مجلس تشکیل این کمیسیون مطرح شد و رأی آورد حتما از سازوکارهایی که تعریف شده شروع به جمع آوری آمار از طریق مراجع مرتبط دولتی، حاکمیتی و خانوادهها خواهیم کرد.
وی در ادامه با اشاره به آغاز ثبت نام یازدهمین دوره انتخابات مجلس، افزود: طی یکی دو سال گذشته اتفاقاتی رخ داد که باعث ناکارآمدی این نهاد شد و این باور را در ذهن و نگاه مردم نسبت به خانه ملت جا انداخت مبنی بر اینکه مجلس دیگر در رأس امور نیست. متاسفانه این چند سال مخصوصا در این ایام عملاً برخی از نهادها و سازمان دست به تضعیف مجلس میزنند و به خود اجازه میدهند با دور زدن قانون به نام قانون خانه ملت را تضعیف کنند.امروز که کسی اعلام نمیکند مقابل مجلس ایستاده است اما عملا میایستد.
وی یادآور شد: استیضاح ۳ وزیر را امضا کردم اما بر خلاف آئیننامه داخلی مجلس هرگز اعلام وصول نشدند، که این امر علاوه بر این که یک اهرم بیرونی دارد، به داخل خود مجلس هم باز میگردد و اعتقادم بر این است چنین نادیده گرفتنی به بعد نظارتی مجلس باز میگردد که این روزها کارآمد نیست. پارسایی با اشاره به اینکه مجلس وظیفه نظارت بر حسن اجرای قانون اساسی را در کنار قانونگذاری دارد، گفت: عدم نظارت بر اجرای قانون اساسی یکی از ضعفهای بزرگ مجلس است.
وی افزود:به طور مثال فصل سوم قانون اساسی حقوق ملت را تعریف کرده است، اما مشاهده میکنید کمرنگ به این موضوع توجه میشود و اصل ۵۹ قانون اساسی که همان رفراندوم است کاملا تعطیل شده است و کسی دیگر آن را بیان نمیکند. نمونه دیگرش هم اصل ۷۹ است که «دولت حق دارد با تصویب مجلس شورای اسلامی موقتاً محدودیتهای ضروری را برقرار نماید» اما شما نگاه کنید قطعی اینترنت در کشور با بیان اینکه نظر شورای عالی امنیت ملی است بدون نظر مجلس و با دور زدنش صورت میگیرد.
پارسایی یادآور شد: افرادی فراتر از قانون مجلس را دور میزنند و هیأت رئیسه و رئیس پارلمان در دفاع از جایگاه مجلس کاری نمیکنند. وی با اشاره به تصمیم سران قوا در خصوص افزایش قیمت بنزین بیان کرد: در بحث افزایش قیمت بنزین نمایندگان دور زده شدند؛ رئیس مجلس نظر وکلای ملت را درباره این کار میدانست و انتظار هم این بود که در جلسه سران قوا مطرح کند و اجازه ندهد مصوبهاى وضع شود که ما با آن در خانه ملت موافق نیستیم اما به طور دیگری رفتار کرد.این نماینده با اشاره به نشست خبری علی لاریجانی در روز مجلس، گفت: رئیس مجلس نشستی را به مناسبت روز مجلس برگزار کردند و به جای اینکه به دفاع از جایگاه این نهاد بپردازد بیشتر به بحثهای حاشیهای پرداخت. روز گذشته آقای لاریجانى بدون هیچ اشارهاى به رأی منفى مجلس به سه پیشنهاد متفاوت در افزایش قیمت بنزین و رد کامل آن توسط مجلس را عنوان کرد من در جلسه غیرعلنى گفتم که قرار است بنزین قیمتش افزایش پیدا کند، اما نگفتند چه زمانی!
این نماینده تشریح کرد: رئيس مجلس که باید از جایگاه مجلس دفاع کند در روز منتسب به مجلس و براى تبرئه خود و تصمیم اشتباه گرفته شده در قیمت بنزین با عدم بیان حقیقت سه بار راى مخالف صحن و با بیان شبههآمیز، مجلس را ضعیفتر کرد. ایشان در همان جلسه غیرعلنی که از آن یاد میکند نگفت که قرار است بدون رأی موافق نمایندگان چنین اتفاقی رخ دهد. رئیس مجلس در آن جلسه غیرعلنی گفت ما مجبور هستیم که به خاطر فقرا چنین کاری را انجام دهیم و توضیحاتی داد اما بیان نکرد که با چه مکانیسمی بدون در نظر گرفتن نظر وکلای ملت صورت میگیرد.پارسایی با اشاره رفتار دیگر نهادها در جهت تضعیف جایگاه مجلس گفت: مجمع تشخیص مصلحت نظام محل اعلام نظر اختلاف بین مجلس و شورای نگهبان است اما این روزها مجمع بدعت بدی را بنا نهاده است. طبق قانون اگر بین مجلس و شورای نگهبان بحث و اختلاف نظری وجود داشته باشد، به مجمع ارجاع میشود اما شما مشاهده میکنید که مدتها قوانینی مانند « پالرمو، CFT و سود مرکب بانکها» را معطل میگذارد و هیچ پاسخی هم نمیدهد، اینگونه رفتارها به شدت مجلس را تضعیف میکند! وی افزود: جالب است که این روند هر روز هم پررنگتر میشود اما کسی واکنش نشان نمیدهد. وی ادامه داد: مورد بعدی رفتار خود نمایندگان در مجلس است؛ بعد از گرانی بنزین و اعتراضاتی که اتفاق افتاد ما در مجلس رأیگیری کردیم تا تعطیلات نمایندگان و سرکشیشان به حوزههای انتخابیه ملغی شود و برای رسیدگی به آن چه که رخ داده است جلسه فوقالعاده بگذاریم اما خروجی، جلسات عادی بود و ما روال همیشگی را طی کردیم! این رفتارها چه معنی میدهد جز اینکه برای تضعیف مجلس است؟ مردم این گونه اقدامات را مشاهده میکنند و حق دارند مجلس را ناکارآمد بخوانند.
وی افزود: متاسفانه باید گفت مجلس نسبت به هر دوره ضعیفتر میشود و این باعث ناامیدتر شدن مردم از خانه ملت میشود. درگذشته اگر کسی فراقانونی مجلس را دور میزد، نمایان نمیکرد اما امروز کسانی آشکار و شفاف مجلس را دور میزنند، که اگر فکری نشود اوضاع بسیار نگران کننده خواهد شد. خانه ملت این روزها از جاهای مختلف ضربه میخورد اما کسی نیست که از آن دفاع کند و گویی هیأت رئیسه هم اراده یا توانی ندارد که از جایگاه خانه ملت دفاع کند.پارسایی افزود: شورای عالی امنیت ملی، مجمع تشخیص مصلحت نظام، سران قوا و غیره گاهی در جهت تضعیف مجلس اقداماتی انجام میدهند کار به جایی رسیده است که سخنگوی یک شرکت پخش فرآوردههای نفتی تک نرخی شدن بنزین را تکذیب میکند و طرحهای پیشنهادی نمایندگان را زیر سؤال میبرد و در تصمیمسازی وکلای ملت اما و اگر میآورند. وی در خاتمه گفت: اما ما هنوز ناامید نیستیم رسیدگی طرح دو فوریتی تک نرخی شدن قیمت بنزین را در مجلس اعلام وصول خواهیم کرد و امید داریم در هفته آینده با تصویب این طرح بخشى از اعتبار از دست رفته خود در دفاع از حقوق مردم را جبران کنیم.