گروه سیاسی: گاردین در گزارشی تحت عنوان «ایران و آمریکا در مسیر برخورد» نوشت: حملات به نفتکش ها در دریای عمان اتفاقی شوم است، آیا میتوان جلوی تشدید تنش ها را گرفت؟
در این مطلب آمده است: پس از حمله به دو نفتکش در دریای عمان، یک چیز مشخص بود: خطر جنگ در منطقه واقعی است و تنش ها به سرعت در حال افزایش است. مقامات آمریکایی پس از این حملات گفتند که «به احتمال زیاد» ایران به کشتی نروژی و نفتکش دیگر در دریای عمان حمله کرده است. آمریکایی ها پیش از این، ایران را مسئول حملاتی به کشتی های نفتکش در ماه گذشته معرفی کرده بودند.پس از این حوادث، جواد ظریف وزیر خارجه ایران این توییت را کرد و گفت « مشکوک بودن برای توصیف آنچه که امروز صبح اتفاق افتاده، کفایت نمیکند.» اشاره او به کشتیهایی بود که مقصدشان ژاپن بود و مورد حمله قرار گرفته بودند، آن هم درحالیکه شینزوآبه نخست وزیر ژاپن در حال دیدار با رهبر عالی ایران بود.در واقع، در دل این سئوال که چه کسی مسئول این حملات است، دو سئوال دیگر نیز وجود دارد: چه کسی مقصر معرفی میشود و چه کسی زمینه را برای این حملات ایجاد کرده است.
ایران باید به سئوالات زیادی در مورد منطقه پاسخ دهد، که عمده آن مربوط به سوریه است. اما این آمریکاست که از برجامی که ایران به آن متعهد بود، بیرون رفت. با حضور جان بولتون ستیزه جو در راس دولت آمریکا، و درخواست های عربستان و امارات، واشنگتن تصمیم به اعمال فشار حداکثری گرفت.آمریکا همزمان با ضربه به اقتصاد ایران و ارسال سیگنالهای تهدید می گوید مذاکره هم میکند. تنها مانع اما در مقابل رئیسجمهور ترامپ، قول او به رای دهندگان به جلوگیری از جنگ هزینه ساز دیگری در خاورمیانه است و همینطور علاقهاش به اثبات این موضوع که او معاملهگر بهتری نسبت به اوباماست.با این حال، همانطور که افزایش قیمت جهانی نفت پس از حملات دیروز نشان میدهد، ایران ممکن است تنها کشوری نباشد که در میانه ی تنشها، ضربه میبیند. تصمیم آمریکا به خروج از برجام و تضعیف آن، باعث تقویت اصولگرایان و ضربه به اعتدالگرایان است.در این میان، چین که درگیر مشکلات خود با امریکاست، آنطور که باید و شاید به پر کردن خلا، آنطور که تهران امیدوار بود، مبادرت نکرده است. ایران به طور فزاینده ای در حال کلافه شدن نسبت به اوضاع پیش آمده است. این درحالیست که اروپا سعی در حفظ برجام دارد و مکانیزم اینستکس را راه اندازی کرده، اما این سامانه بیشتر شبیه به یک بیانیه سیاسی میماند تا مکانیزمی اجرایی. ایران اما به دنبال تضمینهای جدی است.
در نهایت بعید به نظر میرسد که ایران علاقه ای به درگیری مستقیم داشته باشد. در حال حاضر، هیچ نشانه ای وجود ندارد که نشان دهد طرفین حاضر و اماده برای توقف تنشها هستند. آتش بر روی نفتکش «فرانت التیر» در دریای عمان، میتواند به مثابه نشانه ای از حریق بزرگی در منطقه باشد که پیامدهای آن محدود به ایران نخواهد بود.
به دلیل حمله به دو نفتكش بينالمللی؛
افزایش تنش در خلیج فارس
گروه بينالملل: صبح پنج شنبه به دو نفتکش در آبهای ایران در دریای عمان حمله شد.در پی ارسال پیام کمکخواهی این کشتیها، خدمه آنها تخلیه شده و همگی سالم هستند. ۴۴ ملوان دو فروند کشتی نفتکش خارجی که در دریای عمان دچار حادثه شده بودند با هماهنگی مرکز جستجو و نجات دریایی هرمزگان از آب گرفته شدند و توسط شناور ناجی ایرانی به بندر جاسک منتقل شدند. اولین شناور ساعت ۸ و۵۰ دقیقه صبح در فاصله ۲۵ مایلی جاسک دچار حادثه شد و ساعتی بعد، نفتکش دوم در ساعت ۹ و۵۰ دقیقه در فاصله ۲۸ مایلی جاسک دچار حریق شد.یکی از کشتیها از قطر عازم تایوان و کشتی دوم از یکی از بنادر عربستان عازم سنگاپور بود.به گزارش منابع کشتیرانی، یکی از دو نفتکش به نام جبهه آلترمتعلق به شرکت نروژی فرانتیلاین و با پرچم جزایر مارشال و نفتکش دیگر با نام کوکوکا متهور در اجاره شرکت سنگاپوری بیاماس با پرچم پاناما حرکت میکردند. سخنگوی شرکت فرانتلاین گفته است که کشتی غرق نشده است و سخنگوی شرکت سنگاپوری هم از نجات خدمه با جراحت جزئی خبر داده است. به دنبال این حمله شورای امنیت سازمان ملل حمله به نفتکشها در دریای عمان را محکوم کرده و آمریکا هم با انتشار ویدئویی این حملات را به ایران نسبت داد.شورای امنیت سازمان ملل ، به درخواست آمریکا برای بررسی موضوع حمله به نفتکشها در دریای عمان پشت درهای بسته تشکیل جلسه داد و آن طور که نماینده کویت، رئیس دورهای این شورا، پس از جلسه به خبرنگاران گفت، اعضای شورا حمله به دو نفتکش را محکوم کردند و خواستار تحقیقات کامل و بیطرفانه در این زمینه شدند.
با این حال نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل از اظهارات نماینده آمریکا در این جلسه بهشدت انتقاد کرد و آن را فتنهجویانه و در راستای عملیات روانی ایرانهراسانه خواند.در بیانیه دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی ، درخواست آمریکا برای بازگشت ایران به میز مذاکره طنز توصیف شده و آمریکا و متحدان منطقهایش به جنگطلبی، توطئههای فتنهانگیزانه و عملیاتهای مخفیانه با هدف متهم ساختن دیگران متهم شدهاند.مقامهای آمریکایی حملات علیه دو نفتکش در دریای عمان را به جمهوری اسلامی نسبت دادهاند.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، ایران را مستقیما مسئول حمله به این دو نفتکش معرفی کرد و گفت: ارزیابی دولت ایالات متحده این است که ایران مسئول حملات امروز در دریای عمان است.
ترامپ: حمله قطعا کار ایران است
رئیسجمهور آمریکا مدعی شد ایران عامل حادثه روز پنجشنبه در دریای عمان بوده است.دونالد ترامپ صبح روز جمعه به وقت محلی در گفتگو با شبکه خبری فاکسنیوز اظهار داشت: «من فکر میکنم قطعاً ایران این کار را انجام داده است. شما تصاویر مین منفجرنشده را روی بدنه نفتکش دیدید و قایقی که سعی داشت آن مین را از بدنه نفتکش جدا کند و موفق به این کار شد.» وی در خصوص احتمال بسته شدن تنگه هرمز در صورت افزایش تنشها با ایران نیز مدعی شد: «این اتفاق رخ نخواهد داد و اگر هم رخ دهد مدت زیادی طول نخواهد کشید.» ترامپ در ادامه بار دیگر بحث مذاکره با ایران را پیش کشید و گفت: « آنها این را میدانند و ما قویاً به آنها اعلام کردهایم که میخواهیم به پای میز مذاکره برگردند. هرگاه آنها برای مذاکره آماده باشند، ما نیز آماده خواهیم بود.»
در همین حال، سخنگوی بخش روابط خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه در جریان یک نشست خبری اعلام کرد که این اتحادیه در حال جمع آوری اطلاعات بیشتر در این موضوع و بررسی اتهاماتی است که علیه ایران مطرح شده است. مایا کوتسیجانچیچ در پاسخ سؤال دربارهموضع این اتحادیه به تحولات خلیج فارس گفت: «ما در حال جمع آوری اطلاعات بیشتر در این باره و ارزیابی وضعیت موجود هستیم. ما بارها گفتهایم که در این منطقه نباید تنشها افزایش یابد. این منطقه به ثبات نیاز دارد و نه به تنش. بر این اساس خواستار حداکثر خویشتنداری و پرهیز از تحریک هستیم.» پاتریک شاناهان، سرپرست وزارت دفاع آمریکا، نیز در پیامهایی توئیتری نوشت که ایران همچنان به حملات مخفیانه خود ادامه میدهد و با اقدامات خود صلح و امنیت جهانی را تهدید میکند.نیروی دریایی آمریکا هم با انتشار ویدئویی گفته است که ساعت ۴:۱۰ بعدازظهر پنجشنبه به وقت محلی، یک قایق گشتی سپاه پاسداران به کشتی آسیبدیده کوکوکا کاریجس نزدیک شد و یک مین عملنکرده را از بدنه این نفتکش جدا کرد.ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، هم در بیانیهای اعلام کرد: ایالات متحده تمایلی به درگیری جدید در خاورمیانه ندارد، اما از منافع آمریکا و کشتیرانی آزاد دفاع خواهد کرد.در ادامه واکنشها به حملات روز پنجشنبه به دو نفتکش در دریای عمان و در حالی که ایران اتهام آمریکا مبنی بر دست داشتن در این حملات را رد کرده، وزیر خارجه بریتانیا تأکید کرد دلیل ندارد که برداشت آمریکا درست نباشد؛ ژاپن، چین و شمار دیگری از کشورها نیز واکنشهایی جداگانه ابراز کردهاند.جرمی هانت، گفت: دلیلی نداریم که برداشت آمریکا را باور نکنیم.وزیر خارجه بریتانیا با اشاره به این که ما ارزیابی مستقل خودمان را انجام خواهیم داد ،گفت: آمریکا نزدیکترین متحد ماست و دلیلی ندارد که ارزیابی آنها را باور نکنیم.امارات متحده عربی نیز با اشاره به همزمانی حمله به نفتکشها در دریای عمان و حمله به فرودگاهی در خاک عربستان، هر دو را محکوم کرده است.
انور قرقاش، وزیر امارات در امور خارجی، در پیامی توئیتری نوشت: حمله به نفتکشها در دریای عمان و حمله به فرودگاه ابها در عربستان تحولاتی نگرانکننده و تشدید خطرناک تنشهاست و مسئولیت پرهیز از این تنشها بر عهده همگان است.در تازهترین تحول، یک مقام ژاپنی گفت: خدمه کشتی ژاپنی که دچار آتشسوزی شد شاهد اشیائی پرنده به سوی شناور بودند.یوتاکا کاتادا، رئیس شرکت کشتیرانی مالک کوکوکا کاریجس، با اشاره به این که خدمه به ما گفتند دو شیئ پرنده به کشتی خورد و یک سوراخ هم در کشتی پیدا کردهاند، گفت: این که اژدر به کشتی برخورد کرده باشد غیرممکن است.
هشدار دبیرکل سازمان ملل
دبیر کل سازمان ملل ، حمله به دو نفتکش در دریای عمان را محکوم کرد و هشدار داد که جهان توان یک رویارویی بزرگ در منطقه را ندارد.آنتونیو گوترش گفت: من به شدت هرگونه حمله کشتیهای غیرنظامی را محکوم میکنم. باید حقایق (درباره این رویداد) و مسئولیتها، روشن شوند.احمد ابوالغیظ، دبیرکل اتحادیه عرب هم از شورای امنیت درخواست کرد که علیه هرکس که مسئول بوده اقدام کند تا امنیت منطقه خلیج فارس، حفظ شود.او گفت: برخی از بازیگران منطقه در تلاشند تا منطقه را به آتش بکشند و ما باید متوجه این موضوع باشیم. آقای ابوالغیظ به نام هیچ کشوری اشاره نکرد.
تحریمهای ایران را باید افزایش داد
سناتور ارشد حزب جمهوریخواه آمریکا در پی حمله به دو نفتكش در دریای عمان خواستار اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران شد.
لیندسی گراهام گفت:دولت واشنگتن باید در پاسخ به حملاتی که علیه ۲ نفتکش در دریای عمان اتفاق افتاد؛ تحریمهای بیشتری را علیه تهران اعمال کند. امیدوارم نمایندگان دولت ترامپ با مراجعه به کنگره، فشار تحریمها علیه ایران را افزایش دهند. ایران باید از بابت تنشزایی متحمل رنج شود و تحریمهای بیشتر پاسخی مناسب به این اقدام است.
مارکو روبیو، دیگر سناتور جمهوریخواه ایالت فلوریدا هم گفت: رسانههایی که گزارش میکنند که مشخص نیست عامل حملات در دریای عمان کیست، دلیل این مسئله هستند که جمهوری اسلامی فکر میکند میتواند قسر در برود. اگر این حملات کار جمهوری اسلامی نبوده پس کار چه کسی بوده است؟ نیروی دریایی سپاه تنها نهادی در منطقه است که توانایی انجام چنین کاری را دارد.