در ابتدای این دیدار آبه شینزو نخست وزیر ژاپن خطاب به مقام معظم رهبری گفت: من قصد دارم پیام رئیس جمهور آمریکا را به جنابعالی برسانم.
رهبر انقلاب اسلامی خطاب به نخست وزیر ژاپن گفتند: ما در حسن نیت و جدی بودن شما تردیدی نداریم اما در خصوص آنچه از رئیس جمهور آمریکا نقل کردید، من شخص ترامپ را شایسته مبادله هیچ پیامی نمیدانم و هیچ پاسخی هم به او ندارم و نخواهم داد.حضرت آیت اله خامنهاي افزودند: مطالبی را که بیان خواهم کرد، در چارچوب گفتوگو با نخست وزیر ژاپن است زیرا ما ژاپن را کشوری دوست میدانیم، اگرچه گلایه هایی نیز وجود دارد.
ایشان با اشاره به صحبتهای نخست وزیر ژاپن مبنی بر اینکه ترامپ به او گفته آمریکا قصد تغییر رژیم در ایران را ندارد، تأکید کردند: مشکل ما با آمریکاییها موضوع تغییر رژیم نیست، زیرا آنها اگر چنین قصدی هم داشته باشند، قادر به اجرای آن نیستند، همانطور که رؤسای جمهور قبلی آمریكا، در چهل سال گذشته، برای نابودی جمهوری اسلامی ایران تلاش کردند اما نتوانستند.
رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: اینکه ترامپ میگوید قصد تغییر رژیم را ندارد یک دروغ است زیرا اگر می توانست این کار را انجام دهد، انجام می داد اما نمیتواند.حضرت آیتاله خامنهای با اشاره به صحبتهای نخست وزیر ژاپن مبنی بر درخواست آمریكا برای مذاکره درباره موضوع هستهای، گفتند: جمهوری اسلامی ایران به مدت پنج، شش سال در موضوع هستهای با آمریكا و اروپاییها در قالب ۱ + ۵ مذاکره کرد و به یک نتیجه هم رسید، اما آمریكا زیر این توافق و قرارداد قطعی زد، بنابراین کدام فرد عاقلی است که دوباره با کشوری که زیر تمام توافقها زده، مذاکره کند؟رهبر انقلاب اسلامی به بخش دیگری از صحبتهای نخستوزیر ژاپن مبنی بر عزم آمریكا برای جلوگیری از ساخت سلاح هستهای به وسیله ایران اشاره کردند و افزودند: ما با سلاح هستهاي مخالفیم و فتوای شرعی من حرام بودن ساخت سلاح هستهای است اما این را بدانید که اگر ما قصد ساخت سلاح هستهاي داشتیم، آمریكا هیچ کاری نمیتوانست بکند و اجازه ندادن آمریكا، هیچ مانعی ایجاد نمیکرد.حضرت آیت اله خامنهای با تأکید بر اینکه انباشت سلاح هستهای نیز اقدامی خلاف عقل است، خاطرنشان کردند: آمریكا به هیچ وجه صلاحیت حرف زدن درباره اینکه کدام کشور سلاح هستهای داشته باشد یا نداشته باشد، ندارد زیرا آمریكا، چند هزار کلاهک هستهاي در انبارهای خود دارد.ایشان با اشاره به سخنان نخست وزیر ژاپن مبنی بر اینکه آمریكا آماده مذاکرات صادقانه با ایران است، خطاب به آقای آبه گفتند: ما این حرف را اصلاً باور نمی کنیم زیرا مذاکرات صادقانه از جانب شخصی همچون ترامپ، صادر نمیشود.رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: صداقت در میان مقامات آمریكایی بسیار کمیاب است.حضرت آیت اله خامنهاي خطاب به نخست وزیر ژاپن افزودند: رئیس جمهور آمریكا چند روز پیش با جنابعالی دیدار و گفتوگو و درباره ایران هم صحبت کرد، اما بعد از بازگشت از ژاپن، بلافاصله تحریم صنایع پتروشیمی ایران را اعلام کرد، آیا این پیام صداقت است؟ آیا این نشان میدهد که او قصد مذاکره صادقانه دارد؟ایشان تأکید کردند: ما به هیچ وجه تجربه تلخ مذاکره چند سال اخیر با آمریكا را تکرار نخواهیم کرد.رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به روند مذاکره با آمریكاییها در چارچوب برجام گفتند: بعد از توافق هستهای، اولین کسی که برجام را بلافاصله نقض کرد، شخص اوباما بود، همان کسی که درخواست مذاکره با ایران کرده و واسطه هم فرستاده بود. این تجربه ما است و جناب آقای آبه بدانید که ما این تجربه را تکرار نمیکنیم.ایشان با اشاره به سخنان نخست وزیر ژاپن مبنی بر اینکه ترامپ گفته مذاکره با آمریكا موجب پیشرفت ایران خواهد شد، تأکید کردند: ما به لطف خداوند، بدون مذاکره با آمریكا و با وجود تحریم هم به پیشرفت خواهیم رسید.رهبر انقلاب اسلامی با استقبال از پیشنهاد نخست وزیر ژاپن برای گسترش روابط با جمهوری اسلامی ایران، خاطرنشان کردند: ژاپن کشور مهمی در آسیا است و اگر به گسترش روابط با ایران تمایل دارد باید اراده قاطع خود را نشان دهد، همانگونه که برخی کشورهای مهم این اراده را نشان دادهاند.
ایشان با اشاره به دشمنیهای چهل ساله آمریكا با ملت ایران و ادامه این دشمنیها، افزودند: ما معتقدیم از طریق مذاکره با آمریكا، مشکلات ما حل نخواهد شد و هیچ ملت آزادهای، مذاکره زیر فشار را قبول نخواهد کرد.رهبر انقلاب اسلامی همچنین با اشاره به بخشی از سخنان نخست وزیر ژاپن مبنی بر اینکه آمریكاییها همواره میخواهند طرز فکر و عقاید خود را به دیگر کشورها تحمیل کنند، گفتند: اینکه شما این واقعیت را تصدیق میکنید، خوب است و این را هم بدانید که آمریكاییها در تحمیل دیدگاههای خود به هیچ حدی قانع نیستند.
بیانیه ۳ کشور اروپایی درباره اینستکس
سفارت انگلیس در تهران بیانیهاي را در خصوص جلسه های کارشناسی اینستکس منتشر کرد. در این بیانیه آمده است: سفرای بریتانیا، فرانسه و آلمان در ایران این هفته پذیرای نماینده های اینستکس وهمچنین کارشناسان فنی سه کشوراروپایی بودند که برای دیدار و گفتگو با کارشناسان و همتاهای مربوطه ایرانی خود به تهران سفر کرده بودند. جلسه هایی مانند این – که توسط سازمان پشتیبانی فنی و تبادل اطلاعات اتحادیه اروپا (EU TAIEX) تامین می شوند – کمک کرده اند تا تلاشهای مشترکمان برای اطمینان از اینکه تجارت با ایران بر مبنای قوانین بین الملل و اتحادیه اروپا و نیز از طریق ساز و کار ویژه مالی اینستکس ادامه پیدا کند موثر واقع شوند. ما فشار اقتصادی که مردم ایران با آن مواجه هستند را درک می کنیم. ما متعهد هستیم به همکاری به ایران ادامه دهیم تا هر چه سریعتر اولین تراکنش اینستکس انجام شود. نشست های تخصصی مانند آنچه در تهران برگزار شد بهترین راه برای نزدیک کردن دو طرف به هدف مشترکمان است که همانا تسهیل روابط تجاری و اقتصادی مشروع با ایران است. در همین راستا دو طرف درباره یک نقشه راه مشخص توافق کرده اند تا پیشرفت کار را تسریع بخشند.
روحانی: اعضای برجام به تعهدات خود عمل کنند
رئیس جمهور، موقعیت جغرافیایی راهبردی، ذخایر غنی انرژی و معدنی، امنیت پایدار و نیروی انسانی تحصیل کرده ایران را فرصتی ویژه برای سرمایه گذاران و تجار کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای دانست.
حجت الاسلام حسن روحانی در نشست شورای سران کشورهای سازمان همکاری شانگهای در بیشکک پایتخت قرقیزستان، همچنین برجام را دستاورد مهم دیپلماسی چندجانبه خواند و اظهار داشت: دولت آمریکا طی دو سال گذشته با استفاده ابزاری از ظرفیت اقتصادی، مالی و نظامی خود و با اتخاذ رویکرد تهاجمی، کلیه ساختارها و قواعد بینالمللی را بر هم زده و به تهدیدی جدی برای ثبات منطقه و جهان تبدیل شده است.وی افزود:مناطق پیرامونی ما با بحرانهای متعددی روبرو است که با از بین بردن زیرساختهای اولیه کشورها و بازتولید ناامنی، این مناطق را در شرایط حساسی قرار داده است. از سوی دیگر دولت آمریکا طی دو سال گذشته با استفاده ابزاری از ظرفیت اقتصادی، مالی و نظامی خود و با اتخاذ رویکرد تهاجمی، کلیه ساختارها و قواعد بینالمللی را بر هم زده و به تهدیدی جدی برای ثبات منطقه و جهان تبدیل شده است.
روحانی گفت:ما در عراق و سوریه برای صلح جنگیده ایم. در افغانستان برای نبرد با افراط گرایی در تعامل با سازمان ملل متحد نقش سازندهاي ایفا کرده ایم و در یمن برای برقراری صلح از هیچ تلاشی دریغ نکردهایم. وی گفت: برجام دستاورد مهم دیپلماسی چندجانبه است که اثبات کرد چنانچه اراده سیاسی لازم وجود داشته باشد میتوان، برای حل هر مشکلی به جای تحریم و جنگ از طریق گفتگو و مصالحه بهتر به نتیجه رسید. جمهوری اسلامی ایران به تصریح ۱۵ گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی به کلیه تعهدات خویش عمل نموده است، اما متأسفانه آمریکا به طور یکجانبه از برجام خارج شده و دیگر طرفها و کشورها را نیز مورد تهدید قرار میدهد تا قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، که خواستار روابط عادی تجاری با ایران است، را نقض کنند.
جمهوری اسلامی ایران در چارچوب ظرفیتهای برجام از اعضای باقیمانده در توافق میخواهد، هر چه سریعتر به تعهدات خود در بهرهمندی جمهوری اسلامی ایران از منافع اقتصادی برجام عمل کنند.