خوزستان نیز مانند سایر نقاط کشور از ابتدای سال ۹۶ در تب و تاب انتخابات ریاست جمهوری و منتخبین شورای شهر بود. درکنار مسالهای همچون گرد و خاک که همواره پای ثابت اتفاقات استان است رویدادهای مهمی از حوزه ورزش گرفته تا اقتصاد در خوزستان رخ داد که به گزیدهای از آنها اشاره میشود.
سفر روحانی به خوزستان
اردیبهشت ماه امسال حجت الاسلام حسن روحانی با سفر به اهواز یکی از اولویتهای مهم دولت دوازدهم را رفع مشکلات زیستمحیطی خوزستان عنوان کرد و گفت: ایجاد اشتغال پایدار، وحدت بین اقوام، تامین آب خوزستان و اجرای طرح احیای ۵۵۰هزار هکتاری اراضی از برنامههای مهمی است که به دنبال تحقق آن هستیم.
این سفر که در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ برگزار شد با استقبال پرشور مردم خوزستان از حجت الاسلام روحانی و سر دادن شعارهایی همچون «ما که هوا نداریم، اما هواتو داریم» همراه شد. فروردین ماه امسال نیز معاون اول رئیس جمهوری حضور در خوزستان را فرصتی برای روند کارها و طرحهای در دست اجرا در این استان برشمرد و اظهار کرد: خوزستان به عنوان کانون اصلی کشور از اهمیت و ظرفیتهای بسیاری برخوردار است.
سایه گسترده خاک بر سر
مردم خوزستان
امسال نیز همانند سالهای قبل مردم استان با پدیده گرد و غبار دست و پنجه نرم کردند. در سال تحصیلی جاری دانش آموزان حدود ۱۶ روز به علت آلودگی هوا تعطیل شدند که بیشتر آن ناشی از بروز پدیده گرد و غبار بود. یکی از مطالبات جدی شهروندان و فعالان محیط زیست در یکسال گذشته نیز به حل مساله ریزگردها معطوف شده بود و چندین تجمع اعتراضی هم در این خصوص برگزار شد. سابقه ایجاد این پدیده به بیش از ۱۵ سال پیش باز میگردد که رفته رفته با گسترش پدیده خشکسالی و بیابان زایی عرصههای استان بر دامنه پدیده گرد و غبار افزوده شد تا جایی که در سال ۹۵ به زیرساختهای استان خسارتهای جدی وارد و شبکه برق، آب و مخابرات را دچار اشکالات جدی کرد. اما در یکسال گذشته با اقدامات انجام شده مانند مقره شویی گسترده در سطح استان آمادگی دستگاهها برای مقابله با این پدیده افزایش یافت.
یکی دیگر از اقدامات صورت گرفته برای مقابله با گرد و غبارهای داخلی، مهار بیابانها از طریق مالچ پاشی، قرق آب و نهال کاری بوده است. از بهمن ماه سال گذشته تاکنون در بیش از یازده هزار هکتار از اراضی فوق بحرانی جنوب شرق اهواز نهال کاشته شده است. وزیر کشاورزی در سال ۹۶ دست کم پنج بار برای پیگیری طرحهای مقابله با گرد و غبار به استان سفر کرده است. رئيس سازمان حفاظت محیط زیست کشور نیز در ۲ سفر خود به استان خواستار سرعت عمل در طرحهای نهال کاری توسط مسئولان مربوطه شد.
پاییز تلخ
اوایل صبح مهرماه امسال سقوط یک صخره باعث تخریب صد در صدی ۲ باب منزل، خسارت به چندین واحد مسکونی و البته کشته شدن ۲ کودک ۶ و چهار ساله شد. این خبر باعث شد تا حساسیتها نسبت به سکونتگاههای غیر رسمی چند برابر شود؛ اگرچه وعدههای بسیاری برای تسهیل انتقال این خانوادهها به ۲ شهرک تازه تاسیس رامین و شیرین شهر داده شد اما عملا اقدام شاخصی در این خصوص صورت نگرفت. یک هفته پس از این حادثه تلخ انفجار گاز در کوی رمضان (حوالی منبع آب) باعث کشته شدن چهار نفر و زخمی شدن پنج نفر دیگر شد. کمبود امکاناتی نظیر آب شرب، سیستم دفع فاضلاب، گازکشی، خدمات شهری و آسفالت از مطالبات همیشگی ساکنین مناطق حاشیه نشین بوده است.
خوزستان بر مدار اشتغال
طبق آمارهای موجود نرخ بیکاری خوزستان از ۷/۲۵درصد در سال ۹۰ به ۳/۱۴درصد در سال جاری کاهش یافته است. دستگاههای اجرایی استان موظف به ایجاد اشتغال برای ۱۶هزار و ۶۵۰ نفر بودند اما میزان اشتغال این دستگاهها به بیش از ۱۹هزار نفر افزایش یافته است.
به گفته معاون صنایع کوچک شرکت شهرکهای صنعتی خوزستان از ابتدای امسال تا کنون ۵۸ واحد صنعتی و تولیدی راکد به چرخه تولید برگشتند و برای ۸۰۵ نفر نیز فرصت شغلی ایجاد شد، این واحدهای صنعتی در بخشهای مختلفی از جمله صنایع غذایی و شیمیایی فعال شدند. اما در این سال کارکنان برخی شرکتها و سازمانها همچون گروه ملی صنعتی فولاد ایران، نیشکرهفت تپه، نیشکر کارون، کارکنان فضای سبز شهرداریها، قبول شدگان آزمون استخدامی آتشنشانی شهرداریهای استان و بازنشستگان صنایع فولاد خوزستان نیز بارها برای مسائل مختلفی نظیر پرداخت نشدن مطالبات و پیگیری استخدام خود مقابل سازمانهای مربوطه و استانداری تجمع کردند که همین امر نشان میدهد خوزستان تا دستیابی به شرایط پایدار اشتغال راهی طولانی دارد.
رکورد زنی گرمای اهواز
اهواز که تا کنون ۲ بار لقب آلودهترین شهر جهان را کسب کرده، تابستان امسال عنوان گرمترین شهر جهان را نیز دریافت کرده است. هشتم تیرماه امسال دمای هوا در شهر اهواز به ۵۴درجه سانتیگراد رسید که بسیاری از کارشناسان از آن به عنوان گرمترین دمای ثبت شده در تاریخ جهان یاد کردند. گرمای هوا علاوه بر آنکه مشکلات بسیاری برای شهروندان از جمله گرمازدگی ایجاد کرد، باعث مرگ سه کارگر نیز شد. هفتم مرداد ماه امسال یک کارگر ۵۵ ساله در کارخانه آلومینیومسازی مسجدسلیمان ساعت ۱۶ هنگام کار در اوج گرما به دلیل توقف عملکرد قلب و ریه جان خود را از دست داد. یک کارگر ۳۱ ساله نیز تیر ماه امسال براثر گرمازدگی در یک کوره آجرپزی در حاشیه شهر کوت عبداله شهرستان کارون در جنوب اهواز کشته شد. گرمای هوا همچنین خسارتهایی به محصولات کشاورزی و باغبانی استان خوزستان وارد کرد.
تجمع مکرر سپرده گذاران
سپرده گذاران موسسه آرمان در سال ۹۶ با برپایی تجمعهای اعتراضی مقابل استانداری و شعب این موسسه، نسبت به مسدود شدن حسابهای آنان در این موسسه واکنش شدید نشان داده و خواستار دریافت همه سپردهها خود شدند. قرار بود سپرده گذاران بهترتیب میزان سپردههای خود در این موسسه و با اعلام بانک مطالبات خود را دریافت کنند اما تاکنون حجم بالایی از این بدهیها پرداخت نشده است. در اهواز چهار شعبه موسسه ملل وجود دارد. سال ۱۳۹۶ با تمام رویدادهای مهم و تلخی و شیرینیها روزهای آخر خود را سپری میکنند و مردم خوزستان نیز امیدوارتر از هر زمان دیگر به آیندهای بهتر در سال ۹۷ چشم دوختهاند.