کد خبر: ۱۲۷۲۲۴
چالش‌های قدرت گرفتن طالبان در افغانستان برای تهران؛

چرا ایران باید نگران طالبان باشد؟

گروه سیاسی: نشریه امریکایی “فارین پالسی” در مقاله‌ای تحلیلی ظهور دوباره طالبان در افغانستان را باعث ایجاد مجموعه‌ای از چالش‌ها برای ایران می‌داند.

 این نشریه می‌نویسد: سناریو‌های نگران‌کننده برای ایران مواردی، چون کودتای طالبان علیه اقلیت شیعه در افغانستان و همچنین ترس از گسترش نیرو‌های موسوم به جهادگرایان سنی در داخل ایران است. ایران حداقل هدفی که دارد روابط کاری دوستانه با دولت تازه به قدرت رسیده طالبان است. همانند مورد عراق، در مورد افغانستان نیز تهران ترجیح می‌دهد دولت مرکزی در آن کشور به اندازه کافی قوی باشد تا بتواند نیرو‌های افراطی و موسوم به جهادی را مهار کند. به ادعای فارین پالسی، با این وجود، ایران می‌خواهد دولت تازه افغانستان تا حدی ضعیف باشد که نظر سیاسی انعطاف‌پذیر بوده و خود تبدیل به تهدیدی نظامی برای ایران نشود. برای جلوگیری از وقوع یک جنگ داخلی در مرز شرقی خود، ایران کماکان بر نیاز به تشکیل دولتی فراگیر در افغانستان تاکید می‌کند. این در حالی است که دولت تازه منصوب شده در کابل هیچ اقلیت قومی‌ای را شامل نمی‌شود و فقط شامل پشتون‌ها بوده است؛ آن هم از تندروترین طیف آنان.طالبان تا حد زیادی از آزار و اذیت شیعیان هزاره خودداری ورزیده و حتی برخلاف سال ۲۰۰۱ میلادی به آنان اجازه داده تا مراسم عزاداری عاشورا را برگزار کنند. با این وجود، زمان حمله طالبان به پنجشیر افغانستان که مرکز مخالفان آن گروه است، تهران از این اقدام طالبان انتقاد کرد.بدترین سناریو برای ایران احیای جنگ داخلی در مرز‌های شرقی آن کشور است. جنگ در افغانستان می‌تواند بر حجم ورود پناهجویان به ایران و قاچاق تسلیحات و مواد مخدر در مرز آن کشور بیافزاید. همچنین، امکان فعال‌شدن شبه نظامیان وفادار به گروه‌های افراطی در مناطق مرزی ایران نیز افزایش خواهد یافت. مشخص نیست که آیا طالبان قصد خواهد داشت تا این نیرو‌های شبه نظامی تندرو را مهار و محدود سازد و آنان را مجازات کند یا خیر.”فارین پالسی” در ادامه با یاد کردن از این که “شرط‌بندی محتاطانه” ایران بر روی همکاری با طالبان تاکنون نتیجه‌بخش بوده، می‌نویسد: به درخواست طالبان، ایران ارسال بنزین و گازوئیل به افغانستان را از سرگرفته است. تجارت ایران با افغانستان که جزو پنج بازار بزرگ صادرات محصولات ایران است به حالت عادی بازگشته است. طالبان از مقام‌های ایران، ترکیه، قطر، پاکستان، چین و روسیه برای شرکت در مراسم معرفی دولت تازه خود دعوت به عمل آورده بود. فارین پالسی اما در ادامه اشاره می‌کند که در ماه‌های اخیر رویکرد و نظرات متفاوت و متناقضی در میان نخبگان ایرانی در مورد قدرت‌گیری طالبان دیده شده و در این‌باره می‌افزاید: احمد نادری، نماینده مجلس، طالبان را به دلیل آنچه او کنار گذاشتن ایدئولوژی پیشین آن گروه خوانده، تحسین کرده است. رسانه‌های [اصولگرا] و روزنامه کیهان نیز تحول ظاهری طالبان را مورد تحسین قرار داده‌اند. از سوی دیگر، عده‌ای هنوز به شدت از طالبان انتقاد می‌کنند از جمله آیت‌الله “صافی گلپایگانی” که در مورد اعتماد به این گروه - سابقه نفرت‌پراکنی و جنایت دارند- هشدار داده است. واقعیت آن است که ایران سابقه مخالفت با طالبان دارد به ویژه از سال ۱۹۹۸ میلادی زمانی که طالبان چند دیپلمات و یک خبرنگار ایرانی را در مزار شریف به قتل رسانده بودند. این حادثه پس از بروز یک دور خشونت میان ائتلاف شمال با طالبان رخ داد که در جریان آن افراد زیادی کشته شدند. ائتلاف شمال در آن زمان ترکیبی از اقلیت‌های قومی و مذهبی بود که مورد حمایت ایران قرار داشت و با طالبان می‌جنگید.
 امارات اسلامی طالبان و تحریم‌ها
پس از سقوط نظام جمهوری در افغانستان و روی کار آمدن نظام طالبان چگونگی کنترل چرخه اقتصادی کشور، در کنار سایر چالش‌ها و نگرانی‌های حقوق بشری، یکی از پرسش‌های مهمی است که مردم افغانستان را نگران ساخته است.در حکومت‌های گذشته به خصوص در بیست سال اخیر، بیشترین قسمت از بودجه افغانستان توسط کمک‌های جامعه جهانی به خصوص ایالات متحده آمریکا تامین می‌شد. این در حالی است که اکنون با عقب‌نشینی آمریکا غلام اسحاق‌زی، نماینده دولت پیشین افغانستان در سازمان ملل متحد، از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواسته تا تحریم‌ها علیه طالبان را تشدید کند. وی طالبان را به ارتکاب احتمالی جنایات جنگی در پنجشیر متهم کرده است اما تحریم‌ها علیه طالبان چقدر می‌تواند به وضعیت زندگی اقتصادی مردم افغانستان آسیب بزند؟ مردمی که ۵۲ درصد از آن‌ها بنا بر آخرین گزارش مرکز آمار افغانستان در سال ۲۰۱۹ در فقر مطلق به سر می‌برند.
احمدی، کارشناس مسائل اقتصادی و استاد دانشگاه در کابل، می‌گوید هرچند تحریم‌ها روی توانایی طالبان در حکمرانی تاثیر می‌گذارد، با این حال تاثیر بزرگترش روی مردم افغانستان خواهد بود. وی می‌گوید: «تحریم دولت کابل به‌ معنی توقف کمک‌های خارجی، اعم‌ از دولت‌ها و نهادهای بین‌المللی است.»  احمدی می‌افزاید: «قسمت زیادی از بودجه افغانستان توسط نهادهای بین‌المللی نظیر بانک جهانی، بانک توسعه آسیایی، آژانس توسعه جهانی ایالات متحده و دولت‌های خارجی تامین می‌شد. قطع این کمک‌ها به معنی توقف پروژه‌های توسعه در افغانستان است. این امر از یک طرف سبب توقف روند توسعه اقتصادی و رشد زیربناها در افغانستان می‌گردد و از طرف دیگر نیز اختلال در “گردش چرخه‌ی درآمد، مصرف و بازار” را به بار خواهد آورد.» این استاد دانشگاه کابل در توضیح به این سئوال که کاهش یا توقف برنامه‌های توسعه چه تاثیراتی بر جامعه افغانستان خواهد داشت، می‌گوید: «توقف پروژه‌های توسعه باعث کاهش استخدام‌ گردیده و سطح بیکاری افزایش می‌یابد. این افزایش بیکاری به نوبه خود باعث کم شدن سطح درآمد و همچنین میزان مصرف در کشور شده و رکود بازارها را در پی خواهد داشت. به همین‌شکل حلقه بیکاری-فقر-کاهش مصرف-رکود بازارها ادامه خواهد یافت.» اما آنچه اسحاق‌زی از سازمان ملل خواسته بیشتر تمرکز روی وضع تحریم بر افراد رده بالای دولت طالبان بوده، نه تحریم اقتصادی افغانستان. وی از سازمان ملل خواسته تا طالبان را به‌عنوان حاکمان جدید به رسمیت نشناسد و تحریم‌های موجود علیه اعضای کابینه طالبان، به‌ویژه ممنوعیت سفر آن‌ها را تشدید کند.
سئوال اصلی که اینجا مطرح می‌شود این است که چگونه می‌توان با چنین حکومتی که اعضایش تحت پیگرد هستند معامله کرد؟ سازمان تجارت جهانی چگونه با افراد تحت پیگرد سازمان ملل به داد و ستد خواهد پرداخت؟ احمدی می‌گوید: حکومت طالبان پس‌ از تحریم روابط تجاری بین‌المللی محدود خواهد داشت. کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی (WTO) با کشور تحت تسلط طالبان که رهبرانش در لیست سیاه سازمان‌ ملل هستند به تجارت ادامه نخواهند داد.

 

 

دولت تروریست‌ها در افغانستان: فقط دانش‌آموزان پسر و معلمان مرد  به مدارس بازگردند!
طالبان، تخریب آثار باستانی افغانستان را شروع کردند
طالبان، «وزارت زنان» را به وزارت ارشاد و امر به معروف تغییر دادند!

گروه بین‌الملل: دولت تروریست‌ها در افغانستان؛ ساختمان وزارت زنان را به وزارت ارشاد و امر به معروف، نهی از منکر تغییر داد!   کارمندان این وزارت می‌گویند طالبان به آن‌ها گفته‌اند دیگر کارمند دولت نیستند! در همین حال، منابع محلی افغان با انتشار  ویدئویی گفته‌اند قلعه تاریخی گرشک ولایت هلمند درحال تخریب توسط طالبان است. قدمت این قلعه به بیش از هزار سال می‌رسد و در دوره غزنویان نیز مورد استفاده آنها قرار می‌گرفت. برخی منابع محلی می‌گویند طالبان‌ قصد دارند جای این قلعه یک مدرسه دینی بنا کنند! از سوی دیگر وزارت معارف طالبان در اطلاعیه‌ای از دانش‌آموزان پسر در کلاس‌های ششم و بالاتر و همچنین معلمان مرد خواست که ازامروز شنبه به مدارس بازگردند. در اطلاعیه طالبان هیچ اشاره‌ای به معلمان زن و دانش‌آموزان دختر نشده است.

 

 

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیر سیستم منتشر خواهند شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهند شد
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشد منتشر نخواهند شد
1400/6/27 -  شماره 4988
جستجو
جستجو
بالای صفحه
کد خبر: ۱۲۷۲۲۴
چالش‌های قدرت گرفتن طالبان در افغانستان برای تهران؛

چرا ایران باید نگران طالبان باشد؟

گروه سیاسی: نشریه امریکایی “فارین پالسی” در مقاله‌ای تحلیلی ظهور دوباره طالبان در افغانستان را باعث ایجاد مجموعه‌ای از چالش‌ها برای ایران می‌داند.

 این نشریه می‌نویسد: سناریو‌های نگران‌کننده برای ایران مواردی، چون کودتای طالبان علیه اقلیت شیعه در افغانستان و همچنین ترس از گسترش نیرو‌های موسوم به جهادگرایان سنی در داخل ایران است. ایران حداقل هدفی که دارد روابط کاری دوستانه با دولت تازه به قدرت رسیده طالبان است. همانند مورد عراق، در مورد افغانستان نیز تهران ترجیح می‌دهد دولت مرکزی در آن کشور به اندازه کافی قوی باشد تا بتواند نیرو‌های افراطی و موسوم به جهادی را مهار کند. به ادعای فارین پالسی، با این وجود، ایران می‌خواهد دولت تازه افغانستان تا حدی ضعیف باشد که نظر سیاسی انعطاف‌پذیر بوده و خود تبدیل به تهدیدی نظامی برای ایران نشود. برای جلوگیری از وقوع یک جنگ داخلی در مرز شرقی خود، ایران کماکان بر نیاز به تشکیل دولتی فراگیر در افغانستان تاکید می‌کند. این در حالی است که دولت تازه منصوب شده در کابل هیچ اقلیت قومی‌ای را شامل نمی‌شود و فقط شامل پشتون‌ها بوده است؛ آن هم از تندروترین طیف آنان.طالبان تا حد زیادی از آزار و اذیت شیعیان هزاره خودداری ورزیده و حتی برخلاف سال ۲۰۰۱ میلادی به آنان اجازه داده تا مراسم عزاداری عاشورا را برگزار کنند. با این وجود، زمان حمله طالبان به پنجشیر افغانستان که مرکز مخالفان آن گروه است، تهران از این اقدام طالبان انتقاد کرد.بدترین سناریو برای ایران احیای جنگ داخلی در مرز‌های شرقی آن کشور است. جنگ در افغانستان می‌تواند بر حجم ورود پناهجویان به ایران و قاچاق تسلیحات و مواد مخدر در مرز آن کشور بیافزاید. همچنین، امکان فعال‌شدن شبه نظامیان وفادار به گروه‌های افراطی در مناطق مرزی ایران نیز افزایش خواهد یافت. مشخص نیست که آیا طالبان قصد خواهد داشت تا این نیرو‌های شبه نظامی تندرو را مهار و محدود سازد و آنان را مجازات کند یا خیر.”فارین پالسی” در ادامه با یاد کردن از این که “شرط‌بندی محتاطانه” ایران بر روی همکاری با طالبان تاکنون نتیجه‌بخش بوده، می‌نویسد: به درخواست طالبان، ایران ارسال بنزین و گازوئیل به افغانستان را از سرگرفته است. تجارت ایران با افغانستان که جزو پنج بازار بزرگ صادرات محصولات ایران است به حالت عادی بازگشته است. طالبان از مقام‌های ایران، ترکیه، قطر، پاکستان، چین و روسیه برای شرکت در مراسم معرفی دولت تازه خود دعوت به عمل آورده بود. فارین پالسی اما در ادامه اشاره می‌کند که در ماه‌های اخیر رویکرد و نظرات متفاوت و متناقضی در میان نخبگان ایرانی در مورد قدرت‌گیری طالبان دیده شده و در این‌باره می‌افزاید: احمد نادری، نماینده مجلس، طالبان را به دلیل آنچه او کنار گذاشتن ایدئولوژی پیشین آن گروه خوانده، تحسین کرده است. رسانه‌های [اصولگرا] و روزنامه کیهان نیز تحول ظاهری طالبان را مورد تحسین قرار داده‌اند. از سوی دیگر، عده‌ای هنوز به شدت از طالبان انتقاد می‌کنند از جمله آیت‌الله “صافی گلپایگانی” که در مورد اعتماد به این گروه - سابقه نفرت‌پراکنی و جنایت دارند- هشدار داده است. واقعیت آن است که ایران سابقه مخالفت با طالبان دارد به ویژه از سال ۱۹۹۸ میلادی زمانی که طالبان چند دیپلمات و یک خبرنگار ایرانی را در مزار شریف به قتل رسانده بودند. این حادثه پس از بروز یک دور خشونت میان ائتلاف شمال با طالبان رخ داد که در جریان آن افراد زیادی کشته شدند. ائتلاف شمال در آن زمان ترکیبی از اقلیت‌های قومی و مذهبی بود که مورد حمایت ایران قرار داشت و با طالبان می‌جنگید.
 امارات اسلامی طالبان و تحریم‌ها
پس از سقوط نظام جمهوری در افغانستان و روی کار آمدن نظام طالبان چگونگی کنترل چرخه اقتصادی کشور، در کنار سایر چالش‌ها و نگرانی‌های حقوق بشری، یکی از پرسش‌های مهمی است که مردم افغانستان را نگران ساخته است.در حکومت‌های گذشته به خصوص در بیست سال اخیر، بیشترین قسمت از بودجه افغانستان توسط کمک‌های جامعه جهانی به خصوص ایالات متحده آمریکا تامین می‌شد. این در حالی است که اکنون با عقب‌نشینی آمریکا غلام اسحاق‌زی، نماینده دولت پیشین افغانستان در سازمان ملل متحد، از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواسته تا تحریم‌ها علیه طالبان را تشدید کند. وی طالبان را به ارتکاب احتمالی جنایات جنگی در پنجشیر متهم کرده است اما تحریم‌ها علیه طالبان چقدر می‌تواند به وضعیت زندگی اقتصادی مردم افغانستان آسیب بزند؟ مردمی که ۵۲ درصد از آن‌ها بنا بر آخرین گزارش مرکز آمار افغانستان در سال ۲۰۱۹ در فقر مطلق به سر می‌برند.
احمدی، کارشناس مسائل اقتصادی و استاد دانشگاه در کابل، می‌گوید هرچند تحریم‌ها روی توانایی طالبان در حکمرانی تاثیر می‌گذارد، با این حال تاثیر بزرگترش روی مردم افغانستان خواهد بود. وی می‌گوید: «تحریم دولت کابل به‌ معنی توقف کمک‌های خارجی، اعم‌ از دولت‌ها و نهادهای بین‌المللی است.»  احمدی می‌افزاید: «قسمت زیادی از بودجه افغانستان توسط نهادهای بین‌المللی نظیر بانک جهانی، بانک توسعه آسیایی، آژانس توسعه جهانی ایالات متحده و دولت‌های خارجی تامین می‌شد. قطع این کمک‌ها به معنی توقف پروژه‌های توسعه در افغانستان است. این امر از یک طرف سبب توقف روند توسعه اقتصادی و رشد زیربناها در افغانستان می‌گردد و از طرف دیگر نیز اختلال در “گردش چرخه‌ی درآمد، مصرف و بازار” را به بار خواهد آورد.» این استاد دانشگاه کابل در توضیح به این سئوال که کاهش یا توقف برنامه‌های توسعه چه تاثیراتی بر جامعه افغانستان خواهد داشت، می‌گوید: «توقف پروژه‌های توسعه باعث کاهش استخدام‌ گردیده و سطح بیکاری افزایش می‌یابد. این افزایش بیکاری به نوبه خود باعث کم شدن سطح درآمد و همچنین میزان مصرف در کشور شده و رکود بازارها را در پی خواهد داشت. به همین‌شکل حلقه بیکاری-فقر-کاهش مصرف-رکود بازارها ادامه خواهد یافت.» اما آنچه اسحاق‌زی از سازمان ملل خواسته بیشتر تمرکز روی وضع تحریم بر افراد رده بالای دولت طالبان بوده، نه تحریم اقتصادی افغانستان. وی از سازمان ملل خواسته تا طالبان را به‌عنوان حاکمان جدید به رسمیت نشناسد و تحریم‌های موجود علیه اعضای کابینه طالبان، به‌ویژه ممنوعیت سفر آن‌ها را تشدید کند.
سئوال اصلی که اینجا مطرح می‌شود این است که چگونه می‌توان با چنین حکومتی که اعضایش تحت پیگرد هستند معامله کرد؟ سازمان تجارت جهانی چگونه با افراد تحت پیگرد سازمان ملل به داد و ستد خواهد پرداخت؟ احمدی می‌گوید: حکومت طالبان پس‌ از تحریم روابط تجاری بین‌المللی محدود خواهد داشت. کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی (WTO) با کشور تحت تسلط طالبان که رهبرانش در لیست سیاه سازمان‌ ملل هستند به تجارت ادامه نخواهند داد.

 

 

دولت تروریست‌ها در افغانستان: فقط دانش‌آموزان پسر و معلمان مرد  به مدارس بازگردند!
طالبان، تخریب آثار باستانی افغانستان را شروع کردند
طالبان، «وزارت زنان» را به وزارت ارشاد و امر به معروف تغییر دادند!

گروه بین‌الملل: دولت تروریست‌ها در افغانستان؛ ساختمان وزارت زنان را به وزارت ارشاد و امر به معروف، نهی از منکر تغییر داد!   کارمندان این وزارت می‌گویند طالبان به آن‌ها گفته‌اند دیگر کارمند دولت نیستند! در همین حال، منابع محلی افغان با انتشار  ویدئویی گفته‌اند قلعه تاریخی گرشک ولایت هلمند درحال تخریب توسط طالبان است. قدمت این قلعه به بیش از هزار سال می‌رسد و در دوره غزنویان نیز مورد استفاده آنها قرار می‌گرفت. برخی منابع محلی می‌گویند طالبان‌ قصد دارند جای این قلعه یک مدرسه دینی بنا کنند! از سوی دیگر وزارت معارف طالبان در اطلاعیه‌ای از دانش‌آموزان پسر در کلاس‌های ششم و بالاتر و همچنین معلمان مرد خواست که ازامروز شنبه به مدارس بازگردند. در اطلاعیه طالبان هیچ اشاره‌ای به معلمان زن و دانش‌آموزان دختر نشده است.

 

 

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیر سیستم منتشر خواهند شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهند شد
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشد منتشر نخواهند شد