داود سوری گفت: آقای رئیسجمهور چند هفته قبل اعلام کردند که وضعیت اقتصادی امروز نسبت به گذشته بهتر شده است. وقتی مرکز پژوهشها پیشبینی میکند که در سال جاری نرخ فقر مطلق ۵۰ درصد میشود، نمیدانم این ادعا که وضع ما بهتر شده بر چه اساسی است. سوری افزود: نرخ فقر مطلقی که ادعا و شعار این دولت حذف آن بود، الان به ۵۰ درصد جمعیت یعنی حدود ۴۰ میلیون نفر رسیده است. من واقعاً نمیدانم چگونه میتوان از این وضعیت تلقی بهبود اوضاع را داشت؟ به نوشته نود اقتصادی، این در حالیست که مقایسه قیمت بسیاری از کالاهای اساسی سبد مصرفی مردم در ۱۵ ماه گذشته نشان میدهد که خرید هر کدام از این کالاها برای بسیاری از مردم دشوار شده است.
به عنوان مثال مردم ۱۵ ماه قبل با ۱۳ هزار و ۵۷۰ تومان میتوانستند یک کیلو برنج ایرانی درجه یک بخرند ولی امروز برای خرید آن باید ۲۲ هزار و ۷۱۰ تومان هزینه کنند. یا اگر برای خرید یک کیلو گوشت گوسفندی ۴۲ هزار و ۲۴۰ تومان پرداخت میکردند ولی امروز ۹۹ هزار و ۲۲۰ تومان باید هزینه کنند. در همین حال، بررسی طبقهبندی خانوارهای كشور بر اساس سطح درآمد بیانگر آن است كه در سال ۹۸ بیش از ۵۸ درصد مردم توان خرید همه كالاهای اساسی را نخواهند داشت. بانك مركزی در محاسبات خود، خانوارها را بر اساس سطح درآمد به ۱۵دسته تقسیم میكند. با مبنا قرار دادن آمار بانك مركزی درباره بودجه خانوار در سال ۹۶ و تعدیل ۲۵ تا ۳۰ درصدی آن برای سال ۹۸، این نتایج به دست میآید كه در سال جاری خانوارهای طبقه درآمدی هشتم به پایین، قدرت خرید همه مواد غذایی ضروری را ندارند. این ۸ طبقه كه اقشار متوسط رو به پایین محسوب میشوند، قطعا در سال جاری مجبورند مواد غذایی گران قیمتتر مثل برنج ایرانی، گوشت قرمز، لبنیات و میوه را از سفره خود حذف كنند یا خرید آنها را بهشدت كاهش دهند.
نایب رئیس اتاق بازرگانی گفت: بر اساس آنچه رسانهها از زبان مشاور ارشد سابق رئیسجمهور در امور اقتصادی درج کردهاند احتمال اینکه اقتصاد ایران امسال با رشد منفی نزدیک به ۱۰ درصد مواجه شود وجود دارد. حسین سلاح ورزی اضافه کرد: این اعداد به شدت معنادار، سخنان خوش بینانه آقای روحانی را منطبق بر واقعیتهای عینی تشخیص نمیدهند و وقتی از جانب مشاور ارشد اقتصادی پیشین مطرح میشوند نشان از شکاف پرنشدنی دیدگاهها درباره یک پدیده است که به نظر میرسد به تراژدی نزدیک میشود.
رشد قیمتها در بازار بیمشتری خودرو
هر چند تقاضا برای خرید خودرو کاهشی قابل توجه را در ماههای اخیر تجربه کرده است اما در سایه این رکود و نبود مشتری، قیمتها همچنان روندی افزایشی را تجربه میکند.
به گزارش خبرآنلاین، مهمترین دلیل برای تشدید تورم در بازار خودرو در عین نبود مشتری از سوی فعالان بازار، عدم تحویل به موقع خودروهای ثبت نامی از سوی خودروسازان اعلام شده است. هر چند قیمتها در خرداد ماه روندی کاهشی را تجربه کرد اما با این حال در تیرماه به دلیل عدم تغییر قواعد پیشین حاکم بر بازار، وضعیت با برگشت دوباره قیمتها مواجه گردید. به اینترتیب بود که در عین نبود مشتری، تاخت و تاز قیمتها در بازار آغاز شد و بار دیگر بهای برخی خودروهای پرفروش در بازار روندی افزایشی را تجربه کرد. نکته مهم اینجاست که رکود شدید حاکم بر بازار سبب شده است که فروش خودرو به نمایشگاه داران با تفاوت قیمت آشکار نسبت به قیمتهای اعلامی همراه باشد از این رو بسیاری از فروشندگان مایل هستند نسبت به فروش بيواسطه خودروی خود اقدام کنند. این مهم در آگهیهای متعددی که این روزها برای فروش خودرو منتشر میشود قابل ردیابی است.
تثبیت دلار، انتظار برای کاهش خودرو
هر چند انتظار میرفت ریزش قیمت رد بازار ارز و تثبیت آن در کانال ۱۲ هزار تومان روند ریزشی حاکم بر قیمت خودرو را تشدید کند اما در عمل خودرو حرکتی خلاف جهت ارز را برگزید وترجیح داد مسیر افزایشی را تجربه کند. دلیل این افزایش نیز به شیوه تزریق خودرو به بازار از سوی خودروسازان باز میگردد. آنچه در این فضا اهمیت دارد، این است که خودروی صفر کیلومتر این روزها برای سرمایه گذاران اهمیت ویژهای را داراست اما خودروهای دست دوم برای مصرفکنندگان واقعی اولویت خرید محسوب میشود.
باز هم گرانی در سایه رکود
خودروهایی با قیمت هایی در محدوده ۵۰ تا ۷۰ میلیون تومان روندی با ثبات را در دو ماه اخیر داشتند. پراید ۱۳۱ با تغییر یک میلیون تومانی قیمت در دو ماه اخیر روبرو بود و در حال حاضر این خودرو به قیمت ۴۵ میلیون تومان فروخته میشود. پراید ۱۱۱ نیز همین وضعیت را داشته است البته تفاوت اینجاست که مسیر حرکت در این خودرو افزایشی بود و این خودرو به قیمت ۵۱ میلیون تومان به فروش میرسد. تیبا نیز افزایشی یک میلیونی را در این دو ماهه تجربه کرده است. این وضعیت در سایر خودروهای داخلی در این محدوده قیمتی وجود دارد. با این حال قیمت خودروهایی در محدوده ۱۵۰ تا ۳۰۰ میلیون تومانی بیش از اینها بود. سراتو ۲۰۰۰ در دو ماه اخیر ۱۸ میلیون تومان افزایش قیمت را شاهد بود. این خودرو در اردیبهشت ماه ۲۸۲ میلیون تومان قیمت داشت اما در حال حاضر به ۳۰۰ میلیون تومان رسیده است. قیمت ساندرو اتوماتیک نیز از ۱۵۵ میلیون تومان در اردیبهشت به ۱۷۷ میلیون تومان در حال حاضر رسیده است. قیمت استپ وی اتوماتیک با رشد ۱۰ میلیون تومانی قیمت به ۱۸۸ میلیون تومان رسیده است. در عین حال پژو ۲۰۷ اتوماتیک نیز از ۱۴۷ میلیون تومان به ۱۶۶ میلیون تومان رسیده است. فعالان بازار میگویند با توجه به کاهش تولید خودرو تا زمانی که روند تحویل خودروهای ثبت نامی عادی نشود انتظار تغییر روند بازار بیهوده است.