سینمای ایران در سالهای قبل از انقلاب برخلاف آنچه در سالهای بعد از انقلاب پیشه شد، ستارهمحور بود و یکی از درخشانترین ستارههای آن سالها ناصر ملکمطیعی با شمایل خاصاش بود: کت و شلواری مشکی بر تن، کلاه شاپویی بر سر و کفش مشکلی نوک تیز در پا. راه رفتن، نشستن و حرکت دستها با قدرت و غرور وقتی در قامت ناصر ملکمطیعی جمع میشد، یک شمایل تمام عیار از قهرمان کلاه مخملی سینمای سالهای قبل از انقلاب رقم میزد: در همان سالها کم نبودند بازیگرانی که چنین میپوشیدند و با چنین ظاهری در فیلمها حضور مییافتند، اما شانس و اقبال بود، دلنشینی بود، توان بالا بود یا هر چیز دیگری موجب شد رتبه نخست محبوبیت در این ظاهر به ملکمطیعی اختصاص بیابد؛ بازیگری که بعد از سال ۱۳۵۷ فقط فرصت آن را یافت در دو فیلم بازی کند و با چشمپوشی از این دو فیلم میتوان گفت حیات هنری او ۴۰ سال قبل به پایان رسید، اما این ۴۰ سال نه ملکمطیعی از یادها رفت، نه محبوبیت او کم شد، نه کسی فراموش کرد یک زمان سالنهای سینما با نقش بستن تصویر ناصرخان بر پرده مملو از تماشاگر میشد...
ناصر ملک مطیعی بازیگر سینمای ایران که از هفته گذشته به دلیل نارسایی کلیه و تنگی نفس در بیمارستان بستری شده بود شامگاه جمعه در ۸۸ سالگی در گذشت.
* واکنش گسترده چهرهها به درگذشت ملک مطیعی
فضای اینستاگرام بازیگران، ورزشکاران، هنرمندان و هر آنکه ناصر را در پلانی به خاطر دارد در این اشتراگ گذاری تسلیتهای مجازی همراه است.احوالات روزهای آخر ناصر ملک مطیعی از شایعه عدم پخش برنامههای تلویزیونی که ضبط شده بود تا انتشار چهره تکیده این روزهای قهرمان تنومند فیلم فارسیهای آن روزها، سبب شده است تسلیتها در فضای اینستاگرام به سمت گلایهها سنگینی کند.
استاد هوشنگ ابتهاج (سایه)- شاعر و نویسنده شهیر معاصر نوشت: «چه غریبانه تو با یاد وطن مینالی... من چه گویم که غریب است دلم در وطنم... ناصر ملکمطیعی هم غریبانه رفت»
اصغر فرهادی برنده اسکار ضمن عرض تسلیت به مردم و سینمای ایران در اینستاگرام خود نوشته است: این مرد بزرگ امروز زندگی را بدرود گفت. در اوج احترام و محبوبیتی که برازنده و شایسته شخصیت مردم دوست، بلند نظر و فرهیختهاش بود. یادش برای همیشه به نیکنامی در این سرزمین باقی خواهد ماند.
جعفر پناهی، کارگردان برجسته ایرانی با انتشار ویدئویی از آقای ملک مطیعی در صفحه اینستاگرام خود به مرگ این هنرمند قدیمی واکنش نشان داده و نوشته است: رفت و به آرزویش که دیده شدن (دوباره) بر پرده سینما بود نرسید.
پرویز پرستویی ضمن تسلیت به خانواده و جامعه هنر ایران تسلیت ویژهای به بهروز وثوقی همبازی وی در فیلم قیصر گفته است و نوشته: قیصر داداش فرمونت رفت.
علی پروین با انتشار تصویری از خود در کنار ملک مطیعی که گرد پیری سیاهی موهایشان را سفید کرده، نوشته است: روحش شاد و یادش گرامی.
احسان خواجه امیری با انتشار تصویری از ملک مطیعی در کنار محمدعلی فردین بازیگر هم نسل وی نوشته است: مردهای بزرگ یکی پس از دیگری دارن میرن. ما موندیم و حسرت یه روز خوب. مطمئنیم با این همه دلی که شاد کردین روحتون شاد خواهد بود. علی دایی با انتشار تصویری غمگین از ملک مطیعی که پیراهن و شال گردن سیاه بر گردن دارد، نوشته است: خبر تلخ پر کشیدن ناصرخان ملک مطیعی ایران را ماتم زده کرد. کاش قدر این بزرگان را بیشتر میدانستیم، روحش شاد و یادش همیشه جاودانه. حمید فرخ نژاد تصویری از گفتگوی خود با ناصر ملک مطیعی منتشر کرده و نوشته است: دل شکسته رفتی فرمون خان. رامبد جوان با انتشار تصویری خندان از خود در کنار چهره جدی ملک مطیعی نوشته است: ناصر خان رفت، تسلیت به هممون.
نوید محمد زاده نوشت: قابی ماندگار، حک شده در قلب مردم، افسوس.
امین حیایی عکسی از آخرین روزهای ملک مطیعی بر روی تخت بیمارستان منتشر کرد و نوشته است: درد تنها واژهای ست که با نگارش عمقش مشخص نخواهد شد بلکه از راه که میرسد خاطرههایت را زنده میکند و به یکباره در قلبت سوزش آن را احساس میکنی و امشب با نهایت دردی که در سینه داریم به سوگ هنرمندی خواهیم نشست که با رفتنش به ما ثابت کرد قدر آنها را نمدانیم و یکی پس از دیگری در کنج دلتنگیهایشان آسمان هنر را ترک میکنند.
باران کوثری نوشت: فرمون فرمون که میگن این آقاست، سلطان این آقاست، استاد این آقاست، جاودان که میگن این آقاست، هر جا که باشه یه مرد بود ، یه مرد ...محسن کیایی با انتشار تصویری از میان سالی ملک مطیعی نوشته است: فرمان از دستمان خارج شد حال سینما به کدام سمت میرود بی فرمان.علی کریمی عضو سابق تیم ملی فوتبال ایران نوشت: روحت شاد فرمون خان، سفر سلامت.
گوهر خیراندیش تصویری از آخرین گفتگوهای ملک مطیعی با یک تلویزیون اینترنتی منتشر کرد و نوشته است: فراموش نمیکنم لحظه ای را که در مقابل ات نشستیم و تو بجای دیالوگ فیلم حرف دلت را زدی و همه را شگفتزده کردی و اشک امان همه را بریده بود و همین صحنه بی تکرار ثبت شد. ناصرعزیز پیشکسوتانی همچون شما، فردین، بهروز وثوقی، و بقول پرویز پرستویی پنج تن سینمای ایران عزت الله انتظامی، جمشید مشایخی، علی نصیریان، داوود رشیدی و محمدعلی کشاورز، اساتید بی تکراری هستید که تا همیشه در قلب مردم خواهید بود.
مهناز افشار با انتشار تصویری شعری از فرهاد در فیلم رضا موتوری را منتشر کرده است: قیصر کجایی که داش فرمون هم رفت.پولاد کیمیایی در اینستاگرامش نوشت: فرمون سینمای ایران درگذشت و باز با حسرت و دل گرفتگی مثل فردین که برای مجوز کار باید پشت درهای بسته منتظر میماند.... آخرین بار هم با دلشکستگی در تلویزیون ملی که همه چیز نام دارد جز ملی کارنامه او را انکار و برنامه را قطع کردند...به یاد دارم قرار بود در فیلم آخرم افتخار این را داشته باشم که او جلوی دوربین فیلمم برود ولی در آخرین لحظات تلفنی به من شد و از من خواستند تا از بودن او در فیلم صرف نظر کنم هر چه تلاش کردیم تا او را جلوی دوربین بیاریم نشد که برای همه ما باعث تأسف بود...شما را نمیشود انکار کرد روحش شاد و یادت گرامی اولین سوپر استار سینمای ایران. رضا صادقی با انتشار تصویری سیاه سفید از دوران جوانی ملک مطیعی نوشته است: هیچوقت درک نکردم تقدیر رو. همین امشب من، نیکان و بابک صحرایی در مورد قطعه موسیقی صحبت کردیم که چگونه میتوانیم با اجرای آن ناصرخان را خوشحال کنیم. داریوش فرضیایی که با نام عمو پورنگ شناخته شده است با انتشار تصویری که دستان ملک مطیعی را بر تخت بیمارستان میفشارد نوشته است: هرگز فراموش نمیکنم جمله ای رو که بهم گفتید : «توی برنامه صبحگاهی شبکه ۳ مصاحبه ات رو دیدم که گریه میکردی، آفرین پسر که به فکر مادرتی».
گفتنی است،ناصر ملک مطیعی سال ۱۳۰۹ در تهران متولد شد و در طول دوران فعالیتش در سینمای پیش از انقلاب در بیش از ۹۰ فیلم سینمایی بازی کرد و ۹ فیلم را نیز به عنوان کارگردان جلوی دوربین برد.اما پس از انقلاب و تغییر شرایط، ناصر ملک مطیعی نتوانست به فعالیتهای سینمایی خود ادامه دهد و تنها در سال ۱۳۶۱ در فیلم برزخیها به کارگردانی ایرج قادری حضور پیدا کرد.در این فیلم که مدت کوتاهی روی پرده بود و با اعتراض گروهی از مخالفان، نمایش آن متوقف شد، به غیر از ناصر ملک مطیعی، محمدعلی فردین نیز ایفای نقش میکرد.پس از «برزخیها»، فردین و ملکمطیعی دیگر اجازه فعالیت در سینمای ایران را نیافتند و برخی دیگر از بازیگران این فیلم مانند ایرج قادری و سعید راد نیز پس از بازی در چند فیلم دیگر، سالها از فعالیت در سینمای ایران منع شدند. ناصر ملک مطیعی علاوه بر بازی در حدود ۱۰۰ فیلم و سریال، سابقه نویسندگی و تهیه کنندگی سینما را نیز در کارنامه داشت و میتوان به قیصر (مسعود کیمیایی)، سه قاپ (زکریا هاشمی) و طوقی (علی حاتمی) اشاره کرد و آخرین بار در فیلم «نقش نگار» در سال ۱۳۹۲ ایفای نقش کرد. روزنامه (کارون) درگذشت این چهره ارزشمند سینما را به مردم ایران تسلیت میگوید.