حسین امیرعبداللهیان در این تماس ضمن انتقاد از بیعملی سه کشور اروپایی برجام (فرانسه، آلمان و بریتانیا) به همتای چینی خود گفت که ایران خواستار رفع تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه آمریکاست. وانگیی، وزیر امور خارجه چین ضمن استقبال از آغاز گفتوگوهای ایران با طرف اروپایی خاطرنشان کرد کشورش بر ضرورت بازگشت کامل همه طرفها به تعهدات برجامی تاکید میکند. وزیر امور خارجه چین همچنین افزود پکن برای عملیاتی کردن سند همکاری ۲۵ ساله آماده است.جمهوری اسلامی ایران پس از روی کارآمدن ابراهیم رئیسی بر سیاست آسیامحور ایران تاکید کرده و به چین نزدیکتر شده است.در آخرین نشست سازمان همکاری شانگهای در دوشنبه پایتخت تاجیکستان جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو رسمی این نهاد منطقهای پذیرفته شد. متن کامل سند همکاری ایران و چین هیچ وقت منتشر نشده است. مذاکرات بر سر این قرارداد پشت درهای بسته انجام گرفته اما برخی از مقامات جمهوری اسلامی ایران اذعان کردند که این سند را خواندهاند. سابقه مذاکره درباره این سند راهبردی به دولت دوم محمود احمدینژاد میرسد. خود محمود احمدینژاد بعد از مطرح شدن دوباره این سند اخیرا گفت: «هر قراردادی که مخفیانه و بدون در نظر گرفتن خواست و اراده ملت ایران با طرفهای خارجی منعقد شود و برخلاف منافع کشور و ملت باشد، معتبر نیست و ملت ایران آن را به رسمیت نخواهد شناخت». هنوز مشخص نیست که جزئیات توافقنامه همکاری جامع ۲۵ ساله میان چین و ایران چه زمانی منتشر خواهد شد و به اطلاع عموم خواهد رسید.
رسانههای جمهوری اسلامی ایران پیش از امضای این قرارداد از سیاستهای سرکوب مسلمانان در چین انتقاد میکردند. اما پس از امضا این قرارداد مقامات جمهوری اسلامی درباره سرکوب مسلمانان اویغور بیشتر سکوت اختیار کردهاند و حتی در تلاشاند سیاستهای چین در قبال اویغورها را توجیه کنند.محمدرضا کشاورززاده، سفیر فوقالعاده و تامالاختیار ایران در چین، چند روز پس از امضای قرارداد همکاری راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین، با انکار گزارشهای مربوط به نسلکشی مسلمانان ایغور توسط دولت چین، گفته است اقدامات دولت چین باعث شده مسلمانان این منطقه از زندگی بهتری برخوردار شوند.سفیر ایران گفته است مسلمانان در چین مورد آزار قرار نمیگیرند. در پی این اظهارات، رسانههای چینی از سخنان تمجیدآمیز سفیر ایران و همچنین سفر او به ایالت سینکیانگ تقدیر کردند. روزنامههای چین نوشتند دوستان ایرانی واقعیات سینکیانگ را به جهان نشان دادند.
شکایت از ظریف به دلیل عدم تسلط به برجام
نماینده تهران در مجلس در نامهای به رئیس مجلس از طرح شکایت خود ازمحمدجواد ظریف وزیر سابق امور خارجه در کمیسیون اصل نود خبر داد. در نامه علی خضریان به محمدباقر قالیباف آمده است:دولتهای یازدهم و دوازدهم برای حل مشکلات کشور، مذاکره برای رفع تحریمها را به عنوان راهبرد اصلی کشور انتخاب کرد. فرای مشکلات ذاتی این راهبرد، دکتر محمدجواد ظریف به عنوان مسئول اصلی مذاکرات نیز با ضعفهای کارشناسی که در طول مذاکرات از خود نشان داد، نقش مهمی در ضعف توافق برجام و سوءاستفاده دشمن از آن داشت، که نمونه اخیر آن در اظهارنظر ایشان پیرامون عدم اطلاع از وجود واژه تعلیق (suspend) در توافق پدیدار شد. یکی دیگر از موضوعاتی که باعث زیان به کشور شد، عدم توجه دکتر ظریف به پانوشتهای۱۴ و ۱۶ پیوست دوم برجام است. دکتر ظریف گفته بود: «از روز اجرای توافق، اجرای کل تحریمهای ایالاتمتحده متوقف خواهد شد.» این در حالی است که علاوه بر باقی ماندن تحریمهای اولیه و یا تحریم مهمی همچون محدودیت استفاده از چرخه دلار در برجام، براساس پانوشت ۱۴ و ۱۶ پیوست دوم برجام، تحریمهای آمریکا صرفاً برای افراد خارجشده از لیست تحریم متوقف میشد و افراد باقیمانده در لیست تحریم همچنان شامل تحریم بودند و مؤسسات مالی دنیا در صورت انجام تراکنش مستقیم یا غیرمستقیم با آنها شامل جریمه محرومیت از نظام مالی آمریکا میشدند.