سید عباس عراقچی درباره روند مذاکرات وین اظهار داشت: آنها (سایر طرفهای برجام) باید به جمهوری اسلامی ایران اطمینان دهند که آنچه در گذشته اتفاق افتاد (خروج آمریکا از توافق) در آینده تکرار نخواهد شد.وی ادامه داد: برای رسیدن به این منظور، ما نیازمند بحث و رایزنیهای زیاد سیاسی، فنی و قانونی هستیم و تا هر زمان که لازم باشد به این گفتوگوها ادامه خواهیم داد. ما به دنبال رسیدن به یک توافق خوب و مطلوب برای جمهوری اسلامی ایران هستیم و در این مسیر نه عجله میکنیم، نه وقت را تلف میکنیم. البته هر چه زودتر به توافق نهایی برسیم بهتر است. مهم این است که در این توافق آن اصولی که جمهوری اسلامی میخواهد رعایت شده باشد و به آن شاخصهایی که مد نظر ماست رسیده باشیم. وی تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران بدون رسیدن به خواستههای کلیدی خود قطعا توافق نخواهد کرد. این دیپلمات ارشد کشورمان همچنین تصریح کرد: طرفهای مقابل در نقطهای هستند که باید تصمیم خود را بگیرند. ایران تصمیمات سخت خود را پیش از این اتخاذ کرده است. آن موقعی که در مقابل خروج ترامپ و آمریکا از برجام تصمیم گرفت که در برجام باقی بماند؛ تصمیم سخت ما آن موقع اتخاذ شد و الان نوبت طرفهای مقابلمان است که تصمیمات سخت خود را بگیرد. اگر آنها میخواهند برجام را حفظ کنند باید انعطافهای لازم را داشته باشند تا بتوانند تصمیمات خود را بگیرند. ما آمادگی داریم که مذاکرات را تا آنجایی که آنها بتوانند به تصمیم برسند ادامه دهیم. همچنین میخائیل اولیانوف دیپلمات ارشد روسیه در وین درباره این رایزنیها گفت: اختلاف نظرها میان تهران و واشنگتن زیاد نیست اما اساسی است. مسئله اصلی حل نشده و باقیمانده در این مرحله از مذاکرات، این است که توافق چگونه اجرایی شود. اینکه چه کسی، چه کاری را در چه زمانی انجام دهد.
اَلن جورج متِن وابسته مطبوعاتی اتحادیه اروپا در سازمانهای بینالمللی در وین نیز تصریح کرد: در حال پیشرفت در مذاکرات هستیم اما گفتوگوها فشرده است و هنوز برخی مسائل، ازجمله درباره چگونگی گامهای اجرایی (برجام) باقیمانده است.وی افزود: اتحادیه اروپا نیز به عنوان هماهنگ کننده، گفت وگوها را با تمام شرکتکنندگان در برجام و به طور جداگانه با ایالات متحده ادامه میدهد.
شکافهای باقیمانده میتواند طی چند هفته بسته شود
یک روزنامه آمریکایی در گزارشی تحلیلی درباره مذاکرات وین نوشت: ایالات متحده و ایران در مذاکرات غیرمستقیم پیشرفت میکنند اما با شروع دور ششم رایزنی ها، توافق نهایی هنوز دست نیافتنی است. روزنامه واشنگتن پست در گزارش خود با اشاره به رایزنیهای ایران و سایر طرفهای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) برای احیای این توافق و بازگشت آمریکا به آن نوشت: ایران و ایالات متحده طی دو ماه گذشته درخصوص هر مسئله مورد بحث در مذاکرات غیرمستقیم خود در وین پیشرفت داشته اند اما با شروع دور ششم گفتوگوها از روز شنبه، دولت بایدن هنوز مطمئن نیست که آیا آن ها بیش از هر زمان دیگری از ابتدای مذاکرات به توافق نهایی نزدیک تر هستند یا نه.یک مقام ارشد دولت آمریکا درباره مذاکراتی که با هدف بازگشت هر دو طرف به توافق هستهای ۲۰۱۵ صورت میگیرد، گفت: در خصوص هر موضوعی در یک ملاقات جدید، پیشرفت هایی به دست میآید و شکافهای باقی مانده میتوانند طی چند هفته بسته شوند. این مقام آمریکایی افزود: اما ۷۰ یا ۸۰ درصد (پیشرفت) مهم نیست، تا زمانی که بی اعتمادی اساسی بین دو طرف برطرف و تصمیمات سیاسی برای پذیرش نتایج مذاکره گرفته نشود. به نوشته واشنگتن پست، هر دو طرف، در برخی موارد با ویژگی بسیار خاص قدم هایی را که مایلند در جهت انطباق با مفاد اصلی توافق هستهای بردارند، مشخص کرده اند. ایران گفته که آماده است اقدامات متقابل خود را در پاسخ به لغو اقدامات دوره دونالد ترامپ، شامل تمامی تحریمها انجام دهد. یک مقام اروپایی در این باره گفت: در حالی که سوالات حل نشده مربوط به تحریمهای ایالات متحده و تواناییهای هستهای ایران همچنان باقی است، ما براساس منطق ریاضیاتی، کاملا خوشبین هستیم که حصول توافق عملی است اما این تنها بخشی از پاسخ است و بقیه موارد سیاسیتر است. این روزنامه آمریکایی در ادامه نوشت: در بالاترین سطوح سیاسی، هر یک از طرف ها چیزی را میخواهند که پذیرش توافق در کشورشان را آسان تر میکند اما ارائه آن توسط طرف مقابل غیرممکن است. ایران به دنبال اطمینان از عدم خروج مجدد ایالات متحده از توافق هستهای و اعمال مجدد تحریم ها توسط دولت آینده است. دولت بایدن نیز میخواهد که ایران صریحاً موافقت کند که این توافق منجر به مذاکرات بعدی درباره محدودیتهای طولانی تر و شدیدتر در برنامه هستهای و برنامههای موشک بالستیک این کشور و به علاوه سوابق حقوق بشر شود.روز پنج شنبه در اقدامی که گفته میشود ارتباط مستقیمی با مذاکرات هستهای ندارد اما نشان از حسن نیت ایالات متحده را داشت، دولت بایدن تحریمهای دو شرکت و سه مقام سابق دولت ایران را لغو کرد.وزارت امورخارجه آمریکا تاکید کرد اقدامی که به همراه وزارت خزانه داری اتخاذ کرده، نتیجه تغییر راستی آزمایی شده در وضعیت یا رفتار طرفهای مورد تحریم بوده است.
چین: آمریکا مردد است
در همین حال وانگ ثون، نماینده دائمی جمهوری خلق چین در دفتر سازمان ملل و سایر سازمانهای بینالمللی در وین و در دور جدید گفتگوهای هستهای ایران و تلاش برای بازگرداندن برجام گفت: " ایالات متحده باید به تردید خود پایان دهد و با قاطعیت به سمت لغو کامل تحریم ها حرکت کند. این دیپلمات چینی این خبر را پس از آخرین نشست کمیسیون مشترک برجام که با حضور نمایندگانی از چین، فرانسه، آلمان، روسیه، انگلیس و ایران برگزار شد، اعلام کرد.
وانگ ثون گفت که مذاکرات وارد هفته یازدهم شد و در آخرین مرحله است اما بحث در مورد لغو تحریم ها و موضوعات مربوط به آن طولانی شده و زمان بر است. وی با اشاره به اینکه برای بازگرداندن انطباق کامل با برجام ، ایالات متحده ابتدا باید تحریمهای یک جانبه علیه ایران را از جمله اقدامات محدود کننده علیه اشخاص و اشخاص شخص ثالث را لغو کند، اظهار کرد: «نگرانیهای ایران در این مورد مشروع و موجه است.» این دیپلمات چینی افزود: «تحریم تسلیحاتی علیه ایران که با توافق هستهای و قطعنامههای مربوط به شورای امنیت سازمان ملل / شورای امنیت مغایرت دارد نیز باید به طور کامل برداشته شود.»او گفت ایالات متحده برخی تحریم ها را در روز پنجشنبه لغو کرد، اما به نظر میرسد "مردد است". این دیپلمات چینی افزود: «اکنون که ایالات متحده تصمیم سیاسی برای بازگشت به برجام را اتخاذ کرده است، کلیه تحریمهای مربوطه باید "به روشی کامل، شفاف و کامل" برداشته شود.»
انتقاد از عدم واکنش بایدن
یک سناتور جمهوری خواه از رئیسجمهور بایدن خواست تا در برابر اعزام کشتیهای ایرانی به اقیانوس اطلس واکنشی جدی نشان دهد.
مارکو روبیو، سناتور جمهوری خواه آمریکا از ایالت فلوریدا با انتشار پیامی در حساب کاربری خود در توئیتر از نحوه عملکرد جو بایدن رئیسجمهور کشورش در مواجهه با اعزام کشتیهای نظامی ایران به سمت اقیانوس اطلس انتقاد و تاکید کرد که او میبایست با زور و قدرتمندانه با این موضوع برخورد کند.روبیو گفت: بزرگترین کشتی جنگی و مدرن ترین ناوشکن موشکی ایران تنها چند روز با تحویل موشکها و قایقهای تندرو به مادورو (رئیسجمهور ونزوئلا) و انجام تمرینات در سواحل ما فاصله دارند. این سناتور آمریکایی ادامه داد: بایدن نباید اجازه دهد که ناامیدی از نجات توافق هستهای با ایران، او را از رویارویی قدرتمندانه با این مسئله بازدارد. بنابر این گزارش، جمهوری اسلامی ایران روز پنج شنبه اعلام کرد که دو ناو جنگی را به سمت اقیانوس اطلس اعزام کرده است اما مقصد نهایی آن را مشخص نکرد. گفتنی است، ارتش ایران عبور این ناوهای جنگی از اقیانوس اطلس را تائید کرده است.