آنقدر میزان سود در بورس ایران در فصل اول سال بالا بوده که بازارهای دیگر به فکر جبران عقبماندگی خود افتادهاند و برای همین در چند ماه اخیر شاهد رشد چندین برابری نرخ ارز، طلا و مسکن در کشور بودهایم.
یک اقتصاددان با تشریح دلایل این اتفاق، میگوید: «من در عین اینکه خوشحال هستم بازار بورس ایران توسعه پیدا میکند و منطقیترین پلتفرم برای سفتهبازی است، اما رشدهای غیرقابل توجیه، اقتصاد ایران را در بخش اقتصاد واقعی و بازارهای موازی کاملا دچار عدم تعادل کرده و این عدم تعادل در اقتصاد ایران میماند. »
سیامک قاسمی معتقد است: رشدهای غیرقابل توجیه بورس، اقتصاد ایران را در بخش اقتصاد واقعی و بازارهای موازی کاملا دچار عدم تعادل کرده و این عدم تعادل در اقتصاد ایران میماند.وی اظهار داشت: در حال حاضر بازار بورس ایران، لیدر سود شده است و همه بازارها را به دنبال خود میکشاند، چون عدم تعادل وجود دارد.وی افزود: مسکن یک بازار واقعی بسیار بزرگ است. ما وقتی عدم توازن ایجاد میکنیم، به سازنده و مالک زمین و ملک این پیام را میدهیم که تا جایی که میتوانی، سود خود را جبران کن. همین کافی است که بازار مسکن دچار عدم تعادل شود.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: ما دچار عدم تعادل و انبساط پولی در بازارهای مختلف شدیم. حتی در حوزه کالا، فردی که تولیدکننده یا واردکننده یخچال و فریزر باشد، تا جایی که میتواند، قیمت کالای خود را افزایش میدهد تا بخشی از حاشیه سود را جبران کند، چون همه که در بورس نبودهاند.قاسمی عنوان کرد: بر همین اساس، من در عین اینکه خوشحال هستم که بازار بورس ایران توسعه پیدا میکند و منطقیترین پلتفرم برای سفتهبازی است، اما رشدهای غیرقابل توجیه، اقتصاد ایران را در بخش اقتصاد واقعی و بازارهای موازی کاملا دچار عدم تعادل کرده و این عدم تعادل در اقتصاد ایران میماند.وی متذکر شد: در سال ۹۷ بازار ارز این عدم تعادل را ایجاد کرد و در حدود ۲۴۰، ۲۵۰ درصد نرخ ارز رشد کرد، اما آن زمان کسی مسوول نبود و میگفتیم تحریم عامل رشد نرخ دلار بوده، ولی الان چه؟ چرا بورس در یک فصل ۱۴۸ درصد رشد کرده است؟
تورم دیگری که ما در اقتصاد داریم، تورم فشار هزینه است. در تورم فشار هزینه، اصلا مهم نیست که مردم برای مثال، یک فنجان را میخرند یا نمیخرند. قیمت فنجان بالا میرود، زیرا نهادهها و مواداولیه و ورودیهای ساخت این فنجان، هر روز گرانتر میشود. اقتصاد ایران مدتهاست که دچار تورم فشار هزینه شده است. شما میبینید که برای مثال، یخچال و فریزر معامله نمیشود، اما قیمت آن دائما بالا میرود. یا اینکه در میان مردم این اصطلاح را شنیدهاید که کسی نمیخرد، اما قیمتها بالا میرود. زیرا تورم فشار هزینه اتفاق افتاده است. وقتی قیمت ارز بالا میرود، به طور طبیعی در اکثر صنایع با توجه به وارداتی بودن مواداولیه، هزینه مواداولیه بالا میرود. حتی اگر قیمت ارز هم بالا نرود، میزان واردات کم خواهد بود، بنابراین قیمت مواداولیه به دلیل عرضه کم بالا میرود و هم اینکه قیمت ارز روی آن اثر میگذارد. اقتصاد در دورهای که با تورم فشار هزینه روبهرو است، با افزایش قیمت کالاها روبهرو میشود.