مردم روستاهای شادگان معیشت خود را از طریق صیادی و دامداری در کنار این تالاب میگذرانند. تالاب شادگان علاوه بر ظرفیتهای اقتصادی، فرصتی برای گردشگری است. به علت خشکسالیهای پی در پی و عدم تامین حقآبه تالاب شادگان، این تالاب امسال تقریبا خشک شد. در تابستان ۹۷ تنها ورودی آب به تالاب شادگان، زهابهای صنعتی بود. با بارشهای سیلابی زمستان، علاقمندان محیطزیست تصور کردند که وضعیت این تالاب بهبود یافته است اما این سکه روی دیگری نیز دارد. بعد از بارشهای مطلوب امسال و مهاجرت پرندگان مهاجر زمستانگذر به تالاب شادگان، حالا این تالاب دیدنی است.
فضای تالاب شادگان آرام و دنج است و میتوان از طبیعت لذت برد. در قسمتهایی از تالاب قایقهای صیادی را میبینید که وسیله امرار معاش مردم روستا هستند. در کنار زیباییهای تالاب زبالههای روستاییان، حفظ محیطزیست و پاکیزگی منطقه و حاشیه تالاب، هم ضروری به نظر میرسد. علاوه بر آن، خشکی قسمتهایی از تالاب نیز دل هر دوستدار طبیعتی را به درد میآورد. علیرغم بارشهای سیلابی امسال و زیر آب رفتن برخی شهرهای خوزستان، هنوز وضعیت آبگیری تالاب شادگان مطلوب نیست.
* زندگی، ماهیگیری، تالابنشینی
جمال فرصایهاصل یکی از ساکنین روستای صراخیه است. وی درباره وضعیت زندگی در تالاب گفت: زمانی که آب تالاب شادگان از رودخانه جراحی تامین میشد، دامهایمان برای آبتنی به تالاب میرفتند و ما نیز ماهیگیری میکردیم اما از زمانی که آب تالاب شور شد دامها را در خانههایمان نگهداری میکنیم. زندگی سخت شده است زیرا حتی علوفه و غذای مورد نیاز دامها گران شده است و مجبوریم همین که دام کمی بزرگ شد آن را بفروشیم.
وی ادامه داد: تالاب در تابستان امسال تقریبا خشک شد. حالا هم هنوز جنوب تالاب خشک است. در زمستان از زمانی که وضعیت آبگیری بهتر شده، ماهیگیری میکنیم اما نمیتوانیم دامداری خوبی داشته باشیم زیرا محصولات دامها را هم ارزان میخرند. در واقع منبع امرار معاش ما، ماهیگیری است اما چون آب تالاب شور است ماهیها نیز کم شدهاند.
بعد از چند روز بارندگی سیلابی، خوزستانیها برای تالابها خوشحال بودند و در دور و نزدیک هم همه فکر میکنند که اکنون تالابهای خوزستان پرآب شدهاند اما این تصور درست نیست. علیرغم اینکه برخی مناطق خوزستان را سیلاب برد اما تالاب شادگان هنوز تشنه است.