در عین حال وزیر دفاع آمریکا گفت: کشورش به دنبال جنگ با ایران نیست، اما برای هر گزینهای آماده خواهد بود.مارک اسپر، اعلام کرد: دونالد ترامپ با اعزام نیروی نظامی آمریکا به خلیج فارس موافقت کرده است. او گفت که اعزام سربازان آمریکایی به درخواست عربستان سعودی و امارات متحده عربی به منظور تقویت توان دفاعی از هوا و پدافند موشکی نیروی نظامی آنها به خلیجفارس انجام خواهد گرفت. به گفته وزیر دفاع آمریکا اعزام نیروی نظامی برای محافظت از زیرساختهای بنیادی از جمله تاسیسات نفتی عربستان خواهد بود. او همچنین افزود که امارات نیز از آمریکا درخواست کمک کرده است. اسپر در ادامه تاکید کرد: اعزام نیروی نظامی نخستین گام است و امکان دارد که در آینده نیز این اقدام ادامه یابد. مارک اسپر صریحا تاکید کرد: کشورش به دنبال جنگ با ایران نیست، اما برای هر گزینهای آماده خواهد بود.وزیر دفاع آمریکا همچنین گفت که همه چیز نشان میدهد که ایران مسئول حملات به تاسیسات نفتی عربستان بوده است. به گفته اسپر تحقیقات توسط کارشناسان آمریکایی، سعودی و بینالمللی نشان داده است که سلاحهای مورد استفاده از تولیدات ایران است و نقطه شلیک خاک یمن نبوده است. این در حالی است كه رئيس جمهور آمریکا از موضع خویشتنداری نظامی که تا کنون در مناقشه با ایران دنبال کرده، دفاع کرد. دونالد ترامپ گفت: تحریم ایران را بر حمله نظامی به آن ترجیح میدهد.
وی گفت: میتواند در عرض یک دقیقه دستور حمله نظامی به مثلا ۱۵ هدف مهم در ایران را بدهد، اما میخواهد حتیالامکان از آن خودداری کند. ترامپ خطاب به منتقدانش که اتهام ضعیف بودن به او میزنند گفت: «به نظر من این نشانه قوی بودن است.» او افزود: «این گونه که ما عمل میکنیم، بیشتر قوی بودن را نشان میدهد.»
لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه و از افراد معتمد ترامپ، پیشتر در توییتر نوشته بود که پاسخ خویشتندارانه ترامپ پس از سرنگونسازی پهپاد آمریکایی در ژوئن گذشته را حکومت ایران به معنای نشانه ضعف فهمیده است. گراهام نوشته بود : به دلیل اینکه مشکلات با ایران افزایش مییابند دولت آمریکا باید مصممانه عمل کند تا مانع پرخاشگریهای بیشتر شود. ترامپ گفته بود که پس از شلیک به پهپاد آمریکایی طرحی که برای حمله نظامی به ایران ریخته شده بود را در آخرین دقایق متوقف کرده است.ترامپ در پاسخ به پرسشی درباره احتمال حمله نظامی هم گفت: «این امکان همیشه وجود دارد.» او تاکید کرد که آمریکا دارای قویترین نیروهای نظامی جهان است.ترامپ گفت انتظار دارد که تحریمها عمل کنند و بر ایران تاثیر بگذارند و او چنین راهبردی را بر حمله نظامی ترجیح میدهد. ترامپ گفت: «فکر کنم تحریمها عمل میکنند.» دولت آمریکا روزجمعه تحریمهایی جدید را علیه چند نهاد مالی، از جمله بانک مرکزی ایران به اتهام تامین مالی فعالیتهای تروریستی مقرر کرد. صندوق توسعه ملی و شرکت اعتماد تجارت پارس علاوه بر بانک مرکزی مشمول تحریمهای جدید آمریکا هستند. ترامپ همچنین گفت که برایش راحتترین کار این است که دستور حمله نظامی به ایران را بدهد، همانطور که تحریمهای اخیر برای بانک مرکزی ایران را اعلام کرده است. رئيس جمهور آمریکا افزود: «ایران میداند اگر درست رفتار نکند به زودی جلویش گرفته خواهد شد.»
ترامپ در رابطه با حمله نظامی گفت: «من در پی آن نیستم که این کار را بکنم، اگر بتوانم. به نظر من خویشتنداری خوب است و قدرت را نشان میدهد.» او افزود: اگر باید دست به حمله نظامی بزند، میتواند این کار را در آینده انجام دهد. رئیسجمهور آمریکا همچنین گفت به درگاه خدا دعا میکنیم که آمریکا هیچگاه مجبور به استفاده از سلاحهای اتمی نشود. اما او گفت که زرادخانه آمریکا مجهز و آماده است.
پلوسی:آمریکا مسئول حفاظت ازعربستان نیست
رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در سخنانی پیرامون حمله به تاسیسات نفتی شرکت آرامکو سعودی گفت: کشورش مسئول حفاظت و دفاع از عربستان نیست. نانسی پلوسی در پاسخ به سئوالی درباره حمله به تاسیسات نفتی شرکت آرامکو عربستان که مقامات آمریکایی مدعی دخالت ایران در آن هستند، گفت: اقدام نظامی به هیچ عنوان نباید روی میز باشد.وی افزود: فکر نمیکنم ما مسئول حفاظت و دفاع از عربستان باشیم. این مورد جزو کدام توافقنامه است؟
بازدید خبرنگاران از خسارات وارده به
تاسیسات آرامکو
کارمندان شرکت آرامکو جزئیات ساعات اولیه حملات پهپادی به بزرگترین تاسیسات پالایشگاهی جهان در عربستان را روایت کردند. زمانی که ۱۸ پهپاد به بزرگترین تأسیسات پالایشگاهی نفت در جهان حمله کردند حدود ۱۰۰ کارمند برای مهار آتشسوزی که در نتیجه این حملات رخ داد به محل احضار شدند. طی چند دقیقه تیم آتشنشانی به میادین نفتی بقیق و خریص رفتند.شش روز بعد از حملهای که قلب صنعت نفت عربستان را مورد هدف قرار داد شرکت آرامکو دربهای تأسیسات پالایشگاهی خود را به روی رسانههای جهانی برای بازدید از آسیبهای وارده به این شرکت و تلاشهای صورت گرفته برای تعمیر آن باز کرد.تلویزیون عربستان بخشهایی از آثار حملات به شرکت آرامکو و میزان خسارت و ویرانی به وجود آمده در پالایشگاه خریص را که با پهپاد هدف قرار گرفته، پخش کرد.کارمندان آرامکو به خبرنگاران چگونگی وقوع این حملات و تدابیری را که آرامکو برای تولید مجدد نفت اتخاذ کرد، روایت کردند.فهد عبدالکریم، مدیر منطقه فعالیتهای جنوبی نفت در آرامکو گفت: میدان نفتی خریص بین ساعات ۳:۳۱ و ۳:۴۸ مورد حمله قرار گرفت و تیم آتشنشانی به پایگاه شتافت و آتشسوزی را در عرض پنج دقیقه مهار کردند. به محض رسیدن آنها به پایگاه این منطقه شاهد حملات دیگری نیز بود. دو آتشسوزی دیگر نیز طی پنج ساعت مهار شدند.مسئول شرکت آرامکو تاکید کرد، در زمان این حملات که منجر به کاهش تولید نفت به نصف و افزایش قیمت نفت شد بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ تن در داخل تاسیسات بودند.وی افزود: چهار حمله و انفجارهایی رخ دادند که منجر به آتشسوزی شدند اما کسی آسیب ندید.عبدالکریم گفت، تیمی اضطراری برای تعمیر پالایشگاه و ازسرگیری فعالیتها و بازگشت تولید نفت به سطح عادی تشکیل شده است.
خالد البریک، از دیگر مسئولان شرکت آرامکو گفت: مهار آتشسوزی در بقیق هفت ساعت طول کشید.برخی آثار ویرانی و حریق در پالایشگاه خریص مشاهده میشوند و در حال حاضر برخی اقدامات در جهت جبران خسارت در دست انجام هستند.متخصصان فنی در خریص روی میزان خسارات وارده به برج آهنی که مخصوص جدا کردن گاز مایع و سولفید هیدروژن از نفت است، کار میکنند.مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا شنبه اعلام کرد: نیروهای آمریکایی اضافی را به خاورمیانه اعزام خواهد کرد که این اولین گام در واکنش به حملات آرامکو است.وی گفت: آمریکا تلاشهای خود را بر کمک به عربستان برای تقویت زیرساخت دفاعی خود متمرکز میکند.
الجبیر: ثابت میکنیم حمله به آرامکو کار ایران بود
وزیر مشاور در امور خارجه عربستان گفت: حمله به آرامکو با سلاح ایرانی انجام شده است و از این رو ما مسئولیتش را متوجه ایران ميدانیم.
عادل الجبیر افزود: این حمله امنیت انرژی جهانی را هدف قرار داده است. حمله از یمن انجام نشده است بلکه از شمال انجام شده است و ما در راستای مشخص کردن مکان حمله حرکت ميکنیم. عربستان بیش از ۲۶۰ موشک بالستیک و ۱۵۰ پهپاد که همگی آنها ساخت ایران بوده اند را هدف قرار داده است. دنیا باید مانع از سیاستهاي بی ثبات کننده ایران شود. ما موشک، پهپاد و حتی تیری به سمت ایران شلیک نکرده ایم. ایران از شرایط کنونی برای رفتارهای خصمانه خود استفاده ميکند. ما بارها هشدار داده ایم که عدم برخورد با ایران آنرا تشویق به افزایش اقدامات خصمانه اش ميکند. ما با متحدان و دوستان درباره گامهای آتی پس از پایان روند تحقیقات مشورت ميکنیم.