ترامپ همچنین دیروز در توییت دیگری نوشت: «به یاد بیاورید وقتی که ایران یک پهپاد را شکار کرد، آگاهانه اعلام کرد که در فضای هوایی شان بوده وقتیکه، در واقع، اصلا نزدیکش هم نبود. با علم به این که میدانستند این یک دروغ بزرگ است، به شدت به آن روایت چسبیدند. حالا آنها میگویند که هیچ ربطی به حمله به عربستان سعودی نداشتند. خواهیم دید؟» رئيسجمهور آمریکا در اقدام دیگری برای تأمین نفت مورد نیاز کشورش پس از حمله پهپادی به عربستان، اجازه داد تا از بخشی از ذخیرههای استراتژیک نفتی در این کشور استفاده شود. ترامپ در این توییت نامی از ایران نبرده است، اما مقامهای آمریکا از آغاز اعلام حمله حوثیهای یمن به تأسیسات نفتی عربستان انگشت اتهام را به سوی ایران نشانه رفتند. دولت واشنگتن با متهم ساختن ایران به حمایت از شیعیان حوثی، دست تهران را در پشت حملات مکرر این گروه یمنی به خاک عربستان میبیند.
عدم تمایل به دیدار با روحانی
ترامپ در عین حال برخلاف اظهارات پیشین خود، احتمال دیدار با حسن روحانی را رد کرده است. او گفته است که حاضر به دیدار و مذاکره بدون قید و شرط با مسئولان ایران نیست.
حمله به عربستان از سمت ایران انجام شد
بلومبرگ و رویترز، گزارش دادند که آمریکا عکسهای ماهوارهای از حمله به ۱۹ نقطه از تاسیسات نفتی عربستان سعودی در منطقه بقیق را در اختیار دارد. چند مقام آمریکایی به این دو خبرگزاری گفتند:«این عکسها نشان میدهند حمله به تاسیسات نفتی از سمت ایران یا عراق بوده است، نه از سمت یمن و جنوب.» یک مقام ارشد آمریکا هم ادعا کرد که حمله به تاسیسات نفتی عربستان در بقیق و خریص که بازار جهانی نفت را تهدید کرده است، از سمت ایران و «احتمالا» با موشک کروز انجام شده است. خبرگزاری رویترز به نقل از این مقام که نخواسته است نامش فاش شود، مینویسد که در حمله به تاسیسات سعودیها ۱۹ نقطه هدف قرار گرفتهاند و شواهد حاکی از آن است که منطقه پرتاب، جایی در غرب یا شمالغربِ اهداف و از جانب ایران بوده است و نه از جنوب یمن. این مقام افزود : بنا بر اعلام مقامات سعودی، آنها نشانههایی دیدهاند که حاکی از استفاده از موشکهای کروز در این حملات بوده است؛ چیزی که با ادعای حوثیها مبنی بر حمله با ۱۰ فروند پهپاد همخوانی ندارد. او میافزاید: «شکی نیست که ایران مسئول این امر است... نمیتوان از این موضوع فرار کرد. هیچ احتمال دیگری وجود ندارد.» این سخنان در حالی مطرح میشود که پیش از این مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده نیز ایران را در پشت این حملات دانسته بود.
اکنون زمان بازگشت به دیپلماسی
با ایران است
رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا با تاکید بر اینکه رئيسجمهور ترامپ نمیبایست از توافق هستهای خارج میشد، گفت: اکنون زمان بازگشت به دیپلماسی با ایران است. آدام شف در پاسخ به سئوالی درباره تکرار ادعای ترامپ مبنی بر تمایلش برای مذاکره با ایران تاکید کرد: خروج از توافق هستهای با ایران به تنشها در منطقه دامن زده است.
وی تصریح کرد: از نظر من رئيسجمهور ترامپ باید وارد دیپلماسی با ایران شود. من معتقدم که این، تنها راه برون رفت از این وضعیت است. صریح بگویم، از نظر من رئيسجمهور نباید از توافق هستهای که ایران به آن عمل میکرد، خارج میشد. ما باید با متحدانمان برای تامین امنیت تنگه هرمز و بهعلاوه امنیت زیربناهای حیاتی در منطقه همکاری کنیم اما لازم است که به دیپلماسی (با ایران) بازگردیم. دروازههایی نیز برای آن وجود دارد. افرادی در ایران هستند که میگویند اکنون زمان مذاکره مجدد با آمریکا است و دولت (آمریکا) میبایست از این فرصت استفاده کند. آدام شف در بخش دیگری از این مصاحبه در پاسخ به سئوالی درباره ادعای وزیر امورخارجه آمریکا مبنی بر دست داشتن ایران در حمله اخیر به تاسیسات نفتی عربستان این ادعای بیاساس را تکرار کرد.وی همچنین گفت که این وضعیت به تنشها در منطقه دامن میزند. خروج واشنگتن از توافق هستهای نیز این وضعیت را تشدید کرده است.
کنگره اجازه جنگ نميدهد
یكی از سناتورهای ارشد حزب دمکرات در واکنش به توئیت دونالد ترامپ در مورد «آمادگی اقدام نظامی» پس از حملات پهپادی به عربستان، گفته کنگره چنین اجازهای نمیدهد. برنی سندرز در حساب کاربری خود در توئیتر خطاب به رئیسجمهوری کشورش نوشت: «قانون اساسی ایالات متحده کاملا واضح است. تنها کنگره [آمریکا] و نه رئیسجمهوری میتواند اعلام جنگ کند». سندرز ادامه داد: کنگره چنین اجازهای را به شما نمیدهد، که چون عربستان از شما خواسته، وارد جنگ فاجعهبار دیگری در خاورمیانه بشوید».
موضع سیاسی چین
وزارت امور خارجه چین محکوم کردن کشور معینی را در ارتباط با حملات پهپادی به تاسیسات نفتی عربستان را عملی غیرمسئولانه ارزیابی کرده است.اشاره وزارت امور خارجه چین، به اظهارات مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا است. پمپئو ساعاتی پس از وقوع این حملات مدعی شده بود که مسئولیت این حملات متوجه ایران است. دونالد ترامپ، رئيسجمهوری آمریکا نیز بی آنکه نامی از ایران ببرد، در یک پست توییتری مدعی شده بود که آمریکا عاملان اصلی این حملات را میشناسد.هوآ چونینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین اعلام کرده است که مسئول دانستن کشوری معین برای حملات پهپادی به تاسیسات نفتی عربستان مستلزم داشتن شواهد و مدارک کافی است.وزارت امور خارجه چین از کشورهای خاورمیانه خواسته است تا خویشتنداری در پیش گیرند.
نقض خشن قوانین بینالملل
خبرگزاری رویترز در گزارشی ، به مواضع وزارت امور خارجه بریتانیا در قبال حملات پهپادی به تاسیسات نفتی عربستان اشاره کرده است. در این گزارش به نقل از دومینیک راب، وزیر امور خارجه بریتانیا آمده است که حملات پهپادی به تاسیسات نفتی یاد شده اقدامی جدی و در عین حال تاسف بار بوده و نقض خشن قوانین بینالمللی است.وزارت امور خارجه بریتانیا بر پشتیبانی و حمایت این کشور از عربستان سعودی تاکید کرده است. دومینیک راب درباره عاملان این حملات گفته است: «در مورد این پرسش که عاملان این حملات چه کسانی هستند، تصویر کاملا روشنی وجود ندارد.»وزیر امور خارجه بریتانیا گفته است که این کشور در مورد این حملات تحقیق خواهد کرد و این تحقیقات بهزودی به نتیجه خواهد رسید.
سخنگوی ائتلاف عربی: حمله به آرامکو از خاک یمن انجام نشد
سخنگوی ائتلاف عربی در واکنش به حمله به تأسیسات آرامکو گفت نتایج اولیه تحقیقات حکایت از آن دارد که حمله به آرامکو از یمن انجام نگرفته است. ترکی المالکی گفت: «بر اساس تحقیقاتی که انجام شده، سلاحی که در حمله به آرامکو استفاده شده، ایرانی است و فعلاً در حال بررسی هستیم که مکان [استفاده از این سلاحها] را مشخص کنیم.»
المالکی در این نشست خبری اعلام کرد که ائتلاف عربی در آینده مکانی که از آنجا به خاک عربستان سعودی حمله شد را اعلام میکند. عربستان سعودی میتواند از تأسیسات نفتی خود حفاظت کند. المالکی گفت:«حمله به آرامکو، امنیت انرژی جهان را و نه فقط عربستان را هدف قرار داده است.»این در حالیست که حوثیهای یمن مسئولیت این حمله پهپادی را پذیرفتهاند و اعلام کردهاند که در آینده حملات بیشتری در عمق خاک عربستان انجام میدهند. تأسیسات نفتی بقیق ۸۰۰ کیلومتر از مرز عربستان با یمن فاصله دارد.