بنابر این گزارش، نشست دیروز مجمع نیز تماماً به ادامه طرح نظرات موافقان و مخالفان این لایحه اختصاص داشت و فرصت به رأیگیری نهایی درباره پالرمو نرسید. در جلسه پیشین مجمع که روز ششم بهمن برگزار شد، گزارش کمیسیونهای سیاسی دفاعی و حقوقی و قضایی مجمع تشخیص مصلحت نظام ارائه شد و در ادامه روسای کمیسیونهای قضایی و امنیت ملی مجلس و سپس وزرای امور خارجه و اقتصاد و نیز رئیس کل بانک مرکزی و معاون حقوقی رئیسجمهور دیدگاههای خود را به نمایندگی از مجلس و دولت مطرح کردند، اما ادامه بررسیها و طرح دیدگاههای اعضای مجمع در مورد تعیین مصلحت درباره این لایحه به جلسه دیروز موکول شد، اما باز هم اعضا پس استماع نظرات موافقان و مخالفان، تصمیمگیری نهایی را مجددا به آینده موکول کردند.
یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: با توجه به اینکه همه کسانی که برای اظهار نظر کردن درباره موضوع بررسی پالرمو وقت خواسته بودند، نتوانستند نظراتشان را بیان کنند، ادامه بررسی این موضوع در مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب رسید.
غلامرضا مصباحی مقدم در پاسخ به این پرسش که آیا در جلسه مجمع به مهلت تعیین شده چهار ماه توسط گروه اقدام مالی مشترک که به زودی نیز به پایان میرسد توجه شده است یا خیر، گفت: چنین چیزی در جلسه مجمع مطرح نبود؛ چون برای ما هیچ قانونی به جز قانون جمهوری اسلامی مبنا و مرجع تصمیمگیری نیست.
FATF تصویب نشود، شرایط سختتر میشود
این در حالی است که رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره نشست روز گذشته مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی لوایح مرتبط با FATF در گفتوگو با خانه ملت گفت: در شرایط کنونی، کشور برای جابجایی پول با مشکلاتی روبرو است و جز برخی کشورها، مابقی در این زمینه با ایران همکاری نداشتهاند و حتی برخی کشورهای دوست نیز اعلام کردهاند که اگر ایران از FATF خارج شود، نمیتوانند مبادلات ارزی با ایران انجام دهند.
محمدباقر نوبخت درباره نشست مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی لوایح مرتبط با FATF گفت: اگر کشورهای دوست نیز با ایران مبادلات ارزی نداشته باشند، شرایط درخصوص واردات و پرداختها سختتر میشود.
ایران از لیست پر ریسکها خارج میشود؟
طولانی شدن فرایند تصویب لوایح مرتبط با FATF حکایت از سخت بودن تصمیمگیری قطعی در این باره است؛ امری که یک اقتصاددان علت آن را در حوزههای مربوط به مسائل حقوقی و امنیتی کشور جستجو کرد و گفت که اگر این لوایح (پالرمو و CFT) را تصویب کنیم احتمال اینکه از لیست کشورهای پر ریسک هم خارج نشویم، وجود دارد.
در این باره، عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی با اشاره به طولانی شدن فرآیند تصویب لوایح پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مصلحت نظام، اظهار کرد: این لوایح مورد بحث جدی، مخالفان و موافقان در مجمع تشخیص مصلحت نظام است. واقعیت این است که بخشی از بدنه حقوقی و امنیتی کشور با این لوایح هنوز نتوانستهاند کنار بیایند، چرا که ممکن است مشکلاتی امنیتی را به وجود بیاورد؛ علت هم این است که ما در تعریف واژگانتروریسم با دیگران مشکل داریم.
وحید شقاقی شهری با بیان اینکه لوایح پالرمو وCFT به حمایت مالی ازتروریسم و پولشویی مربوط هستند، اظهار کرد: از دید آمریکا و شرکای اروپایی آن، گروههایی مانند حماس و حزباله جزو گروههایتروریستی هستند. از سوی دیگر آمریکا حتی پا را فراتر گذاشته و در قانون کاتسا سپاه قدس را هم جزو گروههایتروریستی اعلام کرده که با همین قانون بود که ولیاله سیف، رئیس کل سابق بانک مرکزی را هم مشمول حمایت ازتروریسم کردند.
واقعاً معلوم نیست!
این اقتصاددان با بیان اینکه واقعاً معلوم نیست که با پذیرش اسمی و پالرمو ایران از لیست کشورهای پر ریسک خارج شود، ادامه داد: از سوی دیگر ممکن است افراد یا نهادهایی که از سپاه قدس حمایت میکند برچسب حمایت ازتروریسم بخورند. مجموع این مسائل کار را برای قضاوت درباره لوایح مرتبط با FATF سخت است. این استاد دانشگاه با دو سر باخت توصیف کردن پذیرش لوایح پالرمو و CFT، ادامه داد: اگر این لوایح را تصویب کنیم احتمال اینکه از لیست کشورهای پر ریسک خارج نشویم وجود دارد و اگر این لوایح را نپذیریم هم باید با شرایط فعلی کنار بیاییم که شرایط سختی است و علاوه بر این ممکن است به شرکتهای مالی ما برچسب حمایت ازتروریسم بزنند و آنها را تحریم کنند.
کنوانسیون ملل متحد علیه جرایم سازمانیافته فراملی یا United Nations Convention against Transnational Organized Crime از معاهدههای چند جانبه مورد حمایت سازمان ملل متحد علیه جرایم سازمان یافته فراملی است. این کنوانسیون در ۱۵ نوامبر ۲۰۰۰ با قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تصویب رسید که چون محل تشکیل آن در شهر پالرمو کشور ایتالیا بود به آن کنوانسیون پالرمو هم گفته میشود.