عناوین این صفحه
کد خبر: ۱۱۴۹۲۹
اعمال فشار به ایران از بالاترین مرجع امنیتی جهان؛

تلاش‌ترامپ برای امتیازگیری از ایران

گروه سياسي: سفیر آمریکا در سازمان ملل هم‌زمان با عهده‌داری ریاست شورای امنیت از سوی کشورش گفت که دونالد‌ترامپ، ریاست جلسه شورای امنیت سازمان ملل را برای رسیدگی به آن‌چه نقض قوانین بین‌المللی و بی‌ثباتی‌ از سوی ایران، می‌خواند بر عهده خواهد داشت.

به گزارش ایسنا، بسیاری از کارشناسان معتقدند هر چند گفته شده مسایل منطقه و خاورمیانه محور صحبت‌های‌ترامپ خواهد بود اما او از این فرصت استفاده کرده و مساله برجام، فعالیت‌های موشکی و حضور ایران در منطقه و سوریه را نیز پیش خواهد کشید. نشست شورای امنیت هم‌زمان با نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد برگزار خواهد شد. این اقدام آمریکا هر چند از سوی کشورهای مختلف و دولت‌های قبلی آمریکا مسبوق به سابقه است اما اعمال فشار به ایران از بالاترین مرجع امنیتی بین‌المللی بعد از آن‌که از برجام خارج شده و تحریم‌ها علیه ایران بازگشته است، نشان می‌دهد که‌ترامپ به این‌ها قانع نیست و کافی نمی‌داند از این رو سعی دارد تا جایی که می‌تواند این تیر را در بدن ایران بیش‌تر و بیش‌تر فرو کند. او در این مرحله سعی دارد به ایران و جامعه بین‌الملل برای بر هم زدن برجام فشار آورد یا ایران را به پای میز مذاکره‌ای یک سویه و در شرایط نابرابر بیاورد.
اما استفاده آمریکا از ظرفیت شورای امنیت می‌تواند برای این کشور فرصت و تهدید را توامان داشته باشد و از سویی برای ایران نیز. این برای دومین بار است که دولت‌ترامپ سعی دارد پای ایران را به شورای امنیت بکشاند. اولین بار در زمستان سال گذشته بود که به بهانه تحولات داخلی ایران و برخی شورش‌ها در شهرهای مختلف تحت الشعاع افزایش گرانی و تورم درخواست تشکیل جلسه فوری دادند اما آن نشست به صحنه‌ای برای مخالفت با آمریکا تبدیل شد. علاوه بر این کشورهای عضو شورای امنیت به ویژه چهار عضو دائم شورای امنیت از این فرصت استفاده کرده و مخالفت‌های آمریکا با برجام و سنگ‌اندازی‌های این کشور را محکوم و در مقابل از اقدامات ایران در برجام و اجرای تعهداتش حمایت کردند. هر چند این نشست به صحنه رویارویی جامعه بین‌الملل با آمریکا تبدیل شد و در عمل نتیجه‌ای از این نشست برای آمریکا به دست نیامد اما این اقدام، موضوع ایران را بعد از سه سال که مساله ایران به واسطه برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ از دستور کار شورای امنیت خارج شده بود یک بار دیگر بر سر زبان‌ها انداخت. اکنون آمریکا یک بار دیگر و در فاصله تحریم‌های اردیبهشت و آبان ماه تلاش دارد تا بار دیگر ایران را به عنوان موضوع صلح و امنیت بین‌الملل به طور غیرقانونی مطرح کند. این درحالی است که ایران با وجود گذشت چهار ماه از خروج آمریکا از برجام و منتفع نشدن ایران از مزایای اقتصادی برجام و تاثیر این مساله بر اقتصاد، سیاست و امنیت ایران هم‌چنان در برجام باقی مانده است و همراه با اروپا تلاش دارد تا این توافق بین‌المللی را حفظ کند. صرف نظر از محتوای چنین جلسه‌ای، نفس تشکیل این نشست آن هم به ریاست دونالد‌ترامپ، خطرناک و خارج از روال معمول شورای امنیت سازمان ملل است. از آنجایی که موضوعاتی در شورای امنیت مطرح می‌شوند که تهدیدی برای صلح و امنیت جهانی باشند، طرح مساله ایران در فضای افکار عمومی و سازمان ملل به ضرر ایران خواهد بود. این اقدام رویه‌ای جدید و خطرناک است که در ادامه دخالت آمریکا در امور داخلی ایران در حوادث دی‌ماه ۱۳۹۶ دنبال می‌شود. مطابق رویه شورای امنیت هر یک از اعضا می‌توانند موضوعی را برای طرح در شورا پیشنهاد دهند، ولی اگر یکی از اعضا مخالف بود، می‌تواند در ابتدای جلسه درخواست رای‌گیری برای این دهد که آن موضوع در دستور کار بماند یا خارج شود. علاوه بر این با توجه به رویه و عرف سیاسی حاکم بر شورای امنیت و دیگر مجامع بین‌المللی باید کشورهای مخالف این رویه در اکثریت باشند که بتوانند علیه این دستور کار اقدامی انجام دهند. در نه ماه گذشته این برای دومین بار است که جلسه‌ای با طرح موضوع ایران در شورای امنیت با تلاش آمریکا تشکیل می‌شود و این در حالی است که موضوع ایران به ویژه در حوزه مسایل هسته‌ای و موشکی قرار بود طبق برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ از دستور کار خارج شود. اگر برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ سست و نامستحکم بود تا کنون‌ترامپ توانسته بود به راحتی ایران را مجدد به دستور کار دائم شورای امنیت تبدیل کند با این وجود تلاش آمریکا در این راستا نگرانی‌های جدی را برای بخش قابل توجهی از نخبگان و افکار عمومی کشور ایجاد می‌کند که مبادا در حالی که ایران و اروپا مشغول رایزنی برای حفظ برجام هستند از سوراخی دیگر که فکرش را هم نمی‌کنند گزیده شوند.
بر اساس اظهارات نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل، رئیس‌جمهوری آمریکا، به منظور رسیدگی به موارد نقض قوانین بین‌المللی از سوی ایران و اقدامات بی‌ثبات کننده این کشور در خاورمیانه قرار است در نشست شورای امنیت شرکت کند. بر اساس گفته‌های هیلی، استراتژی واشنگتن در قبال ایران این است که آنچه آنها اقدامات نادرست ایران و نقض قطعنامه‌های شورای امنیت می‌خوانند را برجسته کند. برخی کارشناسان بر این نظرند هدف آمریکا از برگزاری این نشست و حضور‌ترامپ و در مقابل استقبال از حضور حسن روحانی در نشست شورای امنیت صرفا ایجاد فضایی برای دیدار و دیالوگ رئيسان‌جمهور ایران و آمریکا است که دونالد‌ترامپ چندی پیش از آن صحبت و استقبال کرد.
* حضور نتانیاهو در جلسه شورای امنیت
 نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در جلسه شورای امنیت در رابطه با ایران که اواخر ماه جاری میلادی برگزار می‌شود، شرکت می‌کند. دونالد‌ترامپ تصمیم گرفته است که بنیامین نتانیاهو، در جلسه مهم و حساس شورای امنیت در رابطه با تحریم‌های ایران و خروج واشنگتن از توافق هسته‌ای که ۲۶ سپتامبر برگزار می‌شود، شرکت کند. نتانیاهو علاقه‌مند به شرکت در جلسه شورای امنیت در رابطه با ایران است که این جلسه به ریاست دونالد‌ترامپ برگزار می‌شود. نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل هفته گذشته اعلام کرد که‌ترامپ ریاست نشست ۲۶ سپتامبر شورای امنیت را برعهده خواهد داشت که قرار است به ادعای واشنگتن مبنی بر این‌که ایران حقوق بین‌الملل را نقض می‌کند رسیدگی کند.
* به افزایش فشار بر ایران باور داریم
سفیر آمریکا در اسرائیل گفت: آمریکا به افزایش فشار بر ایران باور دارد و معتقد است که تحریم‌ها سرانجام منجر به تغییر رفتار ایران خواهد شد. دیوید فریدمن گفت: آمریکا به هیچ وجه نمی‌پذیرد ایران در سوریه باقی بماند و روی راه‌های مختلفی برای خروج ایران کار می‌کند. وی در پاسخ به سئوالی درباره بازگشت تحریم‌های آمریکا علیه ایران و اینکه تهران هنوز هم مایل به مذاکره با واشنگتن و حصول یک توافق هسته‌ای جدید نیست، گفت: ما به تحریم‌ها باور داریم و معتقد به افزایش تحریم‌ها هستیم چرا که فکر می‌کنیم این تحریم‌ها در نهایت سبب خواهد شد ایران دست از برنامه هسته‌ای‌ خود، فعالیت‌هایش در منطقه و تولید سلاح‌های بالستیک بردارد.

 

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیر سیستم منتشر خواهند شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهند شد
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشد منتشر نخواهند شد
۱۳۹۷/۶/۲۰ -  شماره 4288
جستجو
جستجو
بالای صفحه